Konya gelişen sanayi altyapısı ile Türkiye ekonomisindeki yerini giderek güçlendiriyor. Konya sanayinin en hızlı büyüyen üretim kollarından bir tanesi de plastik… Konyalı plastikçiler; 2014 yılında 975 milyon dolarlık üretimleri ile ekonomiye 390 milyon dolarlık katma değer yarattı. Aynı yıl 70 milyon dolarlık plastik ihracatı gerçekleştirdi. PAGEV, plastik sektöründe önemli bir rol üstlenen Konya’daki büyüme sürecini hızlandırmak için ‘Konya Plastik Çalıştayı’nı düzenledi. Konya plastik sektörünün temsilcilerinin bir araya geldiği çalıştayda sektörün gelişimi için atılması gereken adımlar belirlendi.
Türk plastik sektörünün birleştirici gücü Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektörün gelişimi için yürüttüğü çalışmalara ‘Konya Plastik Çalıştayı’nı ekledi. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı çalıştaya; Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, PAGEV Konya Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Öztürk ile plastik sektörünün önde gelen isimleri katıldı. Konya plastik endüstrisinin büyüme sürecini hızlandıracak adımlar masaya yatırılırken inovasyona yönelik yapılacak yatırımlarla yüksek katma değer üretiminin önemine değinildi.
Tarım ve hayvancılık alanlarında gücünü kanıtlayan Konya, son dönemde gelişen sanayi altyapısı ile dikkat çekiyor. 3 binin üzerinde KOBİ’si ile ülke ekonomisinin en dinamik şehirlerinden olan Konya, 9 Organize Sanayi Bölgesi, 38 küçük sanayi sitesi, 14 özel sanayi sitesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ile önemli bir üretim üssü olarak ön plana çıkıyor. Makine imalat, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri, gıda ve ayakkabıcılık gibi sektörlere ev sahipliği yapan il, plastik sektöründe de hızla büyüyor.
Plastik sektöründe faaliyet gösteren 181 firması ile 6. sırada yer alan Konya, 10 bin kişiye istihdam yaratıyor. Konyalı plastikçiler; 2014 yılında ambalajdan otomotive, inşaattan ev gereçlerine kadar farklı sektörlere yönelik 975 milyon dolarlık üretim gerçekleştirdi. Aynı dönemde 70 milyon dolarlık ihracata imza atan Konya plastik sektörü, 390 milyon dolarlık katma değer yarattı. Gelişen sanayii, stratejik konumu ve gelecek dönemde yapılması planlanan Lojistik Köyü Projesi Konya’da yatırım yapmak isteyen plastik firmalarına güçlü bir altyapı sunuyor.
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türkiye’nin en genç ve en hızlı gelişen plastik sanayi, bugün üretim kapasitesi ile dünyada yedinci, AB’de ise ikinci sırada yer alıyor. 2014 yılında 35 milyar dolarlık üretim değerine ve dolaylı ve dolaysız yılda 12 milyar doların üzerindeki toplam ihracata ulaşan Türkiye plastik sektörü, ekonomiye yılda 14 milyar dolarlık katma değer sağlıyor. 6 bin 500 firma ile 250 bin kişiye istihdam yaratan plastik sektörü, ülkemizin en istikrarlı büyüyen sektörlerinden biri” dedi.
Konya plastik sektörü yatırımcılarının gözdesi haline geldi…
Eroğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Plastik sektörünün hızla büyüdüğü şehirlerden bir tanesi de Türkiye’nin Yükselen Yıldızı Konya… Üretim, ihracat, istihdam ve katma değeriyle sektörümüzün önemli bir merkezi haline geliyor. Konya yakın gelecekte Türkiye’nin önemli bir plastik ambalaj, plastik otomotiv ve plastik inşaat malzemeleri üretim merkezi olmaya adaydır. PAGEV olarak düzenlediğimiz Konya Plastik Çalıştayı’nda sektör temsilcilerimizle bir araya geldik. Özellikle lojistik gibi Konya’ya özel sorunların yanında, nitelikli iş gücü, hammadde maliyetleri, plastik sektörüne yönelik teşviklerin Konya’da az olması gibi sorunların çözümü ve atılması gereken adımları konuştuk. Aynı zamanda Konya’daki plastik sektörünün büyümesine katkı sağlayacak fırsatları değerlendirdik. Türkiye’nin önemli sanayilerinden biri olan plastik sektörünün etkinliğini tüm ülkede yaygınlaştırmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”