Ankara’da son dönemde Yeni Dalga Kahveciler oldukça dikkat çekiyor. Özellikle Çankaya’da Tunalı, Hoşdere ve Bahçelievler bölgesinde dikkat çeken bu işletmeler, hem girişimcilik ekosistemine katkıda bulunuyor hem de kahve kültürüne değer katıyor. Bu işletmelerden ilki olan, Aralık 2014 yılında kurulan Lungo Espresso Bar’ın kurucusu Yeşim Hanım ile hem Lungo’yu hem de bu ekosistemi konuştuk. Görüşmemiz sırasında Etiyopya Limu denedik ve içimi oldukça hafifti. Yeşim Selamoğlu, iş idaresi mezunu, birlikte çalıştığı Gamze Hanım ise şehir planlama mezunu. Yeşim Selamoğlu’nun favori kahvesi Kenya, Gamze Hanım’ın ise Nikaragua.. Lungo’nun bahar aylarında Atölye K ile birlikte yenilikçi bir proje fikri var. Lungo’nun yeni dönem hedefi çayları ile de ön planda olmak.
“Ankara Kahve Festivali”
İstanbul ‘daki Coffee Festival ‘in bir benzerinin Ankara’da yapılıp yapılmaması noktasında diyalogların sürdüğünü belirten Selamoğlu, 2 günlük bir “kahve haftasonu” etkinliğinin Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, ATO gibi kurumların desteğinde yapılabileceğini ve Ankaralıların ilgisini çekebileceğini, butik kahvecileri motive edeceğini belirtti.
“Samimiyet sunuyoruz”
Erkeklerin kadınlardan daha fazla kafeinsiz kahve tercih ettiğini belirten Selamoğlu, “Kendi kavurmacılarımıza, kendi kahvecilerimize güvenmek zorundayız. Biz Lungo olarak ithalatı yapılmış ve kavrulmuş bir mamul alıyoruz. Lungo olarak bunu bir tık yukarı taşımak hedefimiz. Etiyopya Limu, Nikaragua, Guatemala en çok tercih edilen kahvelerimizden. Müşterilerimize her zaman paket kahvede içtikleri kahveden daha farklı kahve içebileceklerini belirtiyoruz. Taze çekilmiş ve kavrulmuş bir kahve içme şansı bizde bulabiliyorlar. Starbucks ve Tchibo’dan gelme alışkanlıklar görebiliyoruz. Bazen belli kahvecileri butik kahvecilerde bulamayabilirsiniz. Bu hem tedarikle ilgilidir hem de yönetimsel süreçlerle ilgilidir. Butik kahvecilerde samimiyeti bulursunuz. Ayrıca, çilek, tarçın ve papatya çaylarımızla da iddialıyız“ diye konuştu.
“Franchise Vermek İstiyoruz”
Franchise verme noktasında ana caddeler yerine ara sokaklarda, mahallelerde butik kahveciliğin ilerleyebileceğini belirten Selamoğlu, Lungo olarak bunu yapmak istediklerini, Ankara’nın sadece Çankaya değil birçok bölgesinin bu kültürü hakettiğini belirtti. “Güzel birşeyler içmek isteyenler için bekleyeceksiniz” diye konuşan Selamoğlu, butik kahvecilerin yavaşlamayı teşvik ettiğini, insanların yoğun iş hayatı ve bilgi iletişimi dünyasında 6-7 dakika süren kahve hazırlama sürecini ve bu yavaşlamayı hakettiğini belirtti. Selamoğlu’na göre, kahve zincirlerinin aslında butik kahvecilerin anlaşılmasında dolaylı yoldan katkısı bulunuyor.