Siteler Genç İş Adamları Derneği, davetli sektör temsilcileri ve STK yöneticileri ile birlikte Siteler’in geleceğini tartıştı. Siteler GİAD Başkanı Hayri Bulut ev sahipliğinde gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında MOSFED Başkanı Ercan Ata, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, GGYD Başkanı Nezih Allıoğlu, ANSİMOD Başkanı İsmail Biçer gibi isimler yer aldı. Bir bölümünü @BusinessAnkara Periscope hesabımızdan ve Twitter @BusinessAnkara adresimizden canlı yayınladığımız panelden konuşmacıların satır başı notlarından önemli tespitler şu şekilde:
– Siteler’in son durumu gösteriyor ki, işletmeler hala eski usul ile satış yapıyor
– Siteler’in rekabet gücü azalıyor
– Siteler’de AR-GE yok
– Siteler’deki firmaların tanıtım pazarlama faaliyetleri yavaş yürütülüyor
– Siteler’de altyapı ve otopark sorunlu
– İlçelerdeki uretım tesisleri ile bile rekabet etmekte zorlanan bir yapı
– Siteler in ihtisas OSB olması gerekli
– Siteler’de kalite ve imaj eksik
– “Siteler esnafı soguk alırsa Ankara ekonomisi yatağa düşer”
– Siteler esnafına güven az
– Dış pazarlara açılma sınırlı hale geldi
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Seyhan Fırat ise, 84 milyar dolar destek bütçesi olan Avrupa Birliği’nin ilgili fonlarından Avrupa’da 7 ülke ve Türkiye’den ODTÜ ile birlikte 6 milyon Euro’luk başvuru yapacaklarını kaydetti. IPA Projesi kapsamında 20 milyon Euro’luk bir mükemmelliyet merkezi kurmak için müracaat ettiklerini ileterek , iş adamlarına her türlü desteği sunmak için hazır olduklarını vurguladı. 7+1 dönem eğitim sistemine sahip bir fakülte olduklarını belirten Prof. Fırat, son dönemde İşkur’la çalıştıklarını belirterek, fakülte olarak 2013-2015 ten bu yana 85 milyon TL’lik alt yapı yatırımı aldıklarını, yüksek lisans ve doktora tezlerini raflara koymak için değil , üretime dönüştürmek için kullanmak istediklerini belirtti.
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hamza Çınar ise sektörün 1999’dan bu yana Türkiye’de cari açık vermediğini ve dünyada 12. sırada olduğunu, bunun değerli bir veri olduğunu belirttiği panel konuşmasında, 15 milyar dolarlık Ortadoğu pazarına sadece 790 milyon dolarlık ticaret yapıyor olmanın ise iyi düşünülmesi gerektiğini belirtti. Çınar’a göre 2030’da yıllık 1 trilyon dolara varacak olan mobilya sektöründe Türkiye konumunu şimdiden belirlemeli. Ankara’nın mobilya istihdamında 4. sırada olduğunu belirten Çınar, illere göre işletme sayısında ise Ankara’nın 8. olduğunu kaydetti.
ANSİMOD Başkanı İsmail Biçer ise ihracat yapmak için çok fazla belge ile uğraşmak zorunda kaldıklarını, ANSİMOD nezninde Siteler’i tanıtmak için uğraştıklarını kaydetti.