Avrupa Birliği tarafından fonlanan, İrlanda’nın proje konsorsiyumunda yer aldığı ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü “Genç İstihdamının Artırılması İçin Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi” Projesi, 25 Ekim’de Ankara HiltonSA’da yapılan konferans ile start aldı. Etkinliğin Baybars Altuntaş’ın konuşmasını yaptığı bölümünü Periscope hesabımızdan canlı yayınladık.
Konferansın açılış konuşmasında Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, ÇSGB Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan ve AB Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, projenin hedeflenen çıktılarını paylaşırken, Şayık projenin en önemli çıktılarından birinin Girişimcilik Merkezi olduğunu belirtti.
“Unicorn çıkardık, duyuramıyoruz”
Açılış konuşmaları ardından yapılan ilk panelde konuşan ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, Udemy firmalarının Mayıs’ta aldığı 45 milyon yatırımla 1 milyar dolar – unicorn şirket olduğunu bunu duyurmakta sıkıntı yaşadıklarını iletti. ODTÜ Teknokent Genel Müdürü, bölgelerinden çıkan girişimlerin ve genel olarak ülkedeki genç girişimcilerin tanıtım, pazarlama sorununa sahip olduğunu belirtti. “Belirli bir teknolojik derinliğe ulaşmamız zaman aldı, bunun ardından satış-pazarlamaya odaklanmaya başladık” diye konuşan Kızıltaş, konvansiyonel sanayicinin bilgisinin işi ile sınırlı olduğunu vurgularken Türkler olarak kişisel ihtiraslar ve egoların iş yapma kültürünün önüne geçtiğini sözlerine ekledi.
Gazi Teknopark Genel Müdürü Tuğrul İmer, girişimcilerin risk motivasyonunun yüksek olması gerektiğini kaydederken, Endeavor Türkiye Kurumsal İletişim Yöneticisi Alev Ertem, Ankara’dan birçok girişimi desteklediklerini kaydetti. Ertem, Ankara’da mentör bulma noktasında sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekledi. Endeavor’ın Ankara paydaşları arasında girişimci adayları olarak App Samurai, Evreka, Infodif, ISSD Labris, Neozeka bulunuyor.
“Türkiye teşvikte dünya lideri”
Etkinliğin ikinci panelinde Ankara tabanlı melek yatırımcı ağı kurulması konuşuldu. EBAN Başkan Yardımcısı Baybars Altuntaş, ABD’de 300 bin melek yatırımcı olduğunu, Avrupa’da geçen yıl 6 milyon euro yatırım yapıldığını kaydederken, Türkiye’nin Avrupa’da İngiltere, Portekiz ve İspanya’dan sonra Melek Yatırımcılık Kanunu olan 4. ülke olduğunu, teşvikte ise yüzde 70 Hazine teşviği ile dünya lideri olduğunu vurguladı. Türkiye’deki melek yatırım ağlarından 16’sının 1’inin Ankara’da olduğunu vurgulayan Altuntaş, Ankara’da en yetenekli gençlerin bulunduğunu paraya ulaşmada sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. Altuntaş, Dragon’s Den yarışmasının jürisi olduğunda en başarılı işlerin Ankara’dan geldiğini sözlerine ekledi.
“Ankara’nın risk algısı İstanbul kadar yok”
Smarts United Kurucusu Kazım Yalçınoğlu, Endeavor Türkiye Yöneticisi Alev Ertem’in eleştirisine yanıt vererek Ankara’da yüzlerce mentörlük eğitimi almış isim olduğunu, Ankara ekosisteminin İstanbul kadar uzun süredir ticaret yapmamış bir kitleye sahip olması nedeniyle de risk algısının yüksek olmayan girişimcilerden oluştuğunu söyledi. “Ankara kökenli sanayicilerin disiplinin altı çizilmeli, pek çok önemli sanayicimiz Ankara kökenli” diye konuşan Yalçınoğlu, Ankara’nın kayıt içi oranında İstanbul’dan önde geldiğini, Türkiye’deki en doğru yetenekleri keşfetme yerinin Ankara olduğunu aktardı.
Diffusion Capital Partners Ortağı Altan Küçükçınar yaptıkları 4 yatırımdan 3’ünün Ankara’da olduğunu, Bilkent Cyberpark ile çalıştıklarını aktardı. Küçükçınar, yatırım yaptıkları girişimlerin belli oranda riskleri devlet destekleri ile karşılamış olmalarını tercih ettiklerini, Ankara’daki girişimcilerin teknolojik mükemmeliyeti fazla önemsemelerinin iş süreçlerini yavaşlattığını vurguladı.
Etkinlikten bazı dikkat çekici istatistikler:
– İrlanda’da ortalama olarak melek yatırım desteği 250 bin Euro ya tekabül ediyor.
– İrlanda’da 40 melek yatırım ağı bulunuyor.
– Dublin’de dünyanın 50 teknoloji firmasının 48’inin ofisi var.
– İrlanda’da 2015 yılında 300 milyon Euro üzerinde startup yatırım yapıldı.
– İrlanda hükümeti 2014 yılında ekonomisinin startuplara dayanması yönünde bir karar alıyor.
– Dublin’de 1200 üzerinde startup var.