Dünyaca tanınan Matematik Profesörü Edward Frenkel, ODTÜ’nün 60. yıl etkinlikleri kapsamında ODTÜ’lülere “Aşk ve Matematik”i anlattı. ABD’de “en çok satanlar” listesine giren kitabı “Aşk ve Matematik” ile matematiğin hiç görmediğimiz taraflarını anlatan Profesör Frenkel, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) Kemal Kurdaş Salonu’nda ODTÜ’lü öğrenciler ile buluştu. 1000’den fazla kişinin izlediği konferansın ardından kitabını imzalayan Prof. Frenkel’in önünde öğrenciler, ünlü matematikçiden imza almak için metrelerce kuyruk oluşturdu.
ODTÜ’nün 60. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen Davetli Konuşmalar Dizisi dünyaca ünlü Matematik Profesörü Edward Frenkel’i ağırladı. “Aşk ve Matematik” kitabı ile New York Times’ın “en çok satanlar” listesine giren ve bu yıl Amerikan Matematik Derneği tarafından “Euler Kitap Ödülü”nü kazanan Prof. Frenkel, ODTÜ’lü öğrencilere matematiğin hiç görmediğimiz taraflarını anlattı.
Yoğun katılımın olduğu konferansta, teknoloji geliştikçe insanın kim olduğunu, nereden, nasıl geldiğini unutmaya başladığını söyleyen Prof. Frenkel, yapay zekanın bizi insanlıktan uzaklaştırmaması gerektiğini ifade etti. Konuşmasında, matematikle felsefeyi bir bakıma birleştirerek anlatan ünlü Matematikçi, Youtube’da matematikçilerin paylaşımda bulunduğu bir kanalın 1 milyon 400 binden fazla takipçisinin olmasını, matematik gibi ciddi bir konuya ilgi gösterilmesini etkileyici bulduğunu söyledi.
1967-1968 yılları arasında ODTÜ’de görev yapan ve dünyanın en önemli matematikçileri arasında gösterilen Robert Langlands’a olan hayranlığını ifade eden, Aşk ve Matematik adıyla Türkçe’ye çevrilen kitabında Türk okurlarına özel olarak Langlands’ın Türkçe olarak kaleme aldığı mektubun da olduğunu belirten Prof. Frenkel, “Langlands’ın ODTÜ’de çalışmış olmasını etkileyici buluyorum. Aynı yıllarda ünlü Türk matematikçi Cahit Arf da Langlands’ın bitişik ofisinde çalışmış ve bugün ODTÜ Matematik Bölümü’nde, o koridorları gezmekten mutluluk duyuyorum.” diyerek sözlerine devam etti. Prof. Frenkel, konferansı sırasında perdede arkasında ünlü matematikçi Cahit Arf’ın bulunduğu 10 TL’yi göstererek, dünyanın başka hiçbir ülkesinde üzerinde bir matematik formülünün bulunduğu bir banknot görmediğini hayranlıkla söyledi.
1000’den fazla kişinin izlediği konferansta matematiğe nasıl aşık olduğunu ve hayatı bu eksende yorumladığını aktaran Prof. Edward Frenkel, konferans sonrasında kitabını imzaladı. Kitap imzalatmak için Prof. Frenkel’in önünde metrelerce kuyruk oluştu.