Girişimcilik kültürünü aşılamak, üniversite gençlerinin girişimcilik ruhunu keşfetmelerini sağlamak ve uzun vadeli düşünce yapısı ile gençlere ilham olmak üzere kurulan Türkiye Girişimcilik Vakfı, dünyada ve Türkiye’de bu alandaki “ilk ve tek” oluşum! Bu özgün fikrin sahibi ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, “genç nüfusun girişimcilik fikri ile hayata adım attığı bir Türkiye” hayal ettiğini belirtti.
“Farkınız özgürlüğünüz, cesaretiniz girişiminiz olsun” mottosu ile yola çıkan Türkiye Girişimcilik Vakfı, üniversite gençlerinin girişimcilikle tanışmasını sağlamak amacıyla kuruldu. “Özgün bir fikir” olarak dünyada ilk kez hayata geçirilen ve Türkiye’de girişimcilik kültürü oluşturmayı hedefleyen Türkiye Girişimcilik Vakfı, ülkemizdeki girişimcilik ve liderlik açısından en yatkın ve en yetenekli gençlerin bulunmasını misyon edinirken sadece internet girişimciliği değil tüm alanlardaki girişimcilik fikrine ilham olmayı hedefliyor.
Girişimcilik kültürünü geliştirmek için altyapı oluşturma gereğinin altını çizen ve en temel başlangıç noktası olarak üniversite gençlerini hedef kitlesi olarak belirlediklerini ifade eden Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra fikrin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: “2006 yılında bir girişimciyle tanışmamdan sonra “girişimcilik” fikri kafamda oluşmaya başladı. 2008 yılında Markafoni’yi kurmamızda bu tanışmanın bende oluşturduğu farkındalığın payı büyük. Ancak bu fikri oturtmak, hayata geçirmek bile benim iki senemi aldı. Bunun nedeni de “girişimcilik”in nasıl bir şey olduğunu bilmememden kaynaklanıyordu. Çünkü memur bir aileden gelmiştim ve hayatım boyunca “kendi işini” yapma kültüründe büyütülmemiş, yaşamamış, hatta düşünmemiştim. “Keşke 20 yaşımdayken başlasaydım,” diye kendi kendime hayıflanmışımdır. Aynı “keşke”yi başka insanların hissetmemesi, 40 yaşında girişimci olmak yerine girişimciliğe istediği zaman adım atması umuduyla, Girişimcilik Vakfı’nı kurma kararı aldım. Zaman içerisinde katıldığım etkinliklerde ve yaptığım konuşmalarda gençlerin girişimciliğe ilgi duyduğunu, bizim gibi rol-modellerle tanışmanın onlar için önemli bir adım olduğunu da gördüm. Genç insanların girişimci olmayı düşünmelerinde ailede girişimci olmasının önemi büyük. Girişimciliğe yatkın insanları rol-modellerle buluşturma fikri işte tam bu noktada doğdu.”
Dünyada Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın bir ilk olduğunu ve bu “özgün fikri” Garanti Banka’sının ana desteği ile hayata geçirdiklerini vurgulayan Afra, “Dünyada Girişimcilik Vakfı’nın bir örneği yok. Buna en yakın diyebileceğimiz mevcut oluşumların temeli girişimciliğe adım atmış kişilere desteklemeye dayanıyor. Ancak Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın temel amacı somut proje geliştirmek değil girişimcilik fikrini yaymak” olduğunu belirtti. Aynı zamanda girişimciliğin uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirten Afra: “Eğer girişimcilik başarılı olursa birçok insana iş imkanı yani istihdam ve uzun vadeli pozitif geri dönüş sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda birçok kişiye ilham da kazandıracaktır. Bu da Türkiye’nin gelişimi ve geleceği için çok önemli bir unsurdur. Çünkü bu bir kartopu efekti. Zamanla gençlerin bakış açısı değişecek. Amacımız somut proje geliştirmek değil girişimcilik fikrini yaymak. Bu, kısa vadeli değil, en az 10 senelik bir program. Her yıl bir milyon kişi iş dünyasına girmeye çalışıyor fakat onları istihdam edecek bir yapımız da yok. Girişimcilik bu nedenle de çok iyi bir alternatif” dedi.
Türkiye Girişimcilik Vakfı mütevelli heyetinden basın toplantısına katılan başarılı girişimciler, vakıf ile ilgili görüşlerini dile getirdiler;
Index Grup CEO’su ve Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bilecik ise şunları vurguladı: “Öncelikle Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden ve yatırımcılarından biri olan Sina Afra’yı ve Girişimcilik Vakfı’na hayat veren tüm ekibi huzurlarınızda içtenlikle kutlamak istiyorum. Çünkü iş hayatında gerek disipliniyle, gerekse toplam resme kaliteli ve sağlıklı bakışın nasıl olması gerektiği konularında müthiş öğretileriyle genç girişimcilere örnek olan Sina, bugüne kadar Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine yaptığı katkıları, şimdi yine büyük bir girişimcilik ve mentorluk ruhuyla, geleceğimizin yapı taşları olan gençlere rehberlik etmek için kurduğu Girişimcilik Vakfı ile ikiye, üçe katlıyor. Bu, İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’ye katkı sağlayacak ve sosyo-ekonomik dönüşüme destek olacak son derece önemli bir adım.”
ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü: “Girişimciler toplumun ekonomik gelişiminde en önemli oyunculardır. Bir yandan yeni fikir ve ürünler üretirken, bir yandan da istihdam yaratılmasında rol oynarlar. Bu nedenle girişimcilerin desteklenmesi için yola çıkan Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın misyonunu çok değerli buluyoruz. Biz de ÜNLÜ & Co olarak girişimci ruhun ortaya çıkmasına destek olmaktan mutluluk duyuyoruz”.
Vakfın ana destekçi Garanti Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere
Girişimcilik Vakfı’nın kuruluş amacı ve gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalar ile ilgili şunları söyledi: ”Garanti Bankası’nın ‘sürekli değer yaratarak uzun vadeli sürdürülebilir büyüme kaydetmek’ misyonuyla tamamen örtüşüyor. Garanti olarak, yeni fikirlerin gelişmesine katkıda bulunmayı ve girişimcileri her alanda desteklemeyi temel sorumluluklarımızın arasında görüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, tüm bilgi ve finans gücümüzle, girişimcilerin yanında ve arkasında olmayı sürdüreceğiz. Vakıfla, verimli ve başarılı işbirliğimizin uzun yıllar devam edeceğine, üreteceğimiz projelerin ülkemizdeki girişimciliğin gelişmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz.”
Koton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Gülden Yılmaz: “Önümüzdeki dönem, dünyayı çok daha zor günler bekliyor. Artık eski iş modelleriyle başarılı olmak neredeyse imkansız hale geldi. İçinde bulunduğumuz rekabet düzeninde, mutlaka ürün ve hizmette katma değer yaratmak gerekiyor. Bu noktada girişim ruhuna sahip olmak her zamankinden daha değerli. Hatta gelişmiş ülkeler, girişimcileri ekonomilerine getirecekleri istihdam ve iş hacmi için teşvik ediyorlar. Türkiye de stratejik planlarında bu konuyu dikkat çekiyor, başarılı sonuçlar almak için sivil toplum örgütleri ve şirketlerin de devletle el ele çalışması gerekiyor. ABD’de son 15 yılda kadın girişimci sayısı hızla artış göstermiş. Türkiye’de ise aynı dönemde, nüfus artışına oranladığımızda, kadın-erkek ayrımı olmadan, toplam girişimci sayısının maalesef kayda değer bir artış göstermediğini biliyoruz. Umuyorum ki Girişimcilik Vakfı gibi yapılanmaların sayısı arttıkça, bu durum değişecek. Girişimcilik Vakfı’nın tüm girişimcilere hayırlı olmasını dilerim.”
Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın Mütevelli Heyeti içerisinde gençlerin ilham alacağı farklı sektörlerin öncü firma yöneticileri ve iş hayatının başarılı isimleri yer alıyor:
Mütevelli Heyeti Listesi:
Alemşah ÖZTÜRK
Ali Can KAYA
Ali SABANCI
Alp SAUL
Asuman BAYRAK
Avi ALKAŞ
Burak BÜYÜKDEMİR
Can YÜCAOĞLU
Christian THEISEN
Coşkun YÜCEKÖK
Erdem YURDANUR
Erol BİLECİK
Faruk ECZACIBAŞI
Fevzi GÜNGÖR
GOOGLE Türkiye
Gökhan Uğur BAĞCI
Gülden YILMAZ
Hakan BAŞ
Joachim BEHRENDT
Murat ÖZYEĞİN
Nevzat AYDIN
Orkun TEKİN
Önder ÖZTARHAN
Sedat KAPANOĞLU
Sedef ORMAN
Serdar URÇAR
Sıdıka Baysal HATİPOĞLU
Sina AFRA Burak DİVANLIOĞLU
Şebnem Kalyoncuoğlu ÜNLÜ
Şevket BAŞEV
Ümit BOYNER
Yomi KASTRO