Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Prof.Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ‘Türkiye’den KKTC’ye doğalgaz boru hattı inşa edilmesi’ önerisinde bulundu.
Önce TANAP, ardından Türk Akım ile enerji sektöründe kat ettiği büyük yolu, geçtiğimiz yıl yaptığı YEKA ihaleleri ile taçlandıran Türkiye, enerji kazandığı bilgi birikimi ve yüklendiği stratejik sorumluluk ile bu kez rotayı yavru vatan Kıbrıs’a çevirdi.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, kaynak çeşitliliği ve rekabetçi piyasa için AB ülkelerinin Doğu Akdeniz gazına mutlak suretle ihtiyacı olduğunu belirterek, burada bulunan ve bulunması muhtemel yataklardan çıkacak gazın AB ülkelerine taşınmasında en ucuz yolun KKTC ve Türkiye güzergahı olduğunu vurguladı.
“Rumlara en güzel cevap kendi boru hattımız döşemek olacak”
Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan üzerinden gazın AB’ye götürülmesine yönelik bir lobi çalışması olduğunu da hatırlatan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Doğu Akdeniz gazı üzerine yaptığımız çalışmalardan biliyoruz ki Türkiye’yi by-pass etmeye yönelik bu lobi çalışması kat kat daha pahalı bir alternatifi savunuyor ve ticari olarak yapılabilirliği yok. Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi by-pass etmeye çalışan lobiye en güzel cevap Türkiye’den KKTC’ye inşa edilecek bir doğalgaz boru hattı olacaktır. Boru hattı aynı zamanda Kıbrıs’ta iki toplumlu siyasi bir çözüm için de yeni bir umut ışığı olur, AB’nin Kıbrıs konusunda adil bir tutum takınmasının önünü açabilir, Türkiye-AB ve Türkiye ABD ilişkilerinin de gelişmesine katkı sağlayabilir.”
“Yatırım için Varlık Fonu devreye girebilir”
Kumbaroğlu, Türkiye’nin imza attığı projelerde kamu-özel sektör birlikteliğinin çok güçlü bir şekilde sağlandığının altını çizerek, şunları söyledi:
“Henüz kaynağı netleşmeden döşenecek bir boru hattına ticari yatırımcı bulmak belki mümkün olmayacaktır. Ancak bu projenin ulusal çıkarlarımız kapsamında çok önemli olduğu inancındayım. Ulusal çıkar söz konusu olduğu zaman herkesin takdir edeceği üzere maliyet en son düşünülecek kalem. Bu nedenle KKTC-Türkiye arasındaki boru hattının maliyeti Varlık Fonu’ndan karşılanabilir.
Bu hat başta Leviathan olmak üzere Doğu Akdeniz’de halihazırda keşfedilmiş başka gaz rezervlerini çıkaran şirketlerin kullanımına sunulmakla kalmaz, aynı zamanda Türkiye’yi by-pass etmeye yönelik girişimlerin önünü de keser. Bununla birlikte KKTC ile işbirliği içerisinde Doğu Akdeniz’de ‘Denizden Enerji Kaynak Alanı’ (DEKA) ihalelerinin biran önce başlatılmasında büyük fayda görüyoruz.”