Ankara Sanayi Odası, Gelecek Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve medya destekçisi olduğumuz #ParanınGeleceği seminerine ev sahipliği yaptı.
@BusinessAnkara Periscope hesabımızdan zaman zaman canlı yayın ile aktardığımız etkinlikte BKM Genel Müdür Yardımcısı Cenk Temiz, TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Müdürü Nazım Erdoğan, ACT Ventures Ortağı Erhan Kılıçözlü ve Cemil Türün konuşmacı oldu.
“Nakitsiz toplum istiyoruz”
BKM Genel Müdür Yardımcısı Cenk Temiz, Anadolu ve Dünya’da paranın tarihi ile başladığı konuşmasında, ilk taksitli işlemin 1998’de yapıldığı Türkiye’nin kart sayısında Avrupa’da birinci sıraya geldiğini, Bankalararası Kart Merkezi olarak yaptıkları yatırımlar ile Türkiye’yi global ölçekte teknolojiyi yoğun kullanan öncü bir ülke haline getirmeyi amaçladıklarını aktardı. İstanbul’da bir Alışveriş Merkezi’nde Türkiye’nin önde gelen bir giyim markasının mağazasında müşterilerin otururken görevli tarafından getirilen cihaza QR kod ile okutmak sureti ile ödeme yapabildiğini, BKM olarak global ölçekte ilk ulusal cüzdanı 2012 yılında BKM Ekspress adı ile geliştirdiklerini kaydetti.
Cenk Temiz takip eden verileri açıkladıktan sonra ödeme sistemlerinin vardığı noktayı anlatan video ile sunumunu noktaladı:
– Avrupa’da ilk temassız kart kullanımı: 2006
– Türkiye, Avrupa’da kartta CHIP kullanan ilk 3 ülke arasında : 2007
– Kredi kartı 100 yıldır kullanımda iken elektronik ödeme 20 yıldır kullanımda
– Nakitsiz toplum ile vergi kaçaklarının önlendiği bir ekonomi istiyoruz.
Dünyanın ilk temazsız ödeme yapma özelliği olan akıllı yüzüğü: @KervLife#ParanınGeleceğipic.twitter.com/g7PSPzjE5z
— Gelecek Arş. Ens. (@GAEnstitusu) November 20, 2015
“Yeni Para Birimi TRUST (TST) olmalı”
ACT Kurucu Ortağı Erhan Kılıçözlü, paraya olan güveni anlattığı konuşmasında yeni bir para birimi önerdi. Güvene dayalı TST kısaltmalı TRUST para birimin dolar ve diğer para birimlerinin yerini alacağını, dünyanın ekonomik kaosa sürüklenme veya tahtını başka bir kura kaptırma alternatifi karşısında bunu belki en fazla ABD’nin isteyeceğini kaydetti.
Kılıçözlü, yeni kura talebin artacağını, ülkelerinin kendi kurlarını devam ettirmelerini engelleyemeyeceklerini, ancak özel ve tüzel kişiliklerin yeni kura kaydıkça bugün kullandığımız kurların özelliklerini kaybedeceğini aktardı.
“Vadeli Çek=Turk Sputnik’i”
Yoğurtistan kurucusu Cemil Şinasi Türün, bitcoin’in 4. 5 milyar dolar piyasa değerine ulaştığını, üretme çiftliklerinin Çinlilerin elinde olduğunu belirttiği konuşmasında, bankaların sistemden çok korktuğunu, Türkiye’de de uzak durulduğunu kaydetti. Türün, Bitcoin tasarımcısının 1 dolar karşılığı öngördüğünü fakat değiş – tokuş özelliğini geri planda bıraktığını, bakkalda markette geçmediği sürece sınırlı kalmaya mahkum olduğunu belirtti. Asıl önemli olanın Blockhain olduğunu , Bitcoin’in altyapısı olan bu sistemi daha iyi anlamak gerektiğini belirten Türün, Blockchain ve Bitcoin şirketlerinin 1 milyar dolar yatırım aldığını vurguladı.
Türün’ün konuşmasından bazı satır başı notlar şu şekilde:
– Merkezi kontrolü olmadığı için sistem vergi dışı
– Aslında Anadolu’daki vadeli çek=Blockhain
– Bir vadeli çek 13 kere el değiştiriyor
– Enformatik paranın vergisi de enformatik olacaktır
– Parada inovasyon için en uygun coğrafyadayız