İnsan Kaynakları konusunda Ankara’da uzman isimlerden Gültaç Babaoğlu, çıkış mülakatı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri bizimle paylaştı.
Firmaların birçoğunun yapmaktan kaçındığı, bir kısmının gereksiz bulduğu, hatta haberinin bile olmadığı konu işten çıkış mülakatlarıdır.
Eskiden İnsan Kaynakları denildiğinde sadece mülakat yapan, personeli işe almakla sorumlu kişiler düşünülürdü. Günümüzde değişen birçok şey gibi bu algıda değişmeye başladı. Hatta işten çıkanlara bile mülakat yapılır oldu. Neden mi?
İşten ayrılan personel firmamızın dışarıdaki sözcüsü de ondan. Personel firmamızdan iyi bir şekilde ayrılmadıysa, kurumunuzla ilgili tüm olumsuzluğu çevresindekilere anlatacağından şüpheniz olmasın. Unutmayın ki, kötü haber çabuk yayılır!!! Ayrıca diğer çalışanlar için bu durum hiç de iyi bir referans değil. Çalışanlar “Biz de ayrılmak istersek aynı şeyleri yaşayacağız. Firma da hiç değerimiz yokmuş” gibi düşünebilirler. Bu düşünceler başladığında maalesef bitmez, virüs gibi yayılır ve daha önce firmada rahatsızlık vermeyen her şey kötü bir sebebe bağlanır… Hiç şık durmadı değil mi? Nedense yollarımızı ayırdığımız personel firmamız için düşmanmış gibi davranıyoruz. Oysaki kurumsal firma olma yolunda emin adımlarla ilerliyorduk. Hikâyeler böyle olmasın diye çıkış mülakatını muhakkak yapmalıyız.
Başarılı bir çıkış mülakatı için;
Öncelikle nasıl işe alımda titiz davranıp, kişiyi tanımak için süre ayırıyorsak işten ayrılırken de personelimize aynı süreyi ayırmalıyız.
Çıkış mülakatını personel işten çıkmadan önce yapmalıyız.
Mülakatı doğru yönlendirebilmek adına işten çıkış sebeplerini net olarak bilmeliyiz.
Çıkış mülakatında şirketimize ait geri bildirimleri titizlikle not almalı, taraf tutmamalıyız.
Bütün bu bilgiler ışığında sirkülasyonun gerçek sebebini buluruz. Firma olarak gelişim alanlarımızı keşfedebiliriz.
Gültaç Babaoğlu
İnsan Kaynakları &Eğitim Uzmanı
Twitter: https://twitter.com/gtcbb