Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, İstanbul Finans Projesi kapsamında BDDK’nın Ankara’dan ayrılma kararı almasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanunun 147’nci maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 82. maddesinde yapılan değişiklikle, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında BDDK’nın merkezinin İstanbul olarak belirlendiğini anımsatan Kurt, finans kuruluşlarının Ankara’dan ayrılmasıyla Başkent’in daha da fakirleşeceğini söyledi. BDDK’nın Ankara binasında 385 kişinin çalıştığını, kurumun göçüyle yüksek gelir sahibi personelin de Başkent’ten ayrılacağını, bunun ekonomik anlamda büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Kurt, “Ankara, zaten kamu bankalarının merkezlerini İstanbul’a taşımasıyla gerilemişti. Şimdi bu gerilemede bir adım daha atılmış oluyor. Fiili olarak BDDK’nın düzenleme kısmı Ankara’da denetleme ayağı ise İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Bankacılık düzenlemeleri Ankara’dan da yapılabilir. Ankara OSTİM gerçeği ile bir Sanayi kenti olma yolunda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Fuar merkezi ve Ankara’dan dünyaya direkt uçuşlar için yoğun çalışmalar yapıldığı dönemde BDDK’nın taşınması üzücüdür” dedi.
İstanbul Finans Merkezi projesinin aslında Ankara’nın içinin boşaltılması projesine dönüştüğünü anımsatan Kurt, marka değeri taşıyan bazı özel kuruluşların da İstanbul’a gitmesinin Başkent açısından bir itibar kaybı anlamına geldiğini ifade etti. Nurol’un merkezini taşıdığını, Türk Telekom’un da “Operasyon, Müşteri İlişkileri, Regulasyon ve Satın Alma” birimlerinin İstanbul’a gittiğini dile getiren Ahmet Kurt, “Yerel yönetimler, bu kentin milletvekilleri, katma değeri yüksek sektörlerin, önemli markaların Ankara’dan gidişi karşısında bu kadar sessiz olmamalı” diye konuştu.