Ankara’da yayıncılık, bilişim sektörlerinde çalışmaları ile tanıdığımız Göker Işık ve Fatih Yüksel, 2016 yılının ikinci yarısından itibaren global bir girişime imza attı. Uber’in globalde, BiTaksi’nin yerelde yarattığı bilinirlilik MaxiTaxi ‘yi farklı bir noktaya koyuyor. Maxi Taxi kelime olarak Afrika’da kullanılan özel toplu taşıma aracını ifade ediyor. İlk 6 ayda uygulama üzerinden 352 elektrikli taksi 2 ülkede, 3 şehirde toplam 5968 yolcu taşımış. Toplam katedilen mesafe 9 bin kilometreyi aşarken, 1 Milyon gram / Co2 emisyon dan tasarruf edildiği kaydediliyor
Maxi Taxi neden Macaristan’dan başladı?
Bildiğinz üzere biz sadece elektrik ile çalışan taksileri hedef aldık.Bu konuda dünyadaki ilk ve tek uygulamayız. Budapeşte’nin çok büyük bir şehir olması hem pazarlama, hemde operasyonu yönetme adına bizi buraya yönlendirdi. Budapeşte’de toplamda 150 elektrikli taksi ile anlaşarak öncelikle küçük ve emin bir adım atmak istedik. Ayrıca Macaristan’da çok büyük bir pazarı olan Uber’in hükümet tarafından yasaklanması, buraya gelme konusunda bizi daha fazla motive etti. İnsanların ve firmaları tepkileri çok olumlu. Budapeşte hava kirliliği en yüksek şehirlerden biri haline geldi. Bu rahatsızlık insanların bize daha organik olarak yönlenmesini sağlıyor.
Benzerlerinden, rakiplerinden farkı nedir?
Biz tamamen elektrik ile çalışan taksi ve araçlar ile hizmet veriyoruz. Onun dışında dünyanın her yerindeki araç çağırma sistemleri ile benzer bir uygulama. Doğa dosu bir uygulamayız. Hedeflememizi elektrikli araçların yükselmesi ile paralel yaptık ve uzun vadeli bir sürece yaydık. Zamanla bizi tercih edecek ve sosyal sorumluluk duygusu ile yaklaşacak sağlam bir kitle oluşacağına inanıyoruz.
Uber’in birçok ülkede yaşadığı sorunlara bakışınız ?
Bence Uber’in temelde 2 büyük problemi var. Birincisi ülkelerin taşıma kanunlarına uygun olmaması ve yasal taksi ve taşıma firmalarına zarar vermesi. Diğeri ise vergi. Bu iki problemi kalıcı olarak çözmediği sürece devamlı problem yaşayacaktır. Tabi Uber Amerika merkezli ve orada çok güçlü. Büyük değerlemesini oradan alıyor. Bunun dışında dünyada bazı şehirlerin yerel yönetimleri zaten hali hazırda Uber’i engellediler. İstanbul’da bile trafik emniyet Uber araçlarına ciddi baskı uygulayıp cezalar kesiyorlar.
Bundan sonra hangi ülkelere yayılmayı düşünüyorsunuz?
Hedefimizde öncelikle kuzey ve doğu avrupa şehirleri var. Norveç,İsveç, Ukrayna ve Estonya öncelik vereceğimiz ülkeler. İskandinav ülkelerindeki elektrikli araç sayısı %20-30 lara kadar çıktı. Bu da biz oraya daha hızlı gitmemiz gerektiği gösteriyor.
2017 yılı sonu hedefleriniz?
Dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı 2 milyon civarına. En çok elektrikli araç Norveç’te kullanılıyor. Elektrikli taksi sayısı Yüze 1,5 civarında. Avrupa’da yaklaşık 5000 adet elektrikli taksi mevcut. Bu rakam Macaristan’da 450 adet.
2017 sonunda 3 ülkede toplamda 750 elektrikli taksiye ve 40.000 aktif kullanıcıya ulaşmak istiyoruz. 5 yılda dünyadaki taksilerin %80 ini sistemimize eklemek istiyoruz.
Uygulamayı AppStore / Google PlayStore’dan indirebilirsiniz.