VSY Biotechnology; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge Merkezi’nde, TÜBİTAK desteğiyle göz içi lens hammaddesini üretmeyi başardı. Firma, hem Türkiye’den hem de yurtdışından üniversiteler ile gerçekleştirdiği testler sonucunda bu materyalin üstün kalitesini kanıtladı. Bu yeni formülü ile hem Amerika Birleşik Devletleri’nden hem de Türkiye’den patent aldı. Amerika’da “Oftalmik Amaçlı Yüksek Refraktif Indeksli Polimerler (High Refractive Index Polymers)” uluslararası patentinin sahibi oldu.
DÜNYADA İLK VE TEK ÖZELLİKLERE SAHİP
VSY Biotechnology tarafından geliştirilerek üretilen hammadde materyali, Enova markalı yeni göz içi lenslerin imalatında kullanılıyor. Materyal hidrofobik yapıda olup glistening-free (parlama yapmayan) özelliğe sahip olan dünyadaki ilk ve tek göz içi lensin üretilmesine olanak sağlıyor.
Materyalin Camsı Geçiş Sıcaklık Değeri’nin (Tg) yüksek olması, yapısı itibariyle göz ameliyatlarında kolay kullanım imkânı, yine dünyada ilk olan tek kullanımlık kalıplama teknolojisi ile üretiminin sağlanması önemli özellikleri arasında.
ROBOTİK KALIPLAMA MEKANİZMASI DEVREDE
Yeni hammadde materyali ile üretilen Enova Lensler, robot sistemi ile el değmeden tek kullanımlık plastik kalıplama yöntemi ile üretiliyor. Lensler, yüksek optik kaliteye ve düşük üretim maliyetine sahip.
Enova göz içi lenslerinin refraktif indeksinin yüksekliği sayesinde lensler benzer standartlara göre daha ince üretilebiliyor ve daha dar alandan (1,8 mm) göz içine yerleştirilebiliyor, ameliyat sonrası hızla iyileşme sağlanabiliyor.
KAMU VE ÜNİVERSİTELERLE YAPILAN İŞBİRLİKLERİ
VSY Biotechnology, Fransa ve Almanya’daki Akredite Test Merkezleri’nde biyouyumluluk, fizikokimyasal, optik ve mekanik testler, göz içi lensleri üzerinde ekstraksiyon testleri, projen testleri gerçekleştirdi. Ayrıca Türkiye’deki üniversiteler ve üniversite hastaneleri ile göz içi lenslerinin hidrofobik özelliğinin belirlenmesinde yüzey kontak açısı testleri, stabilite testleri sürecinde biyouyumluluk testleri ve diğer klinik çalışmalarda bulunuldu. TÜBİTAK ile Ar-Ge projeleri kapsamındaki çalışmalar sonucunda; kavram geliştirme, teknoloji yönetimi konularında bilgi birikimi sağlandı.
VSY BIOTECHNOLOGY CEO’SU DR. ERCAN VARLIBAŞ: “BİYOTEKNOLOJİ BİLİM DALI DAHA DA GELİŞECEK”
VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Projemiz ülkemizde öncelikli alanlardan biri olan biyoteknoloji bilim dalına yönelik ar-ge ve inovasyon faaliyetlerine katkı sağlayacak. Geliştirilen Enova lensleri ile Glistening-free, düşük Tg’li, ileri teknoloji hidrofobik lens ihtiyacı olan hastaları memnun edeceğiz. Ön yüklü göz içi lensi yerleştirme sistemi sayesinde de doktorlar operasyonlarını daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirebilecekler. Katma değeri yüksek olan bu üründen elde edeceğimiz ticari kazanımları diğer ar-ge projelerinde kullanarak ürün çeşitliliğimizi artıracağız” şeklinde konuştu.