2015 yılı yaşanan olumsuzluklarının yanında Ankara’daki teknoloji geliştirme bölgelerinin liderliği elinde bulundurduğu ve faaliyetleri ile bir tık daha adından söz ettirdiği bir dönem oldu. Sosyal ağlardan Twitter’da belki de Türkiye’nin en faal TGB’si ise Bilkent CYBERPARK oldu.
Biz de 2015 panoramasını ve 2016 vizyonunu Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Canan Sandıkçıoğlu Çakmakçı ile konuştuk.
Sizce CYBERPARK 2015 Flash Ürünü Hangidir?
Bu senenin en çok ses getiren çalışması CYBERPARK bünyesinde bulunan Polat Savunma’nın Spark12V isimli ürünü oldu. Mobil enerji, araç akü takviye, akü değişim araç bellek koruma, akü ve araç elektrik sistemi testi gerçekleştirecek pratik bir teknolojiden oluşan ürün akü sanayi, savunma sanayii ve oto sanayiinde hem binek hem de ağır ticari araçlarda kullanılabiliyor.
Polat Savunma Spark12V isimli bu ürünü ile, bu sene 3.sü düzenlenen UTTP (Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı) ‘de 10 finalist arasından birinci olmuştur. Halihazırda başta Kamu kurumları olmak üzere büyük ilgi gören bir üründür.
İlk defa 2013 yılında Teknogirişim desteği alarak aramıza katılan Polat Savunma, savunma sanayii, havacılık teknolojileri, otomotiv, gömülü sistemler ve elektronik alanlarında faaliyet gösteriyor. (www.polatsavunma.com)
Bil-Tel Kümesi Faaliyetlerinden Bahseder misiniz?
Günümüzde yaşanan yoğun rekabet koşulları nedeniyle belli bir alanda faaliyet gösteren ve etkileşim içinde bulunan şirket ve kurumların oluşturduğu coğrafi yoğunlaşmanın, o bölgedeki girişimlerin daha rekabetçi ve başarılı olabilmesi için büyük avantaj sağladığını görebiliyoruz.
Bu kapsamda 2013 yılı Aralık ayında kurulan Bilkent CYBERPARK BİL-TEL Kümesi, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) desteği ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. (www.cyberparkict.com)
CYBERPARK BİL-TEL Küme üyeleri şu ana kadar; Dubai’de gerçekleştirilen Orta Doğu’nun en büyük Bilişim ve İletişim Teknolojileri Fuarı olan GITEX Teknoloji Haftasına, Türk Cumhuriyetleri’nin BİT sektöründeki en bilinen fuarı olan BAKUTEL’e ve Almanya’nın Hannover şehrinde her yıl düzenlenen ve bilişim sektöründe dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilen Uluslararası CeBIT Bilişim Fuarı’na katıldı. Fuar katılımlarının yanı sıra, yurt dışında bilişim teknolojileri ve savunma sektörlerinde de iş forumları düzenleyen Bilkent CYBERPARK, ilk çıkarmasını Afrika pazarının parlayan yıldızı Etiyopya’ya yaptı. Bilkent CYBERPARK’ın yaklaşık bir yıldır yakından takip ettiği Etiyopya’da 9 -10 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen Ethio-Turkish Business Forum “ICT and Defense”, Türk ve Etiyopyalı birçok firma, kurum ve kuruluşu bir araya getirerek “Siyah İnci” olarak adlandırılan Afrika Pazarı’nda büyük bir etki yarattı. Katılımcı firmalar bu ticari temasların meyvelerini toplamaya başladılar bile.
CYBERPARK’ın ihracat desteklerine ilişkin 2015’te yayınlanan haber: https://www.businessankara.com/teknoloji/firmalarinin-ihracat-hedefine-bir-milyon-liralik-katki-yapti.html
Tüm bu faaliyetlere katılan firmalar tümleşik yazılım, M2M, e-ticaret yazılımları, mobil yazılımları, simülasyon sistemleri gibi alanlarda hizmet verdiklerini belirtmek isterim. Firmalarımız ayrıca 2017 yılı sonuna kadar eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine katılmaya devam edecek.
2016 yılı için ise alternatif pazar araştırmalarımıza devam ediyoruz. Şu an gündemimizi T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın Öncelikli Ülkeler Listesi’nde bulunan Malezya/ Kuala Lumpur’da Nisan ayında gerçekleştireceğimiz Malezya Ticaret Heyeti oluşturmakta. Malezya gibi bereketli bir Pazar ile iş birliklerimizi artırmak, firmalarımızın uluslararası bir platformda farklı ülkelerdeki potansiyel müşterilerine ulaşmalarını kolaylaştırmak ve Malezya Pazarı ile ilgili iş fırsatlarını (ihale, teknolojik ürün araştırması vb) değerlendirebilmek üzere gerçekleştireceğimiz heyet için Ekonomi Bakanlığı’ndan onayımızı almış bulunuyoruz.
Ayrıca yine firmalarımızla San Fransicso Silikon Vadisi’ne giderek , hem bölge ekosisteminin önemli aktörlerini yerinde ziyaret edeceğiz hem de 14-20 Şubat 2016 tarihleri arasında Developer Week 2016’nın bölümleri olan işe alım zirveleri, Robotik ve Bilgi Teknolojileri Fuarları, Bilgi Teknolojileri etkinliklerine katılacağız.
Teknoloji alanında rekabet eden katılımcı firmanın sergiledikleri yeni ürünleri, yazılımları ve hizmetleri karşılaştırma imkanın olacağı Developer Week Fuarında firmalarımızı önemli olduğunu düşündüğümüz şirket, kurum ve kuruluşlarla görüştürerek ürünlerini satma fırsatı bulmalarını hedefliyoruz.
Bil-Tel Kümesi Dışında CYBERPARK’ın Uluslararasılaşma Faaliyetleri Nelerdir?
CYBERPARK olarak her zaman firmalarımıza her ne alanda olursa olsun katma değeri yüksek hizmetler sunmaya ve onların büyümelerini desteklemeye çalışıyoruz. Bunların en önemlileri arasında, girişin zor olduğu uluslararası pazarlarda firmalarımıza destek olabilecek projeler üretmek geliyor. Birilerinin bu kapıları zorlaması gerekiyor. Biz o görevi üstlenmek istedik. ABD ve ETIYOPYA böyle başladı, Malezya ile devam edeceğiz.
İlaveten, Bilkent CYBERPARK olarak 3 yıldır, Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) (www.uttp.org ) kapsamında her yıl hem 10 girişimciye teknolojilerini ticarileştirebilmeleri için hem de 30 teknoloji transfer ofisi çalışanına bu işler nasıl oluyor öğretebilmek için strateji ve iş planı eğitimleri düzenliyoruz. The University of Texas at Austin – IC2 Institute eğitmenlerince verilen ve 100 saati aşan bu eğitim Türkiye’nin tek uzun dönem sertifikasyon programı olma özelliğini de taşıyor. Tüm bunlara ek olarak eğitim boyunca girişimciler kendi teknolojileri için en uygun pazarlama ve ihracat stratejilerini belirleme şansı buluyor. Program sonunda en başarılı planı yapan ekibe, 1 haftalığına ABD’ye gitme ve ürününü ticarileştirme fırsatı sunuyoruz. 2016’da bu eğitim yenilenen müfredatıyla başvuru toplamaya başlayacak.
Son olarak bize Dünya 2.liği getiren programımız CAP ‘ten bahsetmek isterim. Bilkent CYBERPARK ve ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Rocky Mountain Innosphere (RMI) iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Cyberpark Hızlandırıcı ProgramıCAP (Cyberpark Accelerator Program ) ile yazılım alanında faaliyet gösteren firmaların ürünlerinin ihracat için gerekli olgunluğa erişmelerini ve ihraç için gerekli bağlantıları edinmelerini sağlıyoruz. CAP 16 hafta olarak kurgulanmış bir program ve program boyunca her firma özelinde butik birebir danışmanlık ve mentörlük seansları gerçekleştirilirken, katılımcılar ABD’de potansiyel müşteriler, yatırımcılar, mentörler ile bir araya gelme imkanı buluyor. 2015 yılında ilki düzenlenen program Uluslararası Teknoparklar Birliği (IASP) tarafından “İlham Veren Çözümler 2015” yarışmasında dünya çapında 100’ün üzerinde benzer programlar arasından 2. seçilerek başarısını kanıtladı. Sırada programın ikinci turu var ve Ocak ayının ikinci haftasında başlıyoruz. Bu turda da katılımcılar yabancı danışmanlardan alacakları girişimcilik eğitimlerinin yanı sıra, uluslararası arenada yatırımcılar ve müşteriler ile bir araya gelecekler. (cap.cyberpark.com.tr)
Bütün bu faaliyetlere ek olarak yurtdışına ofis açılması konusu gündemimizde yer alıyor. Bu konuda firmalarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir lokasyon belirlemek üzere fizibilite ve anket çalışmalarına devam ediyoruz.
CYBERPARK Çalışan Profili Nasıldır?
Bir Üniversite Teknoparkı olmasının verdiği avantajla çok sayıda genç beyini bünyemizde barındırıyoruz. 2014 yılında 3300 olan personel sayımız 2015 yılında 3500’e ulaştı. %28 oranında kadın çalışan bulunurken, %62 oranında genç ve öğrenci girişimci CYBERPARK bünyesinde projelerde faaliyet gösteriyor.
Kadınların Türk Girişimcilik Ekosistemine Sağladığı Katkılar Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Geçmş yıllara bakıldığında kadınların iş gücünün genel ekonomiye oranının kayıtlarda düşük seyrettiğini görüyoruz. Bunun ekonomik olduğu kadar sosyolojik birçok sebebi var elbette. CYBERPARK olarak dergimiz CYBERSPOT’ta her sayıda farklı bir özel dosya haberi çalışıyoruz. 3. sayımızda kadın girişimcilik konusunu ele alıp, “aile düzeniniz sarsıldı mı, önünüze engel çıktı mı” gibi artık klişeleşmiş soruları CYBERPARK Kadın Girişimcilerimize biz de ama farklı perspektif ile sorduk, çok keyifli cevaplar aldık. Gördük ki kadınlarımız yeterince istedikleri herşeyi yapabiliyorlar. Ayrıcalık değil, fırsat eşitliği istiyorlar. Ayrımcılık değil, normalleşmek istiyorlar. Gölge etme başka ihsan istemez diyorlar.
Hazır yeri gelmişken, yakın zamanda bünyemizde bulunan Moralabs Firması kurucu ortağı Sayın Kamer Kemerkaya’yı KOSGEB Kobi ve Girişimcilik Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’nü almaya hak kazanması (www.moralabs.com) dolayısıyla bir kez daha tebrik etmek isterim.
MoraLabs ile yaptığımız özel habere erişmek için tıklayın: https://www.businessankara.com/ekonomi-haberleri/ozel-haber-oyunlari-ile-kosgeb-oscari-aldilar.html
Firmalarınız Arasında Gelişen İş Birliklerine Örnekler Verebilir misiniz?
Rekabet içinde iş birliklerinin de doğma potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda Bil-Tel Kümesi firmalarımızdan Bimetri ve Tabim stratejik bir ortaklığa imza attı. Bunlar bir gecede olmuyor elbet. Teknoparklar olarak bizim sağlayabildiğimiz en nadide imkanlardan biri bu sinerji ortamı. Firmalar ruhen de fiziken de yakınlaştıkça, bu fırsatların oluşmasına daha kolay imkan sağlanıyor. Bu iki firma CYBERPARKta komşu olmasalardı bu işbirliğini sağlarlar mıydı, çok emin değilim.