Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Tech Ankara Proje Pazarı 2016, bizi birçok yeni girişimci ve daha önceden farklı çalışmaları olan girişimcilerin yeni işleri ile tanıştırdı. Bu işlerden biri de su kaynaklarından uzak, lojistik desteğin kısıtlı olduğu izole bölgeler ile kamp alanlarında, askeri birlikler ve siviller için su üretimi gerçekleştiren Snowater. ODTÜ Teknokent Ostim Merkezi’ndeki ekibin başındaki isim Melih Özkan ile hem konuştuk hem de üretim yaptıkları tesisi gezdik.
Melih Özkan, Tech Ankara Proje Pazarı’nda 579 proje arasından finale kaldıklarını, finale kaldıktan sonra diğer girişimcilerle birlikte sunum için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve bunu çok değerli bulduğunu aktardı. Sunuma hazırlık sürecinde Sinem Ulutürk’ün ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarından övgü ile bahseden Özkan, Tech Ankara Proje Pazarı’nda Faik Tellioğlu ile Snowater’ın yurtdışı pazarlara açılması konusunda görüştüklerini ve etkinliğin kendileri açısından çok fayda yarattığını vurguladı.
Askeri üs bölgelerindeki koşulların belirlenmesi konusunda ASELSAN’ın kendilerine yardımcı olduğunu vurgulayan Özkan, etkinlik sonrasında İnventram ve AFAD ile görüşmeler başladığını ve ekibin bu ay sonu itibari ile 16’sı mühendis olmak üzere 23 kişiye ulaşacağını belirtti.
“Maksimum 5 mikron boyutunda partikül içerene kadar filtreliyor”
Kış aylarında ortalama kullanım suyu ihtiyacının 40-50 litre/personel olduğu ve askeri karakollardaki ihtiyacın bölgeye göre değişmekle beraber yaklaşık 1200 litre/gün olduğunu belirten Özkan, zorlu arazi koşullarında çalıştırılabilir ve hareket edebilir yapıda tasarlanan Snowater ile özel bir kurulum gerekmeden saatte 250 litreye varan su üretimi gerçekleştirebildiklerini ve lojistik kolaylığı sağladıklarını belirtti.
Su üretimi, içerisinde toprak, taş vb. yabancı maddeler barındırabilen kar birikintisinin herhangi bir ayıklama işlemine tabi tutulmadan Snowater içerisine atılmasıyla başlıyor ve hızlı eritme sistemi sayesinde elde edilen su birtakım filtrelerden geçirilerek maksimum 5 mikron boyutunda partikül içeren su olarak kullanıma sunuluyor.
“Cihaz hiç kapanmadı”
Snowater’ın 2 kış mevsimi süresince hiç kapanmadan çalıştığını belirten Özkan, bu süre içerisinde herhangi bir bakım ihtiyacının da oluşmadığını vurguladı. Kullanıcının kolayca erişebileceği ve olası hataları gözlemleyebileceği kontrol paneli sayesinde meydana gelebilecek arızaları rahatlıkla görebildiklerini ve üretimin %95 oranında milli ve yerli olması sebebiyle bu tarz durumlarda çok kısa bir süre içerisinde çözüm oluşturabileceklerini belirtti. Müşteri gereksinimleri doğrultusunda ürün tasarlama ve üretme kabiliyetine sahip olduklarını ve önümüzdeki dönemde Snowater’a içme suyu opsiyonunu ekleyeceklerini ve dahili jeneratör ile kullanım kolaylığını arttıracaklarını aktardı.
Şu anda 1 adeti kullanımda olan cihazdan 15 adet sipariş alınmış. 6’sının üretimi tamamlanmış, kalan 9 cihazında Şubat ayı içerisinde üretimleri tamamlanacak.
Ekip, Azerbaycan ve Kazakistan’ı öncelikli hedef pazarlar olarak görüyor. Kullanım amacı ile ilk ve tek olma özelliği taşıyan Snowater, Ankara Sanayi Odası 1. OSB’de bulunan tesiste üretiliyor.