Son yılların popüler egzersiz programı olan Klinik Pilates hakkında merak edilenleri, Acıbadem Ankara Hastanesi Uzman Fizyoterapisti Elif Özkaleli Vardar anlattı.
Pilates, Joseph Pilates tarafından kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek amacıyla geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Egzersizlerin amacı karın ve sırt bölgelerini eşit oranlarda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz kas yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir.
Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ya da bu pozisyonlarda sürekli olarak tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk, stres, bazı mesleklerin vücudumuzda hasar bırakabilir.
Klinik Pilates; kişinin omurga sağlığını korumak ve mevcut olan hastalıklarını ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Boyun fıtığı, bel fıtığı, skolyoz gibi sırt, boyun ve omurga rahatsızlıkları, duruş bozuklukları ve buna bağlı ağrılar, ortopedik ameliyatlar, omuz, kalça ve diz eklem problemleri klinik pilatesin tedavi etmeye yönelik çalıştığı rahatsızlara örnektir.
Klinik pilates, belirtileri (semptomları) tekrarlayan veya kronik kas-iskelet sisteminde ağrısı ya da yaralanması olan pek çok kişi için uygun olduğu gibi doğum öncesi ve doğum sonrası kadınlarda pelvik taban gücü ve alt sırt ve pelvik ağrı dindirilmesi için önleme ve kontrolü artırmak için ve vücut yeniden şekillendirilmesi için de kullanılır.
Ankara Acıbadem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi olarak pilates konusunda uzmanlaşmış fizyoterapistimizin özel değerlendirme seansından sonra Kişiye Özel belirlenen egzersizlerle devam edilir. Tedaviye yönelik oluşturulan egzersiz programında amaç kişinin problemli bölgelerine odaklanarak kas gücünü, esnekliğini, fiziksel kuvvetini artırmak, duruşunu düzeltmek ve daha konforlu bir gündelik yaşam sürmesini sağlamaktır.