Abdi İbrahim’in, 400 milyon TL yatırımla hayata geçirdiği biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio, Bursa Milletvekili ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Başkan Vekili Nesrin Barut Esirtgen, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kamil Esirtgen, İcra Kurulu & Yönetim Kurulu Üyesi Cenan Esirtgen, Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe ile iş dünyasından önemli isimlerin katılımıyla açıldı.
Toplam 13 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu ve yılda 11 milyon flakon, 9 milyon şırınga, 22 milyon kartuş ve 1 milyon liyofilize üretim kapasitesiyle çalışacak olan AbdiBio, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olma özelliğini taşıyor.
400 milyon TL’lik yatırımla tamamlanan AbdiBio’nun açılışının yapıldığı törende toplamda 600 milyon TL yatırımla hayata geçecek olan Steril Enjektabl ve Onkoloji Üretim Tesislerinin de temelleri atıldı.
Nezih Barut: “Ülkemiz ve sektörümüz için tarihi bir an yaşıyoruz”
AbdiBio’nun açılış töreninde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Türkiye’nin en köklü sanayi kuruluşlarından biri olarak ilaç sektörüne ve Türkiye ekonomisine değer katan yatırımlarını sürdürdüklerini söyledi. AbdiBio’nun açılışıyla birlikte iki yeni yatırım olan Steril Enjektabl ve Onkoloji Üretim Tesisleri’nin temelini atmaktan da gurur duyduklarını belirten Barut, “Abdi İbrahim olarak cesur atılımlarımızla, ülkemize olan sorumluluğumuzla ve işimize olan tutkumuzla ilaç sektörüne yön veren, çıtayı daima yukarıya taşıyan bir şirket olduk. Temellerinde harcımızın olduğu Türk ilaç sektörünün potansiyeline, ülkemizin gücüne ve geleceğine inanarak yatırımlarımızı sürekli olarak artırdık, artırmaya da devam ediyoruz. AbdiBio da bu inancımızı ortaya koyan büyük bir eserdir” dedi.
“AbdiBio’da dünya standartlarında üretim yapacağız’’
Dünyada ve Türkiye’de ilaç sektöründe büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını, bu değişimin odağında da biyoteknoloji olduğunu vurgulayan Nezih Barut, “Hastalıklara karşı yeni ilaçların geliştirilmesinde biyoteknolojik yöntemler giderek daha etkili hale geliyor. AbdiBio, Abdi İbrahim’in ilaç sektöründe yaşanan bu dönüşümle ilgili vizyonunu yansıtıyor. Bu vizyon, sadece şirketimizin değil Türk ilaç sektörünün rekabetçi gücünü de artıracak. Bu yatırım, sektörümüzün bütününe değer katacaktır” dedi. IQVIA verilerine göre dünyada değer bazında en yüksek 10 ilaçtan 6’sının, Türkiye’de ise 9’unun biyoteknolojik olduğunu söyleyen Barut, şöyle konuştu: “Biyoteknolojik ilaçların dünyada pazar payı yüzde 27, Türkiye’de ise yüzde 22. Önümüzdeki yıllarda dünyada biyoteknolojik ilaç pazarının diğer ürünlerin üzerinde büyüyeceği tahmin ediliyor. Böyle bir ortamda, Türkiye’nin lider ilaç şirketi olarak biyoteknoloji alanında da öncü olmak istedik. Abdi İbrahim’in biyoteknoloji alanında azmini, hedeflerini ortaya koyan son teknoloji ile donatılmış olan AbdiBio, 400 milyon TL yatırımla Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Bu tesiste dünya standartlarında üretim yapacağız. Hücre bankasından başlayarak nihai ürüne kadar olan tüm üretim süreçlerini bu fabrikada gerçekleştireceğiz. Kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi, göz ve kan hastalıkları tedavisinde kullanılacak biyoteknolojik ürünleri burada üreteceğiz. Bu ilaçları Türkiye’de kullanıma sunmanın yanı sıra yurtdışına da ihraç edeceğiz. Ayrıca farklı firmaların üretim ihtiyaçlarına da bu tesis aracılığıyla yanıt vereceğiz. Bütün bu faaliyetlerimiz biyoteknolojik ürün ithalatının azalmasında ve ihracatın artmasında rol oynayarak, ekonomimizin en temel gündemlerinden biri olan cari açığa da ilaç olacak. AbdiBio yatırımımızla alacağımız sonuçlar, hükümetimizin başlattığı ve bizim de şirket olarak büyük destek verdiğimiz İlaçta Yerelleşme hamlesine önemli bir katkı sağlayacak.”
“AbdiBio biyoteknolojide bir know-how merkezi olacak”
Biyoteknoloji alanında yetişmiş insan gücünün az olduğunun altını çizen Nezih Barut, AbdiBio’nun çok titiz bir uzmanlık gerektiren bu alanda nitelikli istihdama fayda sağlayacağını söyledi. Yurtiçindeki insan kaynağını etkin olarak sürece dahil ederken, bir yandan yeni uzmanlar yetiştireceklerini, bir yandan da yurtdışından gelen uzmanların katkısıyla bir know-how merkezi olacaklarını belirten Barut, yeni tesiste iki yıl içinde 250 uzmanın çalışacağını ifade etti. Barut, “Bu tesisle büyük resimdeki en büyük idealimize, Türkiye’nin ilaçta küresel oyuncu olma hedefine katkıda bulunacak çok güçlü bir adım attığımızı söyleyebilirim. Ama bununla da yetinmek olmaz. Türkiye’nin ilaçta büyük sıçrama yapması molekül bulmasına bağlı. Abdi İbrahim olarak bu tesisi hayata geçirdikten sonra, şimdi üzerinde duracağımız hedef molekül keşfidir. Bu alanda da öncü olmak istiyoruz” diye konuştu. Abdi İbrahim’in, Türk ilaç sektörünün Ar-Ge harcamalarındaki payının yüzde 16 seviyesinde olduğunu, bu pay ile Ar-Ge’ye en fazla kaynak ayıran şirket konumunda bulunduklarını vurgulayan Barut, “Umuyorum ki bu ve benzeri yatırımlar, Ar-Ge’ye çok daha fazla kaynak ayırmamızı sağlayacak ekonomik büyüklüklere erişmemize vesile olsun. Biz Abdi İbrahim olarak, büyük düşünüp, büyük hedeflere koşma alışkanlığına sahibiz. 2020 vizyonumuzu dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi arasında yer almak olarak belirledik. Bunun için yatırımlarımıza kesintisiz devam ediyoruz” dedi.