Dünya Bankası tarafından hazırlanan yeni bir raporda, global ölçekte aşırı yoksulluğun azalma trendinde olduğu belirtildi. Raporda, yüksek eşitsizliğin çözülmemesi halinde 2030 yılında yok olması öngörülen aşırı yoksulluk kavramının sıkıntıya girebileceği ifade edildi.
Rapora göre 2013 yılında 800 milyon insan günde 1.9 dolara yaşarken bu rakam 2012 yılına göre 100 milyon daha az olarak gerçekleşmişti. Bu noktada ana gelişme, Doğu Asya, Pasifik, Çin, Endonezya ve Hindistan’da yaşandı. Aşırı fakir nüfusun yarısı Sub-Saharan Afrika bölgesinde 3’te biri ise Güney Asya’da yaşıyor. Yeni rapor 83 ülkenin 60’ında refahın paylaşıldığını gösterirken 2008-2013 döneminde ülkelerin yüzde 40 lık alt diliminde yaşayan insanların ortalama gelirlerini artırdığına işaret ediyor. Bu ülkeler dünya nüfusunun yüzde 67’sini temsil ediyor.
Raporun araştırmasında 83 ülkenin 34’ünde yüzde 40 lık alt dilimdeki insanlar, yüzde 60 lık üst dilimdeki kitleye göre daha az gelir artışı elde ediyor. 23 ülkede ise yüzde 40’lık dilimin ortalama geliri ise düşüş kaydetti. Araştırmacılar, Brezilya, Kamboçya, Mali, Peru, Tanzanya gibi son yıllarda eşitsizliği yüksek düzeyli düşüren ülkeleri incelendiğinde bu ülkelerin ülke büyümesine zarar vermeksizin fakir insanların kazançlarını geliştirmelerine yönelik politikalar, ana hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması, uzun dönemli beklentilerinin iyileştirilmesi noktasında adım attığını tespit etti.
Raporun tamamına erişmek için: http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2016/10/02/tackling-inequality-vital-to-end-extreme-poverty-by-2030?cid=ECR_LI_pubs_EN_EXT