Tıkla ve Al (Click and Collect) uygulamasının Avrupa perakende sektörünün büyümesine ivme kattığını belirten Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, “İnanıyorum ki yakın bir gelecekte ülkemizde de ‘Tıkla ve Al’ uygulamasına katılan firma sayısı artacak ve bu uygulama e-ticaret pazarının büyümesine ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.
Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, perakende pazarının hızlı büyüme trendini sürdürdüğünü belirterek, geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2016 yılında da Türkiye’de sektörün parlayan yıldızı olacağını söyledi. Özel sermaye fonlarının perakende pazarına ilgi göstermeye ve bu alanda yatırım yapmaya devam ettiğini belirten Murat Ergene, dünyada olduğu gibi ülkemizde de online alışveriş yapan tüketicilerin sayısı hızla artarken, bu alanda geliştirilen yeniliklerin de aynı hızda arttığını vurguladı. Ergene, “Cadde mağazacılığı geriliyor, tüketicinin yeni gözdesi ‘Tıkla ve Al’ uygulamasıdır” dedi.
‘Online olarak sipariş ver, mağazadan teslim al’ uygulamasının özellikle Batı Avrupa ülkelerinde sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyen Murat Ergene, “Bu yöntemin son dönemde ülkemizde de büyük perakende firmaları tarafından başlatıldığını görüyoruz. İnanıyorum ki yakın bir gelecekte uygulamaya katılan firma sayısı artacak ve bu uygulama Türkiye’nin e-ticaret pazarının büyümesine ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.
Murat Ergene, perakende sektöründe satış fiyatlarını piyasanın belirlemesi nedeniyle şirketlerin halihazırda maliyetleri düşürmeye odaklandığını ve bu doğrultuda özellikle ‘tedarik zinciri’, ‘satın alma’ ve ‘kategori yönetimi’ konusuna yoğunlaştığını vurguladı. Online alışveriş payının büyümesi ile, İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde cadde mağazacılığında gerileme yaşandığına dikkati çeken Murat Ergene, “sanal mağaza yatırım maliyetlerinin fiziksel mağazalara göre daha düşük olması ve Tıkla-Al benzeri uygulamaların tüketiciye zaman kazandırması yanında, şirket maliyetlerini düşürmesi, Avrupa’da online mağazacılığa olan ilgiyi artırmaktadır. Örneğin İngiltere’de bugün perakendecilerin yüzde 60’ı tüketicilerine Tıkla ve Al sistemini sunmaktadır” dedi.
Avrupa perakende sektörüne ‘Tıkla ve Al’ ile gelen ivme
Bu iş modelinin trend olmasının hem yatırımcıya hem de tüketiciye sağladığı avantajlardan kaynaklandığını belirten Murat Ergene, sistemin özelliklerini şöyle anlattı: “Tüketici firmanın online alışveriş sitesinden istediği ürünlerin siparişini veriyor. Daha sonra mağazaya giderek kendisi için hazırlanmış olan bu ürünleri alıyor ve mağazadan çıkıyor. Tüketiciyi online ödeme yapmaya yönlendiren bu uygulama sayesinde şirketler, kasalara ve kasa görevlilerine daha az ihtiyaç duyuyor. Tüketici ise uygun fiyatlarla evinden kolayca satın aldığı ürünlere, mağazaya giderek hemen sahip olabiliyor.”
Gençlerin e-ticaret fikirleri bu laboratuvarda geliştiriliyor
İngiltere’de, ABD’deki Silikon Vadisi’ne benzer bir Dijital Labaratuvar kurulduğunu ve bu alanda e-ticaret konusunda fikri olan genç girişimcilerin desteklendiğine işaret eden Murat Ergene, “İngiltere’nin en büyük 10 perakendecisi de yeni buluşlar için bu alanı kullanıyor. Dünyada kriz olsa da perakende gibi hala büyüyen pazarların olması umudumuzu canlı tutuyor. Türkiye pazarı da perakendede Avrupa’nın en çok büyüyen pazarlardan biri olarak dikkati çekiyor” dedi.
Yeni yöneticiden ne bekleniyor?
Murat Ergene, bugün ‘tüketici iç görüleri’ ve ‘iş zekası’nın her zamankinden daha fazla öne çıkan konular olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, dijitalize olan ve çok sayıda satış-pazarlama kanalını doğru yönetebilen yöneticilere ihtiyacın arttığını ifade eden Ergene, sözlerini şöyle tamamladı:
“Enformasyon teknolojisi ile müşteriyi daha fazla tanıyan yöneticilere olan ihtiyaç artıyor. Artık her noktada müşteriye dokunan, müşteri eğilimlerini doğru okuyan ve buna uygun aksiyon alan yöneticiler, iş dünyasının yıldızları olmaya aday. Djital dünyanın içinde yer alan ve tüm kanalların ortak bir hedefle yönetildiği çoklu kanal (omnichannel) uygulamalarının adaptasyonu da, şirketlerin verimli yönetimi için gelecekte vazgeçilmez önemde olmaya devam edecektir.”