Willis Towers Watson Türkiye tarafından düzenlenen ve sigorta sektörünün geleceğinin değerlendirildiği etkinlik, sektörün önde gelen profesyonellerini buluşturdu. Etkinlikte konuşan Willis Towers Watson Global Fiyatlandırma ve Ürün Yönetimi Lideri Duncan Anderson, teknolojik gelişmelerin sektörde önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğini söyledi. Anderson, sürücüsüz araç teknolojisinin riskin doğasını değiştirebileceğine dikkat çekti.
İSTANBUL, Perşembe 28 Nisan 2016 – Önde gelen risk yazılım ve danışmanlığı, sigorta brokerliği ve iş çözümleri şirketlerinden Willis Towers Watson Türkiye tarafından düzenlenen etkinlik, sigorta sektörünün önde gelen profesyonellerini buluşturdu. Willis Towers Watson Türkiye Sigortacılık Hizmetleri yöneticilerinden Evrim Köksal Arkut ve Chris Halliday’ın ev sahipliğinde gerçekleşen, sigorta sektörünün geleceğinin değerlendirildiği etkinlik, büyük ilgi gördü ve 60 kişinin üzerinde geniş bir katılıma sahne oldu.
Etkinliğin taşıt sigortalarının geleceği başlıklı oturumunda konuşan Willis Towers Watson Global Fiyatlandırma ve Ürün Yönetimi Lideri Duncan Anderson, sürücüsüz araçlar ve telematik sistemleri gibi teknolojik gelişmelerin, çok önemli değişikliklerin önünü açtığını söyledi.
Sürücüsüz araçlar
Üç önemli teknolojik trendin sektörde devrim niteliğinde yenilikleri beraberinde getireceğini ifade eden Anderson, “Bu trendlerden biri olan sürücüsüz araç teknolojisinin, sigortanın ana konusu olan riskin doğasını değiştireceği öngörülüyor. Daha önce sadece sigortalının ve üçüncü tarafların söz konusu olduğu riskin içine artık birçok farklı taraf dahil oluyor. Orijinal ürün üreticileri, geleneksel tedarikçiler, yazılım geliştiriciler gibi yeni tedarikçiler, telekom operatörleri ve altyapı gibi tarafların da dahil olması ile birlikte risk kavramı, kişisellikten çıkıp ürüne dönüşüyor” dedi.
Sürüş karakteristiği telematik ile belirleniyor
Diğer bir trend olan telematik sistemlerinin sürücülerin sürüş karakteristiklerinin belirlenmesinde kritik rol oynadığına dikkat çeken Anderson, “İster araca sonradan takılsın, isterse fabrika çıkışı olarak araçta bulunsun, telematik sistemleri verinin sigorta sektörünü nasıl şekillendirdiğinin önemli bir göstergesi. Hedef segmentlere nokta atışı teklifler sunulmasını sağlayan bu teknoloji ile katma değerli servisler geliştirmek de mümkün. Sürücülerin hangi koşullar altında ne kadar güvenli araç kullandıklarını açıkça ortaya koyan telematik sistemleri, sigorta sektörü için çok güçlü bir bilgi kaynağı olma özelliğini taşıyor. Bu bilginin sigorta primlerine olan olumlu etkisi, sürücüleri daha güvenli araba kullanmaya teşvik ediyor” diye konuştu.
Mobil cihazlar ve paylaşım ekonomisi
Duncan Anderson, aynı yöne seyahat edenlerin tek bir araç kullanmalarını sağlayan ya da mobil cihazlar üzerinden sürücülü araç talep etmeye yönelik uygulamalardan doğan paylaşım ekonomisinin de sektörü şekillendirmeye başladığını söyledi. Saatlik sigorta yaptırabilme gibi yeni uygulamaların dijital dağıtım kanalları ile mümkün hale geldiğini söyleyen Anderson, büyük verinin de müşteri içgörüsü elde etmede önemli rol oynadığını belirtti.