- PAGDER, yayınladığı “Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları” ile mensuplarını gönüllü olarak, insan hakları, çevre, çalışan haklarına ve dürüst rekabet ilkelerine katılmaya çağırdı. Dünya örnekleri gözden geçirilerek hazırlanan etik kurallar, çağdaş iş yaşamı için örnek olabilecek nitelikte. Etik Kuralları kabul edecek işletmeler, kurallara uygun koşulları sağladığının tespit edilmesi halinde özel logoyu kullanabilecek.
- Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kurallar’ın yayınlanmasıyla ilgili değerlendirme yapan PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, “Plastik sanayicileri olarak, gönüllülük esasına bağlı bu uyum çalışması, çağdaş iş yaşamının bütün unsurlarını içeriyor. Etik kuralların gönüllülük esası ile kabul edilmesi kadar, PAGDER olarak bizim bu kuralları oluşturarak, kendimizi sorumlu hissetmemiz de gönüllü bir girişimdir. Bunun takdir edileceğini, örnek olacağını umut ediyorum” dedi.
Türkiye iş dünyasının köklü kuruluşlarından Plastik Sanayicileri Derneği PAGDER, deneyimlerine dayanarak ve dünya örnekleri inceleyerek “Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları” oluşturdu. Etik Kurallar belgesi, PAGDER’in www.pagder.org internet sitesinden kullanıma açıldı.
Kurallar, çağdaş yaşamın ana unsurlarını oluşturan kurallar ile dürüst rekabeti temel alan iş yaşamına yönelik etik davranışları içeriyor. PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, yayınlanan belgeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu türden çağdaş girişimlerin gönüllülük esasına dayanmasının önemine işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “25 Eylül 2010 yılında Derneğimiz tarafından PETKİM Aliağa tesislerinde düzenlenen ve 100’e yakın sektör mensubunun katıldığı “ Özdeğerlendirme Çalıştayı “ında sektörümüzün iyileştirilmesi gereken yüzlerce sorunu dile getirilmiştir. Derneğimiz o günden bu yana, dile getirilen sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirmeye çalışmaktadır. Sektörümüz tarafından üretilen plastik mamullere karşı negatif kamu algısının dışında, sektörde yeterli standartların olmaması, rekabetin artışına paralel olarak gerekli piyasa denetiminin sağlanamaması ve hatta merdiven altı üretimin yaygınlaşması, birçok firmanın kamu otoritelerince yayınlanan yönetmeliklere uygun üretim yapmaması nedeniyle sektörde haksız rekabet ortamının oluşması, bu çalıştayda ortaya çıkan ve çözümü beklenen sorunlardan bazılarıdır.
Bizler, dernek olarak her şeyden önce üyelerimiz ve sektörümüzde bir otokontrol mekanizmasının kurulmasına, sektörel iş yapma şeklimizin etik kurallara bağlanması gereğine inanıyoruz. Plastik sanayicileri olarak, gönüllülük esasına bağlı bu uyum çalışması, çağdaş iş yaşamının bütün unsurlarını içeriyor. Etik kuralların gönüllülük esası ile kabul edilmesi kadar, PAGDER olarak bizim bu kuralları oluşturarak, kendimizi sorumlu hissetmemiz de gönüllü bir girişimdir. Bunun takdir edileceğini, örnek olacağını umut ediyorum. Sanayicilerimizin uyması gereken mevzuat, en temel insan hak ve yükümlülükleri aslında bu kuralları kapsıyor. Biz gönüllü olarak kendimizi sorumluluk altına sokuyoruz. Bu kuralları, ilkeleri bir kez daha hatırlamak ve en önemlisi bunu bir izleme mekanizmasına bağlayarak kendi kendimizi denetlemek için gönüllü bir girişim yaptık. Plastik sanayicileri bugün nereden bakarsanız bakın yeterince takdir edilmediğini düşünüyor. Bu sektörün bir mensubu olarak rahatlıkla söylüyorum ki, kendi içindeki sorun alanlarına ilişkin plastik sanayicileri kıyaslanabilecek birçok topluluk ya da sektöre göre çok daha duyarlıdır. Bu belge de bizim bu yaklaşımımızın en büyük ispatı olacaktır. Bu kuralları titizlikle hazırladık ve herkesin sahiplenmesini, bu girişimimizi desteklemesini, takdir etmesini bekliyoruz.”
“Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kuralları”
Plastik sektörü için oluşturulan etik kurallar, 5 bölüm altında toplandı. Bölümlerde, insan haklarından, cinsiyet eşitliğine, çocuk haklarından çevre duyarlılığına, rüşvet ve tekelcilik yaklaşımlarının engellenmesinden çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik ilke ve kurallar sıralandı. İlk dört bölümde kabul esasları ve etik kurallar sayılırken, son bölümde kuralları kabul ettiğini beyan edenlere yönelik izleme ve değerlendirme mekanizması oluşturuldu.
- Genel yönetmelikler
- Antitröst ve rekabet yasası yönergeleri
- Küresel yönergeler
- Etik ve sosyal ilkeler
- Etik kurallarının gözetilmesi
Etik kurallara saygılı olduğunu ilan eden şirketler özel logoyu kullanabilecek
Plastik sanayicileri, bu kuralları gönüllü olarak kabul ettiklerini beyan ettiklerinde PAGDER tarafından bir inceleme ve değerlendirme sürecinden geçecek. Uygun koşulları taşıdığı tespit edilen şirket uygun biçimde ilan edilecek ve tasarlanan özel logoyu kullanabilecek.
PAGDER Plastik İşleme Endüstrisi İçin Etik Kurallarından bazıları şöyle:
- Şirket, faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli yasa ve standartlara uygun davranarak, özellikle dürüstlük, doğruluk ve insan şerefi gibi genel etik değer ve ilkelerin rehberliğinde hareket eder.
- Şirket, adil rekabet ilkelerine uyacaktır.
- Şirket, rüşvet ve suiistimale karşıdır ve bu tür davranışlara izin vermez. Çalışanlar, müşteri veya tedarikçilere karşı kişisel bağımlılık veya yükümlülüklerden kaçınmaya özen gösterirler.
- Uluslararası tanınırlığı olan insan hakları açıkça ve sürekli olarak desteklenmektedir. Aynı şekilde, disiplin önlemleri konusunda, tüm şirket personeline onur ve saygı çerçevesinde davranılacaktır.
- Çocuk işgücü ile çocukluk ve ergenlik döneminde olan kişilerden herhangi bir biçimde faydalanılması reddedilir. Bu konuyla ilgili yasalara uygun hareket edilir.
- Çalışma saatleri, yürürlükte olan ulusal yasalara, endüstri standartlarına ve ilgili ILO düzenlemelerine uygun olacaktır. Fazla mesainin gönüllülük temeli üzerinden yapılması gerekir
- Şirket, sürdürülebilir çevre koruma hedeflerine uyacaktır. Bu bağlamda, çevre dostu üretim yöntemleri hedeflenir. Birleşmiş Milletler Rio Çevre ve Kalkınma Bildirisi’nin ilkeleri uyarınca, şirket doğal kaynakların kullanımı konusunda duyarlı olacaktır.
- Şirket, fiziksel, psikolojik ve cinsel tacizi onaylamaz.
- Çalışanların düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı garanti altına alınmıştır.