G20 Zirvesi’nin en önemli bileşenlerinden biri olan B20, TOBB Binası’nda Ankara’da başladı. Açılış konuşmalarının ardından panellere geçilmeye başlandı.
Açılış konuşmasında Rıfat Hisarcıklıoğlu “Genç işsizlik oldukça yüksek seviyelerde. Bazı ülkelerde gelişmiş 20 ülkedeki gençlerin yüzde 40’ı işsiz durumda. Geçtiğimiz 30-40 yıllık dönemde uygulanan kapsayıcı olmayan politikalar nedeniyle dünyada eşitsizlikler artıyor. Eşitsizlik konusu giderek bir ekonomik konu olmaktan çıkıp toplumsal konu olmaya başladı. Hatta son dönemde tüm dünyada artan güvenlik açığının artan işsizlik ve kapsayıcı olmayan toplumsal politikalar nedeniyle olduğu kanaatindeyim. İş dünyası olarak kısa vadede yeni bir sorun ile karşı karşıyayız. Küresel ekonomi yeni bir politikaya geçiş yapıyor. FED’in muslukları kıstığı, ECB başta olmak üzer eparasal genişlemelere gidildiği günleri yaşıyoruz. Ulusal gibi görünen kararlar küresel tepkiler yaratıyor. Kur savaşları döneminden geçiyoruz. En güçlü paraların yüzde 10’u aşkın kayıplarının normal karşılandığı bir dönemdeyiz. Küresel sorunların çözümü için küresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç var. G20 bu yüzden önemli. G20 liderlerinin bize yol göstermesi gerekli.” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, G20 bünyesindeki panellere dikkat çekerek “B20 için önemli bir kadro kurduk. Ali Koç istihdamda, Güler Sabancı ticarette, Ferit Şahenk altyapıda, Özyeğin finansta KOBİ’lerde başı çektiler. Hem B20 ‘de hem G20’de KOBİ’leri önemli bir role aldık. World SME Forum adında KOBİ’lerin sorunlarını ele alacak bir kurum kurduk. ICC ile TOBB kurucu olarak İstanbul Merkezli bu yeni kuruluşa tüm G20 kuruluşlarından Dünya Bankasından ve OECD ‘den destek bulduk.” sözlerini sürdürdü
Açılışta ikinci konuşmayı Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, “İçinden geçtiğimiz bu finansal kriz G20 zirvesini çok önemli bir hale getirdi. Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan ekonomilerin zirve temsilcileri Antalya’da bir araya gelecek. Dünyadaki yönetişimin dar bir kesim yüzerinden gitmemesi gerektiğine inanıyoruz. G20 ‘nin yanı sıra L20 (Labour 20) – T20 (Think Thank 20) – C20 (Civil 20) – gibi pek çok oluşumla yakın süreçte hareket ediyoruz. Bu yıl G20 dönem başkanı olarak G20 tarihinde bir ilk olarak W20 başladı. Kuruluşundan bu yana B20, G20 önemli bir içerik katkısı yarattı.” diye konuştu.
“Başbakanlığım döneminde başlatılan projeler ilerliyor”
Açılışta son konuşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına başlarken önceki G20 tecrübelerine değindi “2008 yılından bu yana G20 zirvelerine katılmış birisi olarak platformun gelişimini görme imkanı buldum. Katılımcı ülke ve liderleri ile birlikte iş dünyası başta olmak üzere ekonomi ve sosyal tarafları bir araya getiriyor olması önemlidir. Bu süreçte en önemli tespitim, sadece tek tek ülkelerin çıkarlarının değil, küresel olarak çıkarların göz önünde bulundurularak alınan kararların çok daha etkili ve çözüme yönelik olduğu yönündedir. G20 platformunda her geçen yıl gelişen bir anlayış birliliğinin olduğunu görüyorum. Her ekonomik gelişimin Tüm dünyayı etkilediğib ir dönemde bu açıdan birlikte hareket edilmesi gerekli. Ülkelerin sıkıntıları aşma yönündeki gayretlerinin güçlü bir işbirliği içinde takım oyunu ile sergilenmesi sorunların daha kolay aşılmasını sağlayacaktır. Örnek olarak Türkiye olarak biz 2008 yılındaki finansal krizi sınırlı kayıpla atlattık. Dünyanın yeni bir kriz eşiğinde olduğu dönemde aynı yöntemi takip etmek durumundayız. ”
Küresel istikrara vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan”Sadece bir ekonomi işbirliği seviyesinde G20 arzu edilen bir etkiye sahip olamaz, aynı zamanda küresel istikrara ve barışa katkı yapmasını sağlamak zorundayız. Küresel barış olmadan küresel ekonomide başarı mümkün değildir. G20 doğrudan insanların hayatlarına etki eden kararlar almaktadır. G20 ‘nin güçlü, sürdürülebilir bir küresel büyümenin sağlanmasıdır. Küresel ekonomideki kırılganlığın sürüyor olması en büyük sorunludur. Yapısal değişimlerin de rolü bu krizde etkili. Gelişmekte olan ülkeler, Asya bölgesi bu anlamda tarihi fırsatla karşı karşıyayadır. Bugün Pekin-İstanbul hattını dikkate almayan hiçbir projenin başarılı olma şansı yoktur. Boğaz’da inşa edilen köprünün üzerindeki demiryolu hattı ve Marmaray önemli bir göstergedir. Dünyanın tamamını ve toplumların her kesimini içine almayan bir büyüme, sosyal sorunları ve huzursuzlukları beraberinde getirir. ” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin G20’ye W20 ile birlikte kadın girişimciliği vizyonu kattığını belirtti. . İslami finans gibi alternatif araçların göz önünde bulundurulmasını önemsediğini belirten Erdoğan, “Kamu özel sektör 12 milyar dolar olan Yeni İstanbul Havlaimanı, 4.5 milyar dolar olan 3. Köprü, 1.3 milyar dolan Avrasya Tuneli, 9 milyar dolan İstanbul-İzmir, 7 milyar dolar olan şehir hastaneleri planlandı” diyerek sözlerinin ekonomi yoğun bölümünü tamamladı.