Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye’nin lider eğitim teknolojileri şirketi SEBİT Eğitim ve Bilgi Teknolojileri AŞ işbirliği ile eğitimin tüm yönleriyle masaya yatırılacağı Uygulamalı Eğitim Kongresi ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı. Eğitim dünyasındaki gündemin uluslararası boyutlarıyla ele alındığı zirvede, Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden gelen eğitimciler üç gün boyunca deneyimlerini paylaşacaklar.
Onlarca paralel sunumda yerli ve yabancı akademisyenlerin yenilikçi eğitim uygulamalarını ve sınıf içi eğitim modellerini tanıttığı Uygulamalı Eğitim Kongresi’nde Fatih Projesi pilot uygulamaları kapsamında deneyim kazanan 131 öğretmen, hazırlanan model sınıfta tablet ve etkileşimli tahtanın sınıf içi öğretim uygulamalarını anlattı.
Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyadaki eğitimcilerin ana gündem maddesini oluşturan “Eğitimde 21. Yüzyıl” ve “Eğitimde Dönüşüm” kavramları Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye’nin lider eğitim teknolojileri şirketi SEBİT Eğitim ve Bilgi Teknolojileri AŞ işbirliği ile Uygulamalı Eğitim Kongresi’nde tüm yönleri anlatılıyor.
“BİLİM YAPANLAR İLE UYGULAYANLAR BİR ARADA”
Eğitim sisteminin, yerli ve yabancı eğitim uzmanları tarafından tüm detaylarıyla ele alındığı kongrenin açılış konuşmasını yapan ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden, kongrenin çıkış noktasını, üniversitelerde eğitim bilimlerini geliştiren bilim adamlarını, ‘sahada’ mesleğin esas uygulayıcıları olarak görev yapan öğretmenlerle bir araya getirmek olduğunu önemle belirtti. “Öğretmenlerimiz üniversiteden mezun olduklarında, doğal olarak akademik ortamdan uzaklaşıyorlar. Biz, bilim yapanlarla uygulayanlar arasındaki kopukluğu ortadan kaldırarak tüm eğitim paydaşlarını bir araya getiriyoruz” dedi. Özden, üniversitelerdeki yeniden yapılanma sürecinde eğitim fakültelerinin yapısında da önemli değişikliklere gidileceğini vurguladı.
Yüzlerce öğretmeni ve birçok yabancı konuğu ağırlayan kongrenin açılış konuşmasında 21. yüzyıl becerilerine sahip öğrencilerin yetiştirilmesi için eğitimde dönüşümü sağlayacak model ve sistemleri kurmaya odaklandıklarını belirten Sebit Genel Müdür Yardımcısı Sadi Türeli, “Sebit olarak, eğitim sektöründe 24 yıllık bilgi birikimi ve deneyime sahibiz. Eğitim teknolojisinin, eğitimde etkin ve yaygın kullanılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde geliştirilen model ve sistemlerin eğitim teknolojisi olanaklarıyla eğitim süreci içine entegre edilmesi büyük önem taşıyor. Vitamin ile öğrencilere olduğu kadar öğretmenlere de gelişmiş görsel içerikle ve etkileşimle zenginleştirilmiş, aynı zamanda kişiselleştirilebilen çözümler sunuyoruz.
Hepimizin bildiği üzere son yıllarda eğitimde önemli bir dönüşüm yaşanıyor, farklı ülkelerde farklı projeler hayata geçiyor. Bilgi artışının çok hızlı büyüdüğü, hızlı bir değişimin içindeyiz. 21. yüzyılda yaşayacak insanların bugünden yetiştirilmesiyle ilgili, eğitim sistemlerinin modellerinin nasıl olması gerektiği konusu çok kapsamlı gerçekleştiriliyor. Fatih Projesi de bu çalışmalardan biri” açıklamasını yaptı.
FATİH PROJESİ MODEL SINIFINA İLGİ BÜYÜK
Sunumlar, çalıştay, panel ve sergi platformlarının yanı sıra kongrenin en dikkat çeken uygulamalarından biri Fatih Projesi Model sınıfı oldu. Uygulamalı Eğitim Kongresi’nde Fatih Projesi pilot uygulamaları kapsamında deneyim kazanan 131 öğretmen, hazırlanan model sınıfta ilk kez tablet ve etkileşimli tahtanın sınıf içi öğretim etkinliklerini anlatıyor. 14 ve 15 Eylül tarihlerinde DE sürecek kongre kapsamındaki bu model sınıfta, eğitsel içeriklerin deneyimlendiği öğretmeyi teşvik edici içerikler de katılımcılarla paylaşılmaya devam edecek.
KONGRE 2 GÜN DAHA DEVAM EDİYOR
Çeşitli eğitim alanlarındaki araştırmacı, öğretmen ve eğitimciler arasındaki etkileşimi teşvik etmek, kuramsal ve pratik bakış açılarını paylaşmak amacıyla düzenlenen zirve, eğitim dünyasının önemli isimlerine de ev sahipliği yaptı. Arizona Devlet Üniversitesi Teknoloji Tabanlı Öğrenim ve Araştırma (TBLR) Profesyonel Gelişim Direktörü, ISTE Eski Başkanı Dr. Helen L. Padgett, bilgi çağının gerektirdiği düşünme becerileri olan “Computational Thinking” çerçevesinde, teknolojinin eğitime entegrasyonu temalı zengin bir sunum yaptı. Söz konusu kavramla ilgili daha fazla bilgiye, öğretmenlere özel ücretsiz mesleki gelişim ve paylaşım portalı Vitamin Öğretmen’den (www.VitaminOgretmen.com) ulaşılabilecek.
15 Eylül’de sona erecek olan kongrede, eğitim alanında birçok ödüllü çalışmaya imza atan Dr. Robert C. Schneider uluslararası eğitim ve yüksek eğitimin küresel toplumdaki değişen rolünü paylaşacak. Leuven Üniversitesi Profesörü Filip Dochy ve Washington Üniversitesi’nde Öğretmen Eğitimi Direktörü Dr. Kenneth Zeichner da ana konuşmacılar olarak sunumlar gerçekleştirecekler.