Malum ABD ile yaşadığımız kriz. Aslında bazı aksiyonları almak için milletçe mutlaka bir olay yaşamak zorundayız gibi geliyor. Daha planlı olsak, daha sistematik davransak, sağdan soldan çok duyabileceğimiz gibi “biz şimdi ne yapacağız, mecbur ihracata yönelmeliyiz” yerine zaten ihracata yönelsek nasıl olur? Evet bu konuda bir davranış sorunumuz olduğu ve yakın vadede çözülemeyeceği kesin.
Bir strateji ve bulunduğumuz şirkete, kuruma göre öncelikleri değiştirmek üzere yapmamız gereken bazı kısa ve uzun vadeli çözümler var. Bizim süzgecimizden geçen önerileri şu şekilde sıralayalım:
-
Dijital pazarlamada tecrübeli, sosyal medya kanallarında yönetim gerçekleştirmiş, reklam yönetimini bilmese de dinamikleri, metrikleri anlayan bir istihdam gerçekleştirin. (Bu dönemde ek istihdam mı demeyin hemen yapın)
-
Dijital pazarlama yöneticiniz ile anlaşabilecek bir sosyal medya ajansından öte (bu varsa bunu korumak sizin kararınız) işinizi dijitalde geliştirecek, odağı iş geliştirme olabilecek bir çözüm ortağı / danışman / freelancer ile çalışmaya başlayın. İçerik stratejileri konusunda bilgili olmasına dikkat edin.
-
Fuar veya fiziki lokasyonlarda gerekmedikçe ürettiğiniz ve maliyet yaratan basılı materyalleri artık hemen terkedin.
-
Hassasiyeti anlıyorum ancak Google Adwords harcamanızı tamamen iptal etmeyin.
-
Hesaplarınızın olduğu sosyal ağlarda ise yönetimi bırakmayın. Reklamları ise azaltsanız da tamamen bırakmayın. Sonuçta bu mecralar tanıtım süreçlerinizi kolaylaştırmak, satışınızı artırmak için var.
-
Facebook, Twitter, Instagram ile ilgili kararınızdan bağımsız olarak evet ABD menşeli olması bir yana LinkedIn’e harcadığınız bütçeyi artırma yoluna gidin. Dünyanın en önemli sosyal ağına özel stratejiler uygulayın. Odağınızın e-ihracat ve aslında Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine katkı olduğunu asla unutmamalısınız.
-
LinkedIn benzeri yeni sosyal ağlara yönelik bir ilk etapta varlık, ardından ilerleme stratejisi çizin. Bu noktada danışmanınız ile yakından çalışın.
-
Çok yüksek takipçili Influencer lar yerine Micro Influencer’lara yönelin. Global isimlerle çalışmıyorsanız, yabancılar nezninde takip edilirliliği olan yerli isimlerle çalışırken İngilizce paylaşım yapmalarını sağlayın. UNUTMAYIN: Çoktan var olan bir gerçek, ABD ile yaşadığımız kriz nedeni ile de, Artık biz bize anlatmanın pek bir anlamı yok
-
İhracata yönelik yüksek frekanslı, farklı ülke menşeili dijital mecraların listesini çıkarın ve bunlara yönelik stratejileri çalışın.
-
Dış ticaret yöneticinizi, dijital ekibiniz ile sürekli iletişim halinde tutun.
Tolga Özek
Dijital İletişim Uzmanı