Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, Türkiye’nin daha fazla üretmekten başka çaresi olmadığını söyledi. Karakuş, “Üretimi arttırmadan kalkınma olmaz, refah olmaz, ekonomik güç olmaz. Bu yüzden ülkenin topyekûn buna odaklanması lazım” dedi.
“Türkiye; üretmeden tüketen, tasarruf edemeyen bir ülke pozisyonunda” diyen Başkan Karakuş, “Ülke olarak bu kronik sorunlarımızdan kurtulmak zorundayız” şeklinde konuştu. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, ekonomik kalkınma, ekonomik güç ve yüksek refah seviyesinin temelinde üretimin yattığının altını çizdi. Karakuş, şöyle devam etti:
1 milyonluk evler lazım değil
“Türkiye’nin kalkınma modelinde köklü bir değişime gitmesi, üretime dayalı bir büyüme modeli benimsemesi gerekmektedir. Üretmeden tüketmek bizi geleceğe taşıyamaz. Üretim ve istihdam artışına ağırlık vermek, katma değeri yüksek ürünler üretmek, verimliliği ve tasarrufu arttırmak zorundayız. Türkiye, milyon liralık evlerin değil, nitelikli ürünlerin satıldığı bir ülke haline dönüşmelidir. Global piyasalarda rekabet gücümüzün var olabilmesi içinse sadece devlete veya sanayiciye iş düşmez. Sokaktaki vatandaşımıza kadar herkesin, her kuruluşun sorumlulukları var. Çaremiz ve tek gerçeğimizin ‘daha fazla üretim’ olduğunu unutmadan hareket etmek, yeni atılımlarla önümüze bakmak zorundayız. Üretim artışına dönük her proje, her yatırım, her çalışma, her adım bizi güçlü yarınlara taşıyacak.”
İşsizliğin de ilacı üretim
AGSD Başkanı Canip Karakuş; üretim artışı için reel sektörün önündeki engellerin kaldırılması ve sırtındaki vergisel yüklerin hafifletilmesi gerektiğini ifade etti. Üreten kesimin finansmana erişimde en büyük sorununun yüksek faizler olduğunu anımsatan Başkan Karakuş, “Bu faiz yüküyle üretim, istihdam ve büyüme hedeflenmesi mümkün değildir” dedi. Türkiye’de bugün 4 milyona yakın insanın iş aradığını, işsizlik oranının yüzde 13 gibi oldukça yüksek seviyelere çıktığını ifade eden Başkan Karakuş, “İşsizliğin de ilacı daha fazla üretimdir. Hükümetimizin üreten kesime, ihracatçıya dönük teşvik ve desteklerini çok önemsemekle birlikte yeni teşvik, destek ve gelir kaynaklarına ihtiyacımız olduğu da bir gerçektir” dedi.