Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, tek başına iktidarın Türkiye’nin enerji politikaları açısından büyük bir avantaj olabileceğini belirterek, “Yeni hükümetin öncelikli konusu İran olmalı. Bu kapsamda yeni enerji bakanının yurtdışına gerçekleştireceği ilk resmi ziyaretini İran’a yapması çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Prof. Dr. Kumbaroğlu, Ankara’da düzenlenen ‘Energy is future’ kongresinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji alanında çok kritik yol ayrımlarıyla karşı karşıya kalabileceğini bir döneme girdiğini söyledi. Kuzeyde Rusya, güneyde İran, Irak ve Suriye gibi komşu ülkelerin hem kendi içlerinde hem de Türkiye ile ilişkilerinde her zamankinden farklı bir dönem yaşandığını anlatan Kumbaroğlu, özellikle enerji alanında Türkiye’nin yeni bir yol haritasına ihtiyacı olabileceği uyarısında bulundu.
“Yeni hükümet acil eylem planları hazırlamalı”
Türkiye’nin seçim süreçlerinde sadece parti siyasetine odaklanan bir yapısı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu süre zarfında kaybedilen zamanın hızlıca telafi edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Öncelikle yeni hükümetin Türkiye’nin enerji planını geniş ölçekli bir şekilde yeniden gözden geçirmesinde fayda görüyorum. Rusya ile Türk Akımı ve Suriye ile ilişkiler gibi konularda nasıl bir yol izlenecek? İran’da kaldırılacak ambargoda Türkiye ne kadar etkin bir rol oynayacak? Kardeş ülke Azerbaycan ile enerji alanında hangi adımlar atılacak? Bu ve benzer tüm konuların kamuoyunda herhangi bir soru işaretine mahal vermeyecek şekilde netleşmesi çok önemli. İlk seçimler 2015 Haziran’ında oldu ama neredeyse son 1 yıldır bu gibi konularda hep ağırdan alan taraf olduk. İran bizim hemen sınır komşumuz. İran’ın Avrupa’ya açılan en önemli kapısı biziz. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin çok yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğü İran’da bizim de yakınlaşma adına adımlar atmamız lazım. Türkiye’nin orada sadece enerji alanında değil alt ve üst yapı çalışmalarından ulaşıma, sağlıktan turizme kadar çok geniş bir çerçevede önemli kazanımları olabilir. Yıllardır ambargo altında olan bir ülkenin yeniden inşasında sadece fiziki yakınlığımızı değil, sosyal, kültürel, tarihi yakınlığımızı da etkin bir şekilde kullanmamız gerekli. Bu kapsamda yeni hükümette görev alacak Enerji Bakanımızın ilk resmi yurtdışı ziyaretini İran’a yapmasını teklif ediyorum. Bu yönde atılacak bir adım hem geçmişte ağırdan aldığımız dönemlerde kaybettiklerimizi kazanmamız hem de bundan sonraki süreçte daha etkin olmamız için çok güzel sonuçlar doğurabilir.”
Kumbaroğlu ayrıca, 22-23 Ocak 2016’da Antalya’da ‘Ambargo sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar’ başlıklı bir konferans düzenleyecekleri bilgisini de paylaşarak, söz konusu konferansta İran’da yeni dönemin ve Türkiye-İran ilişkilerinin tüm boyutlarıyla masaya yatırılacağını söyledi.