Türk ekonomisinin geleceğinin girişimcilerin omuzlarında yükseleceğine inanan GGYD Yönetimi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla bu konuda bir görüşme yaptı. Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’le bir araya gelen GGYD’liler, “Birlikte hareket etme” sözü aldı.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Yönetim Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik’i ziyaret etti. GGYD Başkanı M.Nezih Allıoğlu ziyarette derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi, “Ankara merkezli olan derneğimizin 400’e yakın iş adamı ve iş kadını üyesi bulunuyor” dedi. GGYD olarak girişimciliğin gelişmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Allıoğlu, “Önümüzdeki süreçte üretim modelleri değişecek, markalaşma ve inovasyonun önemi bir kat daha artacaktır. Türkiye’nin bütün bunlara uyum sağlayabilmesi için önce girişimciliğin gelişmesi ve artması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla önce girişimcilik konusunda bilinçli olmamız gerekiyor. Okullarda ders olarak okutulabilir, Girişimcilik Bakanlığı kurulabilir. Üretme yollarını hazırlamak lazım. Bu konuda bakanlığınızla birlikte hareket etmek, iş birliği yapmak istiyor, görüş ve desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
AR-GE’LERDE SAYI DÜŞECEK
GGYD üyelerinin kendilerini ve firmalarını tanıttığı ziyarette Bakan Yardımcısı Hakan Ali Çelik de AR-GE ve inovasyonun kendilerinin önceliği olduğunu bildirdi. Bu konuda genç girişimcilere tavsiyelerde bulunan Çelik, “Mutlaka geliştirin kendinizi. ‘Ürettim’ diyerek güçlü bir konum elde edemezsiniz. ‘Daha iyi ürettim, yenilikçi şeylere yöneldim’ demelisiniz. Yeniliğe, gelişmeye, tasarıma açık olmak gerekiyor. Bakanlık olarak AR-GE gibi tasarım merkezleri kurduk. Bu merkezlerde 30 kişi bulundurma zorunluluğu var. Şimdi bununla ilgili bir yasa hazırlıyoruz. Kabul edilirse sayı 15’e düşecek ve bu daha da teşvik edecektir. Tasarım merkezlerinde bireysel etkinlik daha çok ortaya çıkıyor. Bu merkezlerin tescilleri var. Eğer tescil almazsanız ürettiğiniz piyasada kısa vadede kendini koruyabilir. Tescilli olursa hem ürünü korumuş olursunuz hem de rekabette öne geçersiniz. En önemli hamlelerden bir tanesi budur” dedi.
YENİ MEZUNLAR ÇOK SIKINTILI
Bakanlıkların girişimcilere destekleriyle ilgili bilgi veren, bu konuda STK’larla işbirliği yapabileceklerini ifade eden Hasan Ali Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretimi yapılmış bir şeyi doğrudan alıp üretmek yerine yeni bir şeyin hayata kazandırılması gerekiyor. Böyle olunca daha rahat bir rekabet ortamı oluyor. Ama en önemli şey tecrübe. Gençler nereye giderlerse gitsinler tecrübeli eleman aranıyor. Sonra bu çocuklar soruyor ‘biz daha yeni mezunuz nerede tecrübe edinebiliriz’ diye. Yeni mezunları firmalarınıza stajyer olarak alın, girişimcilikle ilgili konferanslar düzenleyerek bilgilendirmeler yapın. Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren girişimcilik ruhunu aşılamamız gerekiyor. Hep birlikte yol alırsak zamanla küçük sermayelerle büyük işler ortaya çıkar diye düşünüyorum. Ben girişimcilik konusunu çok önemsiyorum. Ortak emek vermek gerekiyor. Girişimcilik konusunda yeni adımlar atmanız halinde bizler de memnuniyetle yardımcı oluruz. En önemli şey günün sonunda huzurlu uyumak.”