Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili radikal değişiklere ilişkin bir açıklama yaptı. Düzenlemeleri genel olarak olumlu bulan PERYÖN, idari para cezalarında büyük ve küçük işletmeler arasında ayrım yapılması, mesleki eğitimin uluslararası norm ve standartlara getirilmesi gerektiğini belirtti. PERYÖN’ün açıklaması şöyle:
İş güvenliğinde ödül ve ceza sistemi yararlı olacaktır
İş güvenliği tedbirlerini alan ve almayan işverenler arasında ödül ve ceza sistemi kurulması son derece olumlu bir adımdır. Yapılan açıklamaya göre, örneğin çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edilecektir. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacaktır. Böyle bir düzenleme bizce de isabetli olacaktır.
Üniversite ve meslek yüksek okullarına iş sağlığı güvenliği dersi getirilmesi isabetli bir adımdır
Üniversite ve meslek yüksekokullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirilmesi de son derece yerinde olup, iş güvenliği kültürün gelişmesi bize göre de ancak eğitimle gerçekleşebilir.
Şantiye şefi, iş güvenliği uzmanı olması, kusurlu işverene men cezası verilmesi yerinde düzenlemelerdir
İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirilmesi, işverenin ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa Ceza Kanununda yer alan cezaya ilaven 2 yıl kamu ihalelerinden men edilmesi, yer altı planlarının üç boyutlu hazırlanması, kamu ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir kalem olması isabetli düzenlemeler olacaktır.
Tehlikeli işlerde çalışanların mesleki yeterliliği sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır
Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışana mesleki yeterlilik belgesi getirileceği açıklanmıştır. Esasen, 6331 sayılı Kanunda da çok tehlikeli işlerde bu belgenin alınması zorunlu olduğu öngörülmüştür. Ancak mesleki eğitim sisteminin iyi işlemediği, eğitimlerin kağıt üzerinde kaldığı, meslek okullarının bu konuda yetersizliği uygulamada bilinmektedir. Mesleki eğitim sisteminin bizce radikal biçimde ele alınarak uluslararası norm ve standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
İdari para cezaları konusunda yapılması planlanan değişikliği yeniden değerlendirmek isabetli olacaktır
İdari para cezalarındaki artış yapılacağı da açıklanmıştır. Ancak bu konunun tekrar düşünülmesi gerektiği görüşündeyiz. 6331 sayılı Kanunda düzenlenen idari para cezalarının yüksekliği bugün akademik çevrelerde de eleştiri konusu olmaktadır. Ayrıca küçük ve büyük işletmeler bakımından cezalandırma konusunda 6331 sayılı Kanunda hiçbir farklılık yaratılmış değildir. Son iki yıldır, PERYÖN olarak kazaların yüzde 80’inin gerçekleştiği KOBİ’lere yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz ve onlarla iletişim halindeyiz. Bu cezaların bugün KOBİ niteliğindeki işletmeleri kapanma noktasına dahi getirecek durumda olduğunu düşünüyoruz. Bizce cezaların arttırılması yerine, iş güvenliği kültürünün gelişmesine yönelik olarak atılacak somut önlemler daha yerinde olacaktır.
Türkiye’nin insan gücü potansiyelinin gelişimine öncülük eden uygulamalarımızla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da iş dünyasına destek olmaya devam edeceğiz
İş sağlığı ve güvenliği konusu, Türkiye’de İnsan Yönetimi alanında kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan PERYÖN’ün Genç ve Kadın Liderlerin potansiyelini keşfetme ve geliştirme, KOBİ’lerde insan yönetimi uygulamalarını geliştirme odak alanlarının içerisinde yer almaktadır. Derneğimiz, 2013 yılında 6331 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte KOBİ’ler İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi hazırlamış olup, bununla ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız 2014 yılında da devam etmektedir. Yine bu yıl 4 ve 5 Kasım tarihlerinde düzenlediğimiz ve 2 bin 500’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz PERYÖN 22. İnsan Yönetimi Kongresinde İş güvenliği konusunu İK ve İSG profesyonelleri, Bakanlık Yetkilileri, Sendikalar ve Akademisyenler ile özel olarak ele alınmıştır.