Polikistik Yumurtalık Sendromu, özellikle genç kadınların korkulu rüyası. Her 10 genç kadından 1’inde görülen bu sendrom; gebeliği engelliyor, adet düzensizliği, obezite, tüylenme, akne ve sivilceye neden oluyor. Çoğu kadın çocuk isteyene kadar sorunla ilgilenmiyor; bu gecikme de problemlere yol açıyor.
Halk arasında “yumurtalık kisti” olarak da bilinen Polikistik Yumurtalık Sendromu, bilhassa 15-30 yaş grubu arasındaki kadınların yaşam kalitesini düşürüyor. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Gurur Polat, tanı koyulan kadın sıklığının giderek arttığını, zamanında tedbir almanın şart olduğunu bildirdi. Polikistik Yumurtalık Sendromu’nun genetik yatkınlık gösteren bir yumurtalık yapısı olduğunu anımsatan Dr. Polat, doğuştan gelmesine rağmen olası problemlerin yüzde 100 düzeltilebildiğinin altını çizdi.
Bir Çok Sorunun Temelinde Bu Sendrom Var
Dr. Polat, “Yaşam tarzı düzenlemeleri ve ilaç tedavisiyle düzeltilmesine karşın kadınların çoğu maalesef çocuk isteyene kadar bu sorunla ilgilenmiyorlar” dedi. Polikistik Yumurtalık Sendromu’nun üremeyi ve yumurtlamayı engellediğini, adet düzensizliğine, kolay kilo alınmasına, tüylenmeye, yağlanmaya, ciltte akne ve sivilce gibi şikayetlere yol açtığını bildiren Dr. Gurur Polat, şöyle devam etti:
Hangi Şikayet Varsa O Tedavi Edilmelidir
“Hastalar bu şikâyetlerden bir veya bir kaçıyla karşılaşabilirler. Bazıları ciltle ilgili sorunları kozmetik ürünlerle gidermeye çalışır ancak asıl nedenin üzerine gidilmez. Adet gecikmeleri 40 gün, 60 gün, 6 ay, hatta 1 yıla kadar uzayabilir ki; bu hiç istemediğimiz bir tablodur. İnsülin direnci ve genetik yatkınlığın yol açtığı Polikistik Yumurtalık Sendromu doğuştan olmasına rağmen sonradan gelişmiş gibi ortadan kaldırılabilir. Sendromun yol açtığı şikayetlere dönük ilaç tedavisi etkili sonuçlar sağlamaktadır. Polikistik Yumurtalık nedeniyle gebe kalamayan hanımlarda ise yumurtlamayı tetiklemek için tedavi gerekebilir. Hap ile cevap alınamayan olgularda iğne ile yumurta büyütme tedavisi uygulanır. Sadece yumurtlatma tedavisinin yetmediği hanımlarda, aşılama, tüp bebek tedavilerine geçilebilir. Polikistik Over Sendromu bir hastalık değil, vücudun yapısal bir durumudur. Bu yüzden belli bir tedaviden söz etmek mümkün değildir. Hangi sorun öne çıkıyorsa onun üzerine gidilmelidir.”