13 Kasım 2014 tarihinde 2nci Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Zirvesi’nde; TGBlerimizin bir nevi yıllık başarı karneleri olan Performans Endeksleri açıklandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Fikri IŞIK’ın demeci sonucunda; ilk 5 TGB; ODTÜ Teknokent, İZTEKGEB, Arı Teknokent, Bilkent Cyberpark ve Gazi Teknopark olarak şekillendi. Bu yıl ilk 5 TGB içinde, 3 Ankaralı yeraldı. TGBlerimizi elde ettikleri başarıdan dolayı tebrik ederim.
Tabii ki, ilk 5’de yeralan Ankara TGBlerinin başarı kaynaklarına kısaca bir gözatmakta fayda var.
Her 3 TGBnin, 4 ortak özelliğine aşağıda kısaca değineceğim.
1) ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark ve Gazi Teknopark’ın Genel Müdürlüğü’nü yürütmekte olan arkadaşlarımız ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Sn. Mustafa İhsan KIZILTAŞ, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Sn. Canan Sandıkçıoğlu ÇAKMAKÇI ve Gazi Teknopark Genel Müdürü Sn. Hanzade SARIÇİÇEK’in geçmişlerinde TGB’lerde çalışmışlık ve yöneticilik tecrübeleri bulunuyor. Mustafa Bey; daha evvelki ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Sn. Uğur YÜKSEL’den Genel Müdür olarak bayrağı devraldı. Hanzade Hanım; Bilkent Cyberpark’dan, Gazi Teknopark’a, Canan Hanım; ODTÜ Teknokent’ten, Bilkent Cyberpark’a geçerek Genel Müdürlüğe terfi ettiler. Yani “işin ehli” olarak halen görevde oldukları TGBlerin başlarına geçtiler. Genel Müdürlük Makamları ve TGBleri Yöneten Şirketin değerli personeli her üç TGBde de farklı bir sinerji oluşturmuş; büyük ölçüde eski tecrübeli personellerini muhafaza ederek, kalifiye yeni personel ile büyüyerek, inovatif kabiliyetlerini arttırarak bugünkü başarıyı yakalamışlardır.
2) Başarı elde etmiş Ankara’lı 3 TGBmizin “Projeci TGBler” olduğunu görüyoruz. “Projeci TGB” ne demek? Bu sorunun cevabını TGBlerin kuruluş amacında aramak lazım diyebilirim. TGBler, bünyesindeki şirketler, yönetimlerindeki üniversiteler ve ilişkili/işbirliğindeki sanayi kuruluşları ile ortak veya bireysel olarak projeler kapsamında, Ar-Ge çalışmaları yapmakta, teknlojik ürünler/hizmetlerle ülkemizin teknoloji ve inovasyon seviyesini yükseltmekte öncü rol oynamaktadırlar. Kuruluş amacında belirtilen üstlenilen bu önemli rol ile sözkonusu 3 TGBmiz çok sayıda Ar-Ge projesini gerçekleştirmiş ve halen çok sayıda Ar-Ge Projesi üzerinde çalışmaktadır. Özellikle kuruluş tarihleri de gözönüne alınarak yapılan istatistiksel analizde; toplam proje/faaliyet yılı, toplam proje/şirket sayısı ve halen devam eden proje sayıları değerlendirildiğinde; rakiplerine göre ciddi bir üstünlük sağladıklarını görebilmekteyiz. Projeci TGB olmaları; bu TGBlerimizin Ar-Ge yetkinliklerini arttırmakta, işbirliği ve devlet destekleri kriterlerine önemli bir katkı sağlamaktadır.
3) Her 3 TGBmiz bünyesinde; teknolojik kabiliyetleri ve ar-ge gücü yüksek amiral gemisi şirketler barınmaktadır. ASELSAN, TAI, HAVELSAN, ROKETSAN, KOÇ GRUP (SAVUNMA & BİLİŞİM), MILSOFT, TURKSAT, METEKSAN SAVUNMA, SDT, INNOVA, ETİYA, GLOBAL TEKNİK, FONET, ARVENTO, ESDAŞ, BAŞARI MOBILE, E.NOCTA, KAREL, TARNET, ARGELA, BAŞARSOFT, BITES, FIBERLAST, HEMOSOFT, DIRISOFT, CTECH, HALK ENERJI, FIGES, ANADOLU PLAZMA (APTEM), ORATECH, NANODEMS … gibi ismini buraya sığdıramadığım çok sayıda teknoloji odaklı amiral ve amiral altı yerli şirketlerimiz ile SIEMENS, COMODO gibi (ortağı Türk ancak ABD’de kurulu siber-güvenlik şirketi) uluslararası teknoloji şirketlerinin bir arada sinerji üretmesi; ar-ge ve inovasyon kabiliyeti ve isteği yüksek küçük şirketlerimizi de motive etmektedir. Bilgi, Tecrübe, Kabiliyetler, Teknolojik Yaratıcılık bütünü gözönüne alındığında; her 3 TGBmizin doğru ar-ge şirketi seçim ve konumlandırma gerçekleştirdiğini, ar-ge ve teknoloji yönü yüksek yaratıcı şirketleri bünyelerine dahil etmeye özen gösterdiklerini gözlemliyoruz.
4) TGBlerin motivasyonu arttırıcı, ar-ge projesi gerçekleştirmeye yönelik, ar-ge ürününün ortaya çıkması sonrası faaliyetleri de kapsayan tamamlayıcı hizmetlerde etkin olduklarını yılboyu gerçekleştirdikleri etkinliklerden görebiliriz. Bu etkinliklerin faydaları; fikri mülkiyet hakları, işibirliği ve kuluçka hizmetlerine yansımaktadır. Özellikle ODTÜ Teknokent ve Bilkent Cyberpark bünyesinde yılboyunca, Teknogirişim, Yeni Fikirler Yeni İşler, e-Tohum, Game Jam, Tekno Jumpp, TTO faaliyetleri düzenlenmekte; sayısız eğitim, seminer, tanıtım, çalıştay ve uygulama hizmetleri verilmektedir. Son yıllarda Gazi Teknopark Yönetim Şirketi kadrosunun TTO ile genişlemesi ile Gazi Teknopark’da da ar-ge ve teknolojik yaratacılığı arttırıcı düzenlenen faaliyetlerin sayısında da hızlı bir yükseliş mevcuttur. Zaman zaman sözkonusu 3 TGBmiz, danışmalık ve eğtim şirketleri ile çalışarak ar-ge, teknolojik yaratıcılık ve proje yapabilme kabiliyetlerini güçlendirmektedirler. Kuluçka Hizmetleri ile Fikri Mülkiyet ve İşbirliği çalışmaları; ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark ve Gazi Teknopark TGBlerimizin Performans endekslerine son derece olumlu yansımaktadır.
Performans Endeksleri yüksek TGBlerimize özgün; entegre projecilik, teknolojik yaratıcılık, ürün odaklı ar-ge yetkinliği özellikleri değerlendirildiğinde; esasen uygulanması gereken TGB Yönetim Felsefesinin; “kiralanabilir alan ve m2 büyüklük” önceliğinden çok daha farklı bir düzlemde olduğunu görmekteyiz.
Özetlemek gerekirse; ilk 10 içerisinde olmanın reçetesi ortadadır: daha çok teknolojik yaratacılık, daha çok ürüne dönük ar-ge, daha çok başvurulan, kabul edilen ve gerçekleştirilen teknoloji projeleri, daha çok teknolojik ürün/hizmet satışı ve ihracatı, gerçek ar-ge ve teknoloji üreten daha çok şirketin TGBlerde yeralması, daha sıkı proje/ar-ge/teknoloji denetimi (technology project audit), ve
“işin ehli” iş geçmişi TGBler, teknoloji ve sanayi olan yenilikçi yöneticilerle çalışan uyumlu, dinamik, işini severek yapan, teknoloji gönüllüsü organizasyon ile yaratılan “Teknolojik Yenilik Sinerjisi ve Ortamı”… peki bütün bunları kimler mi başardı? Tabii ki Performans Endeksinde ilk sıralarda olanlar ….
Türkiye, 2023 Kalkınma Hedefini destekleyen Teknolojik Atılımı yapacaksa; başta TGBleri, Ar-Ge Merkezleri, Teknoloji/Ar-Ge Şirketleri, Destek Veren Üniversitelerimiz, OSBlerimiz ve Teknolojiye uyum sağlayan Sanayimiz ile bunu gerçekleştirecektir. Bu süreçte; Devletimizin, Hedef, Ürün ve Öncelikli Alan Odaklı Destekleri; artarak devam etmelidir.
Ülkemiz için; TGBlerimizde, çok sayıda “Teknolojik Yenilik” Projelerine imza atmak dileği ile saygılar ve sevgiler
M. Serdar DURGUN, MIPM
MENTOR, Teknoloji, Ar-Ge, Teknolojik Yenilik, Proje Yönetimi
Kurucu ve Şirket Müdürü
EYDEM Entegre Yönetim Danışmanlık Eğitim Merkezi
www.eydem.com
www.imcen.com