Ankara Sağlık Turizminin bugünü ve geleceği geçtiğimiz hafta Ankara Sanayi Odası’nda konuşuldu. Etkinlik sırasında Dr. Sinan İbiş’in gerçekleştirdiği paneli Periscope hesabımızdan canlı yayınladık. Benzeri paylaşımları yakalamak için bizi Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz
Panelin açılış konuşmasını TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak gerçekleştirdi. Sarıtoprak, bir sağlık turistinden 100 dolar veya onlarca katını kazanmnın mümkün olduğunu, 35 milyon turistten 36 milyar dolar kazanırken, 1 milyon yaşlı bakım turisti 60 milyar doları rahatlıkla kazanılabileceğini belirtti. “Bu konu Ankara için çok önemli değerdedir” diyen Sarıtoprak, Bu konuya ASTOP olarak destek olma kararı verdiklerini, Ankara Sanayi Odası’nın yanlarında olduğunu belirterek ASTOP Dönem Sözcüsü Nezih Allıoğlu, TÜSİAV Verimlilik Platformu üyesi Pınar Pekbaş’a teşekkürlerlerini iletti.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile görüşmesini paylaşan Sarıtorapk “Çocukluğumu geçirdiğim Afyonkarahisar’da kaplıcaya banyo yapmak için giderdik. 1991’de Afyonkarahisar ‘da Oruçoğlu oteli açıldı. Merkezde 5 yıldızlı 5 otel, 4 yıldızlı 5 otelin inşaatı devam ediyor. 2020’e kadar 5 yıldızlı 20 otel kurmayı, işletmeyi hedefliyoruz. Afyonkarahisar taleplere yetişemiyor, yılda 20 milyona yakın geceleme oluyor. Valilik ve tüm şehir bir araya geldi Afyonkarahisar’da” diye konuştu. Afyonkarahisar başardı ise Ankara’nın çoktan başarabileceğini vurguladı.
Ankara bir memur kenti olarak anılmasının turizm potansiyelini kullanamada sıkıntı yarattığını, Polatlı, Güdül, Haymana, Ayaş ve birçok ilçede potansiyel varken değerlendiremediklerini ifade eden Sarıtoprak, aynı zamanda panele katılan Türker Naslı’nın Ayaş bölgesinde yatırımları olduğunu, Rıfat Şahin – Şahinler Grubun Haymana’da Grannos ile sektörde değer yarattığını iletti. TÜSİAV Verimlilik Platformu, Ekim ayında Termal Turizm konuşmak üzere Grannos’ta bir araya gelecek.
“Ankara turizmi, sanayi ve ticareti kadar önemli.”
ASTOP Dönem Sözcüsü Nezih Allıoğlu, Türkiye’nin 2023 sağlık hedefinin 2 milyon olduğunu, bugün durum 300 binde kaldığını, Ankara’nın bu dev pastadan hakettiği kadar pay alamadığını, hastanelerin kapasitesi, konumu açısından ideal bir kent olduğunu belirtti.
“Ankara’ı bu konuda hakettiği zirveye taşımak adına gerekli AR-GE ve fizibilite çalışmalarını sürdürmeliyiz” diyen Allıoğlu, ulusa ve uluslararası tanıtıma ağırlık vermeli ve yabancı dil bilen kalifiye çalışanları istihdam etmek gerektiğini vurguladı.
“Tıp Üniversitelerini Tanıtıma Açmalıyız”
Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, Antalya ve güney sahilleri derken Ankara avantajını kaçırdıklarını, Ankara’yı şimdiye dek ihmal ettiklerini belirterek konuşmasına başladı. “Tıp üniversitelerimizi de tanıtıma açmalıyız, bu da bir tanıtım şekli” diyen Dr Sinan İbiş, OSTİM ve diğer sanayi bölgelerimizin bu konuda çalıştığını, bir yerlerden çözüm beklemek yerine destek çabasına girilmesi gerektiğini belirtti. Sözlerini “Siz başkalarının yaptıklarına değil, başkalarının yapmadıklarına odaklanırsanız başarı sizinle olur.” ile noktaladı.
“1 koyup 100 alabilecek bir şehiriz”
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Koray Güngör Şanal, Ankara’da 56 termal otelde 3200 yatak kapasitesi olduğunu, Ankara’nın bu alanda 1 koyup 100 alabilecek durumda olmasını değerlendirmemiz gerektiğini belirttiği konuşmasında “yabancıların Ankara’ya kolay ulaşımı sağlanmalı. Esenboğa modern bir havalimanı ancak pek çok şehirden ulaşım İstanbul’dan gerçekleşiyor. Frankfurt, Viyana, Brüksel, Tahran, Londra ‘ya 20 uçuş başlıyor. 2017 yılında Bağdat, Erbil, Batum, Cidde gibi şehirler de eklenecek.” diyerek sözlerini sürdürdü. Şanal, şehirde yeterli sayıda kalifiye personel bulunduğunu düşündüklerini iletti.
“Türkiye’de en çok uluslararası akredite hastane Ankara’da”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir “Herşey dahil tatil yaptıracağımıza sağlık turizmine önem vermemiz, daha yüksek katma değerli bir iş yapmamız gerekir. Uluslararası akreditasyonlu hastaneler Ankara’da en çok. Böyle bir durumda sağlık turizminden yol alamayışımız enteresan. Estetik, geriatri gibi konular büyük fırsat.” diyerek sözlerine başladı.
İnsanlar sağlık turizmini iyi hizmeti daha ucuza alma noktasında tercih ettiklerini belirten Özdebir, yaşlıları sadece tedavi etmek değil, eğlendirmek, gezdirmek gerektiğini kaydetti. ASO Başkanı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’ye uçmak isteyen firmalara Ankara’ya uçma noktasında bildirim yapmalarını istediğini, yeni gelen bir bilgi ile Ürdün Havayolları’nın haftada 3 gün Amman-Ankara uçacağını kaydetti. “Ankara değerlerinin farkında değil. Haymana’da çıkan suyun Fransa’da çıkan bir su ile aynı değerde olduğu belirtildi. Bunu bilen yok” diyerek sözlerini noktaladı.
#AnkaradanDirektUçuşİstiyoruz
“Ankara’ya uluslararası kongreleri kazandırmalıyız”
“Ankara için ‘soylu kent’ sözünü tarihten bildiğini” belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara’nın 27 Aralık 1919 da tekrar doğduğunu, dünyadaki 30 bin üniversitedeki ilk 500 üniversite arasında 5 üniversitemizin olduğunu belirtti. “Sağlık konusunda önemli adımlar atıldı. Yurtdışındaki ilgili kongrelere gittiğimizde Türk üniversitelerinin başarısını görüyoruz. Sağlık eğitiminde, hizmetinde iyi noktadayız. ” diye konuşan Prof. İbiş, sadece termal turizme odaklanıldığını ancak pek çok cerrahi alanda başarılı olduklarını ve bunu öne çıkarmaları gerektiğini belirtti. İbiş, hibrid turizm modelleri geliştirimesinin ve havalanından şehire gelişine ve tekrar geri gidişine hizmetin bütüncül olmasının önemini vurgulayarak sözlerini noktaladı.
Etkinlik, daha sonra Dr. Sinan İbiş’in moderatörlüğünde gerçekleşen interaktif panel ile noktalandı.