Birçok yarışmada ödül almış RF-SENS ile kritik bir çözüm ile yer aldıkları ambalajlı su sektörünü konuştuk.
Kurucu ortak Ahmet Kuzubaşlı ile birlikte en son TEPAV & Viveka yarışmasından aldıkları ABD Seyahati ödülü sonrasında bir araya geldik. ODTÜ-TEKNOKENT MET Alanında hizmet veren ve kurucu ortakları arasında ODTÜ Elektrik Elektronik Müh. Bölümünde Prof.Dr. Şimşek Demir ve ODTÜ MEMS Merkezi Başkanı Prof.Dr. Tayfun Akın’ın yer aldığı RF-SENS, Ahmet Kuzubaşlı’nın aktardığı bilgiye göre 4.5 milyar TL’lik (http://www.suder.org.tr/sektor.html) Türkiye Ambalajlı Su sektörüne çözüm sunuyor. Ambalajlı su sektöründeki firmaların kaynağından temin ettikten sonra suyun bakteri seviyesini inceleme süresinin oldukça uzun olduğunu belirten Kuzubaşlı, RF-SENS olarak geliştirdikleri sensörler ile bu süreyi 1 saate kadar indirmeyi hedeflediklerini ve bunun sektör için stok maliyetleri göz önüne alındığında ideal bir çözüm olduğunu aktardı.
“Sektörün hacmi yıllık 22 milyon dolar”
Kuzubaşlı, net ve kesin bir matematik hesabı ile 4.5 milyar TL lik yıllık içme suyu sektöründe RF-SENS olarak kendi pazarlarının büyüklüğünün yıllık 22 milyon dolar olarak hesapladıklarını aktardı. Geliştirilen her çipinin yaklaşık olarak 10 dolar olarak fiyatlandırıldığını, bunun her bir su dolum işlemine göre oldukça küçük bir meblağ olduğunu belirten Kuzubaşlı, RF-SENS olarak ambalajlı su suyu sektörünün konuya ilgi gösterdiğini ve görüşmeler yaptıklarını kaydetti. RF-SENS şu anda yerli yatırımcılarla görüşüyor. Fakat ilerleyen süreçteki hedefi yurtdışında da operasyonlar geliştirmek.
(ODTÜ Teknokent aracılığyla uluslarası paten başvurusunda bulunulduğu belirtilebilir). Dünyada ilk olan ürün, ulusal ve global düzeyde ambalajlı suyu üreticileri ile buluşmayı bekliyor. Ürünün, en yakın süreçlerden biri olarak ise Nestle’nin Fransa’daki tesislerinde test edilmesi öngörülüyor. . Firma, şu anda 20 firmaya aynı anda ürün temin edebileceğini öngörüyor. Yatırımcıların 5-6 yıl süre zarfında yatırımlarının karşılığını alabileceği projeksiyonlardan biri.