Ankara Üniversitesi Elektronik Belge Yönetim Sistemleri Koordinatörü Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci, kamuda e-İmza kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte bazı sorunların ortaya çıktığını belirterek, “İmza konusunda gelecek, siber güvenlik noktasında öne çıkan ‘Biyometrik İmza’yı (b-İmza) işaret ediyor” dedi.
TÜRKSAT tarafından desteklenerek İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Uydu Uzay ve Bilişim Teknolojileri Günleri” etkinliğine davetli konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi BEYAS Koordinatörü Prof. Dr. Özdemirci, Elektronik Belge Yönetim Sistemleri’ne (EBYS) kamunun bakış açısını değerlendirdi. e-BEYAS uygulamaları ve e-arşiv çalışmaları hakkında bilgi veren Özdemirci, kamuda EBYS’lerin geleceği konusunda önemli noktalara dikkat çekti. Özdemirci şunları söyledi:
JAVA SORUNU: EBYS’lerde e-İmzalarda java kullanılması ayrıca bir sorun. Her java güncellemesi sıkıntılara neden oluyor. e-Uygulamalar java bağımlılığından kurtarılmalıdır.
BİYOMETRİK İMZA: Kamuda e-İmza kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Ancak yaygınlaşmasıyla birlikte bir takım sorunların da eşdeğerde ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. İmza konusunda gelecek, siber güvenlik noktasında öne çıkan “Biyometrikİmza”yı (b-İmza) işaret ediyor.
İNSANIN İMZASI BEDENİNDE: İnsan imzasını bedeninde taşıyor. Bu anlamda gelişen teknoloji ve bilişim uygulamaları ile birlikte e-imza için farklı teknolojik araçlar kullanarak çözümler aramaya gerek yok. Bunun için insanların yanında NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) taşımalarına da gerek kalmayacak, insanlar imza atmak için bir takım farklı aparatları yanlarında taşımak zorunda olmayacaklar. Devletin ilgili kurumlarında oluşan biyometrik veri merkezleri bu kapsamda önemli hale gelmeye devam edecek.
GELECEK: e-KURUM SİSTEMLERİ: Kurumlarda e-belge kullanım süresi artıkça, yeni çalışmaya başlayan personel, klasik belgeyi hiç görmeyecek. Kurumun geçmişini barındıran kâğıt vb. ortamdaki belgeler yok olmaya başlayacak. O halde geçmişiyle bütünleşen e-kurum sistemleri hedefimiz olmalıdır.