Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılması gündemde olan Patent Borsası, patentler ile finans sektörü arasında güçlü bir bağ oluşturmayı amaçlıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanmakta olan sistemde patentler çok daha kolay nakde çevriliyor ve duran varlıklar yerine cari varlıklara çevrilecek.
Türk patent sahiplerine bir diğer sevindirici haber de Avrupa Birliği Konseyi’nden geldi. “Ortak Patent Belgesi” ile İtalya ve İspanya dışında tüm AB’de geçerli olacak olan patent belgesi ile bağlantılı masraflar yüzde 80 oranında azalıyor.
Dünya Fikri Haklar alanında önemli yayımlardan biri olan Managing Intellectual Property’nin “MIP Survey 2013” anketinde son yedi yıldır ‘Türkiye’nin En İyi Patent Şirketleri’ listesinde ilk sırada yer alan Ankara Patent’in Genel Müdürü Kaan Dericioğlu konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ilk etapta masraflarını 32 bin Euro’dan 6 bin 500 Euro’ya düşürerek tek bir patent belgesi alabilmesinin olumlu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Artık pek çok buluşçumuz, maliyetleri sebebiyle tereddüt etmeden tüm AB ülkelerinde haklarına sahip çıkmak adına ilk adım olan patent başvurusunu rahatlıkla yapabilecek. Brüksel’de imzalanan bu yeni antlaşmanın 2014 yılında hayata geçmesini bekliyoruz” dedi.
Ortak Patent Belgesinin bir diğer ayağı olan ve patent uyuşmazlık davalarını tek bir çatı altında çözmeyi amaçlayan Birleşik Patent Mahkemeleri Anlaşması da (Unified Patent Court) yeni yılla birlikte yürürlüğe giriyor.
Ankara Patent Genel Müdürü Kaan Dericioğlu, ortak patent – ortak yargılama uygulamasına ilişkin de şunları söyledi: “Günümüzdeki örneklerden bildiğimiz kadarı ile Fransa’da patent uyuşmazlık davalarının masrafları 40 bin ile 250 bin Euro arasında değişiyor. Örneğin, önceki sistemde Bulgaristan’da görülmesi gereken bir dava artık Fransa’da görülecek. İlk bakışta uygulamanın maliyetleri düşüreceği düşünülse de Bulgaristan’da dava maliyetleri 9 bin 500 Euro seviyelerindeyken Fransa’da görülecek bu davalar için yeni bir fiyatlandırma sistemi yapılmayacaksa maliyetler açısından avantaj beklerken büyük bir dezavantaj ile karşılaşılabilir”.
Dericioğlu uyardı: Yeni sistem dil sorunu yaratabilir
Yeni sistemin yaratacağı sorunlara değinen Ankara Patent Genel Müdürü Dericioğlu şunları söyledi: “Bu sistemin uygulama sürecinde dil sorunları ile de karşılaşabileceğini düşünüyoruz. Örneğin, İngilizce dilinde olan iletişim alanı ile ilgili patent uyuşmazlıkları Paris’teki mahkemede Fransızca, Fransa’nın eczacılık alanındaki davaları Londra’da İngilizce olarak görülecek. Temyize gidildiği takdirde ise, bu kez o patent belgesi sahibinin ana dilinde duruşma gerçekleşecek. Bu durum oldukça sıkıntılı süreçlere sebebiyet verebilir. Üyeler arasında ‘Ortak Patent’te kullanılacak dillerle ilgili çıkacak sorunlar nedeniyle İspanya ve İtalya imza atmamışken, İtalya ortak yargılama sistemine imza attı. Bu yeni sistemin, hata ve eksikliklerinin bir an önce giderileceğini umut ediyoruz. Ancak yeni sistem oturana kadar vekillere, avukatlar ve hakimlere çok iş düşeceğini düşünüyorum. Buluş sahiplerinin, büyük emeklerle hayata geçirdikleri buluşlarının sistem adaptasyon kazaları nedeniyle korunamamasının önüne geçmek için bu sürecin yetkin vekil firmaları aracılığı ile yürütmelerinin çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.”