Doktorların çalışma şeklini tanımlayacağı akıllı minyatür sağlık çipleri eczanelerde yer alacak, 3D yazıcılarda basılacak. Bu akıllı sağlık çipleri kolayca hastanın vücuduna yerleştirilerek hastanın nabız, tansiyon, şeker gibi yaşamsal verilerini anlık kontrol edecek, acil sağlık durumlarını önceden saptayacak, anında hastanın doktorunu uyaracak. Akıllı sağlık çipleri ilaç alma zamanlarında da hastaya ilacını enjekte edecek.
Akıllı gözlük ve saat gibi cihazlarla hayatımıza giren giyilebilir teknolojiler, sağlık ve tıp alanında da karşımıza çıkmak üzere. Giyilebilir teknolojilerin sağlık alanındaki ilk uygulamalarından biri de, Xerox PARC ile Smart Design adlı şirketin birlikte yürüttüğü bir çalışma. Xerox PARC’ın kamuoyu ile paylaştığı sağlık alanındaki konsept projeleri, öngördükleri gelecek vizyonları daha sağlıklı ve kontrollü yaşanacak bir hayatın bizleri beklediğini gösteriyor.
Xerox PARC bilim insanlarının uluslararası bir kongrede açıkladıkları konsept projelerine göre, basılı elektronik (printed electronics) devreler içeren giyilebilir sağlık çipleri insan vücuduna bir yara bandı gibi yapıştırılarak kullanılacak. Giyilebilir sağlık çipleri tedavi sürecinde kişinin yaşamsal verilerini mekandan bağımsız her ortamda kontrol edecek. Çipler, hasta kişilerin sağlık verilerini anlık olarak doktoruna iletecek, acil durumları önceden sezerek kişiyi uyaracak, istenirse düzenli kullandığı ilaçları vücuduna enjekte edecek.
Eczaneler yeni bir işlev kazanacak
Geliştirilen bu teknolojinin yakın gelecekte nasıl hayata geçirileceğini örneklerle anlatan Xerox PARC bilim insanları, doktorların içeriğini belirlediği ve programladığı basılı elektronik devre reçetelerini, eczanelerin 3D yazıcılarıyla basarak hastanın vücutlarına yerleştireceğini söylüyor. Eczanelere de yeni bir işlev kazandıracak olan bu teknoloji, ilaç kullanımlarındaki insan hatasını da minimuma indirecek. Özellikle antibiyotikler gibi doğru zamanlama ile alınması gereken ilaçların kullanımında ortaya çıkan sorunlar da çözülecek.
Doktor hastanın durumunu uzaktan gözlemleyebilecek
Xerox PARC bilim insanlarının üzerinde çalıştığı giyilebilir sağlık çiplerini hastaların kendisi bile vücutlarına yerleştirebilecek. Akıllı sağlık çipleri, örneğin kalp ritim bozukluğu (Aritmi) olan bir hastanın kalp atış hızını ve EKG’sini (Elektrokardiyografi) doktorların anlık olarak uzaktan takip etmesini sağlayacak. Kişi hastaneye yatmadan evinden takip edilirken, anlık meydana gelen bir sağlık bozukluğunun ilk belirtileri de basılı elektronik çip tarafından anında hastanın doktoruna uyarı olarak gönderilecek. Günümüz şartlarında, böyle bir hastanın hastane ortamından ayrıldıktan sonra gözlemlenebilmesi ve sağlık verilerinin takip edilebilmesi mümkün olmuyor.
Şeker, tansiyon, kalp hastalarının hayat kalitesi artacak
Günümüzde, şeker hastaları insulin değerlerini belli bir seviyede tutabilmek için sıkıntılı bir uğraş veriyor. Hastalar günün belirli saatlerinde parmaktan alınan kanın şeker seviyesini dijital bir ölçüm cihazı ile kontrol ediyor ve çıkan değerlere göre vücuduna insulin iğnesi vuruyor. Xerox PARC ve Smart Design’ın üzerinde çalıştığı basılı çiplerle, farklı işlemler yapmadan vücudun o anki şeker seviyesi tespit edilerek insüline ihtiyaç duyuluyorsa insulin otomatik olarak hastanının vücuduna zerk ediliyor olacak. Hasta şekerini düzenli takip etmeyecek ve şeker yükselme ve alçalma hareketlerinden belki haberi bile olmayacak.
Xerox PARC ve Smart Design’ın üzerinde çalıştığı giyilebilir basılı sağlık çipleri, önemli hastalıkların, krizlerin oluşmadan önceki gelişim aşamasının uzaktan kontrol edilmesini de sağlayacak. Böylece bir kalp krizi, beyin kanaması gibi yaşamsal olayların gelişimi önceden görülebilecek ve doktorlara erken müdahale edebilme imkanı verecek.
Xerox PARC bilim insanlarına göre basılı elektronik çipler, hastanın yaşamsal verilerini anlık olarak kontrol ederken, tele tıbbı ve uzaktan tedaviyi yeni bir boyuta taşıyacak. Ayrıca kamu sağlık harcamalarında da çok önemli tasarrufların yapılmasını sağlayacak.
Basılı teknolojiler pazarı günümüzde yaklaşık 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip ve Xerox PARC ile Smart Design’ın öngörülerine göre 2016’ya kadar 45 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak.