Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi” Eşleştirme Projesi kapsamında bu yıl ikincisini düzenlediği “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü”ne Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. layık görüldü. 26 Nisan Cuma günü Ankara’da gerçekleştirilen törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez’in takdim ettiği ödülü Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis teslim aldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Türkiye’de çalışma hayatı içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek ve bu konuda hassasiyet oluşturmak amacıyla başlattığı, Türkiye’nin önde gelen 12 şirketinin katılımıyla bu yıl ikincisi düzenlenen “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” yarışmasında Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ. ödüle layık görüldü. 26 Nisan Cuma günü Ankara’da gerçekleşen törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez’in bizzat takdim ettiği ödülü Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis aldı. Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, Siemens AG Çeşitlilikten Sorumlu Dünya Başkanı (Siemens Global Chief Diversity Officer) Denice Kronau ve pek çok yetkilinin de katıldığı törende, katılımcı olan diğer şirket temsilcilerine ise teşekkür belgesi verildi.
Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş., kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar, yönetimin eşitliği geliştirmeye verdiği destek, bu konuda uygulanan eğitimler, işe alım sürecinde ayrımcılığa yönelik önlemler ve eşit ücret politikası gibi pek çok önemli kriterin değerlendirilmesi sonucu 12 şirket arasından ödüle layık görüldü.
Ödül töreninde bir konuşma yapan Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’nü bu yıl almamızın ayrı bir önemi daha var. 2013 yılının aynı zamanda sosyal hayatta kadın-erkek eşitliğini savunan Teâli-i Nisvan Cemiyeti’nin kuruluşunun da 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatmak isterim. 165 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren Siemens’in başarısının temeli de eşitlik anlayışımıza dayanıyor. Bu ödülü kadın- erkek, genç-yaşlı tüm Siemens çalışanları adına alıyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bizleri bu ödüle layık gördükleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Siemens’ten fark yaratan uygulama: Diversity Konseyi (Çeşitlilik Konseyi)
Siemens Türkiye’nin bu alanda dikkati çeken en önemli uygulamaları arasında 2011 yılı Mayıs ayında kurduğu “Çeşitlilik Konseyi” yer alıyor. Dünyanın hemen her ülkesinde yüzlerce benzersiz yetenek, bilgi ve tecrübeye sahip Siemens çalışanı, milyonlarca müşterinin ihtiyacını anlayarak çözüm üretiyor. Bu nedenle çeşitliliğin desteklenmesi Siemens için hayati önem taşıyor.
Sürdürülebilir bir başarı için öncelikli adımın insan kaynağını iyi değerlendirmek ve farklı görüşlerden beslenmek olduğu bilinciyle hareket eden Siemens Türkiye, hayata geçirdiği yapılanma ile kadınların ve genç çalışanların şirket içindeki rolünü daha da güçlendirmeyi ve sahip oldukları potansiyeli en üst seviyelere taşıyabilmeyi amaçlıyor. Yapılanmanın sembolü ise Siemens Gebze Tesisi’nde yer alan Hintli sanatçı Javed Mulani’nin “Diversity Painting- Çeşitlilik Tablosu”.
Çeşitlilik Konseyi, ‘Farklılıklar bizi nasıl zenginleştirebilir?’ sorusundan yola çıkılarak çalışanlar arasında farkındalık artıracak çalışmalar gerçekleştirilirken, konunun en iyi şekilde yönetilmesini sağlamak üzere şirket çalışanlarının fikir ve tavsiyelerinden yararlanıyor.
Siemens Türkiye ayrıca, Dünya Bankası’nın desteklediği Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin(KAGİDER) Fırsat Eşitliği Modeli’nin(FEM) ilk uygulayıcılarından olup, modelin kriterleri doğrultusunda gerçekleştirilen değerlendirmede başarı derecesi ile Fırsat Eşitliği Sertifikası’nı almaya hak kazanan ilk gruptaki şirketler arasında da yer alıyor.