Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Genel Müdürü Ahmet Zeytinoğlu, Türkiye’de hizmet sektörü ve yaygınlaşmaya başlayan entegre hizmet yönetimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zeytinoğlu, kurumların dışarıdan aldıkları hizmetlerde artık verimlilik ve ücretlendirme prosedürünün değiştiğine değinerek “Aylık sabit personel maliyeti artık geçerliliğini yitirdi. İhtiyaç doğrultusunda hazırlanan tekliflerle şirketler bu hizmetlerden %10’a kadar kar edebilir” dedi.
Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Genel Müdürü Ahmet Zeytinoğlu hizmet sektörü ve entegre hizmet yönetiminde verimliliği değerlendirdi.
“Artık iş dünyası entegre hizmet almanın karlılığının farkında”
Zeytinoğlu, entegre hizmetlerin yemek, temizlik, teknik bakım, santral ve resepsiyon, bahçe bakımı ve peyzaj gibi birçok hizmeti tek bir kurumdan alma yöntemi olarak özetledi ve “Entegre hizmet yönetimi Türkiye’de yaygınlaşmaya başlıyor. Artık iş dünyası tüm hizmetleri bir kaynaktan almanın hem kolaylığının hem de karlılığının farkında. Birden çok hizmeti aynı anda verdiğimiz müşterilerimizim oranı %40’ı geçiyor. Bu sektördeki en yüksek oran. Kurumlara kendi faaliyet alanları dışındaki bütün hizmetleri sunabiliyoruz. Hatta bunlara araç yıkama hizmeti bile dahil olabiliyor. Hizmetlerimizle, iş merkezleri, plazalar, hastaneler, okullar ve fabrikalar gibi birçok farklı kurumda, iş süreçlerinin optimizasyonunu sağlıyoruz” dedi.
“Aylık sabit personel maliyeti hesabı artık hizmet sektöründe çalışmıyor”
Ahmet Zeytinoğlu “Hizmet sektöründeki en büyük sıkıntı, performansın ölçümlenememesiydi. Eski sistemlerde bilinen aylık sabit personel maliyeti çıkarılıyor, buna göre teklifler hazırlanıyordu. Bu sistem bütçeleri şişiyordu. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi olarak biz sadece o kurumun ihtiyacı olan hizmeti ihtiyacı kadar sunuyoruz. Bu sisteme Hizmet Düzeyi Sözleşmesi (SLA- Service Level Agreement) deniyor. Dünyada 80 ülkede bu sistemi yönetiyoruz” dedi.
%10’a varan karlılık
SLA ile hizmet alan firmanın ihtiyacına bağlı olarak alınan hizmetten %3 ile %10 arasında karlılık sağlanabildiğini belirten Zeytinoğlu, sistemin işleyişiyle ilgili olarak temizlik hizmeti örneğini vererek “ Eskiden temizlik hizmeti teklifi hazırlarken, kullanım sıklığına bakılmaksızın tüm alanların aynı frekansta temizlenmesi üzerine teklifimizi sunuyorduk. Yani ofislerde az kullanılan alanlarla daha fazla kullanılan alanlar aynı sıklıkta temizleniyordu ve temizlik personeli planlamamızı bu doğrultuda gerçekleştiriyorduk. Artık Hizmet Düzeyi Sözleşmesi (SLA) sistemiyle tüm kullanılan alanların ihtiyaç duyduğu temizlik sıklığını belirliyor, bunun sonucunda personel planlaması yapıyoruz. Mobil ekip ve benzeri çözümler ile sabit maliyetleri azaltarak tasarruf sağlıyoruz” dedi.