Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi – MRBS, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla açıldı. Zirve’nin açılışında, Milli Savunma Bakanlığı’nın yerlileştirme ve millileştirme faaliyetleri kapsamında stratejik iş birliği anlaşması yaptığı 29 yerli üreticiye iyi niyet anlaşması imzaladı
İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ankara Valiliği’nin destekleriyle MÜSİAD Ankara tarafından hayata geçirilen 2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (MRBS), 2 Ekim 2019’da Hilton Garden Inn Ankara’da başladı. İki gün boyunca sürecek Zirve, ülkemizin askeri radar ve sınır güvenliğine odaklanan ilk ve tek ihtisas etkinliği konumunda yer alıyor.
Zirve’nin açılışını; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gerçekleştirdi. Zirve’nin açılış konuşmacıları arasında; MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar ve MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş da yer aldı.
Güçlü diplomasi için güçlü savunma sanayi gerekiyor
Savunma sanayi gücünün diplomatik sahanın en önemli kozlarından biri olduğuna vurgu yapan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, savunma sanayide milli üretim ve teknoloji kapasitesine ulaşmanın ülkemizi hem askeri diplomaside güçlü kıldığını hem de artan tehdit algıları karşısında daha hızlı refleks verebilme kapasitesine kavuşturacağını belirtti.
Savunma sanayinin çıktıları açısından pek çok sektörü, hem teknoloji hem de ara malı ve üretim bilgisi açısından beslediğine vurgu yapan Kaan, bu nedenle savunma sanayinin sadece bir üst sektör kolu olmadığı aynı zamanda bir üretim ve tasarım bilgisi olduğuna da dikkat çekti.
Ankara Savunma Sanayii Serbest Bölgesi sektörün potansiyelini artıracak
MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, Zirve’nin Türk savunma sanayiinin gelişmesinde ve büyümesinde önemli rol oynayan 54 yerli ve milli savunma sanayii şirketinin aktif katılımlarıyla düzenlendiğini belirtti.
Acar sözlerine şöyle devam etti: “Ankara’da Savunma Sanayii Serbest Bölgesi Kurulması talep ediyoruz. Savunma sanayisinde üretim yapan şirketlerimizin ihracat odaklı yatırım ve üretim yapmalarının önünü açacak ve dış ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlayacak. Savunma sanayiinin Ankara’da kümelenmesi de özellikle yazılım ve donanım yönüyle üretimimizin ve istihdamın arttırılmasına önemli katkı yapacak.”
IDEF Ankara’da yapılmalı
Ankara’nın savunma sanayinin merkezi olduğunu vurgulayan Acar, savunma sanayiinde yapılacak fuar, kongre ve zirve gibi etkinliklerin Ankara’da yapılmasının önemli olduğunu söyleyerek; savunma sanayinin en geniş kapsamlı etkinliği olan IDEF’in tekrar Ankara’da yapılması çağrısında bulundu.
Acar, KOBİ’lerin savunma sanayii için tedarikçi olmalarının önü açılması gerektiğine de dikkat çekerek, sektörün ürettiği ürünlerin öncelikle ülkemizin kolluk kuvvetleri tarafından kullanılmasının ve ihracat sürecinde de devletin referans olmasının kritik önem taşıdığını ifade etti.
1000’in üzerinde ziyaretçi bekleniyor
Türk savunma sanayinin geliştirdiği yerli proje ve ürünleriyle uluslararası alanda da dikkat çekici bir oyuncu haline geldiğini belirten MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş, geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen, bin 50 metrekare fuaye alanında 29 firmanın ve 671 ziyaretçinin katıldığı MRBS’ye bu yıl 2 bin 550 metrekare fuaye alanında 52 firmanın katıldığını ve iki gün boyunca binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Altunbaş, iki gün boyunca yapılacak oturumlar ve özel sunular ile askeri radar ve sınır güvenliği alanında geliştirilen projeler ile kullanıcı ve üreticilerin yaşadıkları tecrübe ve deneyimlerin aktarılacağını belirtti. Zirve’de yapılacak oturumlara değinen Altunbaş, Sınır Güvenliği Sistemleri, Kara Gözetleme Sistemleri, Radar Teknolojileri gibi başlıklar da en güncel gelişmelerin paylaşılacağını iletti.
Yerli ve milli üretim için iyi niyet anlaşmaları
Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ile Tersaneler Genel Müdürlüğü, savunma sanayii alanında yurtdışı bağımlılığın azaltılması, yerli ve mili ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla 29 yerli firmayla Stratejik İş Birliği Anlaşması (SİA) imzalamak üzere iyi niyetlerini beyan etti.
Yerli firmalar, Stratejik İş Birliği Anlaşması kapsamında Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Askeri Tersaneler Genel Müdürlüğü ile karşılıklı imzaladıkları iyi niyet beyanlarını MRBS’nin açılışında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın elinden aldı.
İş birliği yapılan firmalar; Alkan Teknoloji, Asnet Bilgi Sistemleri, Aspilsan, Bemis Teknik, Bilkon Bilgisayar, Deico Mühendislik, EA Teknoloji Biyomedikal Cihazlar, İMTEK, İnores – İnovatif Teknoloji, KRL Kimya, MS Spektral Savunma Opsin Elektro, Sinter Metal, Teknokar Savunma, Yektamot Elektrik, YTY Metal, Askın Kompresör, Atempo Proje, Duratek, Dyo Boya, Hakan Otomasyon, Koç Bilgi, Kube Pompa, MASB Motorlu Araçlar, Nero Endüstri Savunma, Sağlamlar Ağır Sanayi, Seyir Savunma, TÜBİTAK ve Tümosan Motor ve Traktör oldu.
2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi hakkında detaylı bilgi almak için ise www.militaryradarbordersecuritysummit.com adresini ziyaret edebilirsiniz.