İstanbul – Teksu A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Cantürk, Türkiye’de gelir getirmeyen su oranının 2 milyar metreküpün üzerinde olduğunu bildirdi.
Dünyada söz sahibi firmalarla önemli işbirliklerine imza attıklarını ifade eden Cantürk, başta büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri olmak üzere sızıntı tespiti, basınç yönetimi ve şebeke optimazyonu gibi konularda katkı sağladıklarını ve bu sayede çok sayıda su idaresinin verimliliğini artırdıklarını vurguladı.
Şirket olarak 2013 yılından bu yana su yönetimine dair bilgi birikimi ve deneyimlerini paylaşarak sektöre yön verdiklerini ifade eden Ümit Cantürk, şunları söyledi:
“Debimetre, kontrol vanaları, veri kaydediciler ve sızıntı tespit cihazlarının satışları konusunda paylaşımlar yaparak sektöre önemli hizmetler sunuyoruz. Hedefimiz iletim hatları ile dağıtım şebekelerindeki fiziki kayıpların azaltılması. Elde edilen verilere göre Türkiye’de gelir getirmeyen su oranı 2 milyar metreküpün üzerinde. Teksu A.Ş olarak su kayıplarına yönelik çalışmaların yaygınlaştırılmasını son derece önemsiyoruz. ASAT (Antalya), ASKİ (Adana), ASKİ (Ankara), BUSKİ (Bursa), DİSKİ (Diyarbakır), ESKİ (Eskişehir), GASKİ (Gaziantep), İSKİ (İstanbul), İSU (Kocaeli), İZSU (İzmir), KOSKİ (Konya), SASKİ (Sakarya), Kütahya Belediyesi ve Malatya Belediyesi çalışmalarımızı buna örnek olarak verebiliriz.”
Cantürk, yer aldıkları su kayıplarının kontrolüne yönelik ilk hizmet projesi olan İSKİ’nin “İçmesuyu Yönetimi ve Kayıp Kaçakların Düşürülmesi Pilot İşi”nde ciddi anlamda olumlu sonuçlar elde edildiğini anımsattı.
Son olarak 28- 29 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Su Kayıp ve Kaçakları Forumu’nun çok sayıda kurum ve kuruluş için önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Cantürk, “Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu su sıkıntısının son günlerde gündeme geldiği ülkemiz için önemli bir fırsat. Teksu A.Ş olarak bu forumda yer almak bizi oldukça mutlu ediyor. Su yönetiminin bir parçası olarak SCADA ve Su Kayıp İzleme-Kontrol Sistemlerinin tasarlanması ve kurulması ile veri toplama ve izleme konularında yeterli bilgi ve deneyime sahibiz. Bu konunun ülkemizde de yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir olması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. 28-29 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Su Kayıp ve Kaçakları Forumu’nda bu konuları detaylı şekilde ele alacağız” dedi.