OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında 2016 yılı faaliyetleri ve 2017 hedefleri detaylı olarak küme koordinatörü Fevzi Gökalp tarafından anlatıldı, sektöre ilişkin gelişmeler değerlendirildi. İŞİM kümelenmesinin yürüttüğü URGE ve COSME projelerinin faaliyetleri ve hedefleri proje yöneticisi Esma Akyüz tarafından paylaşıldı.
Programda İŞİM’e, Avrupa Komisyonu’nda küme yönetimi mükemmeliyetinin tescili olarak kabul edilen Bronz Marka Sertifikası, KOSGEB Başkanı Recep Biçer tarafından takdim edildi. İŞİM sertifikayı, Avrupa’nın tanımladığı COSME Küme Mükemmeliyeti Programı kapsamında; 40 ülkeden 902 kümelenmeyle yapılan kıyaslama sonucu elde etti.
Ülkemizin alanında en büyük firmalarından birisi olan Hidromek’in, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt tarafından imzalanan protokolle İŞİM üyesi olduğu programa, sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda ayrıca Küme Yönetimi; Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve İş Makinaları Mühendisleri Birliği ile işbirliği protokolünü bağıtladı. ABD Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Shari Stout ve Elçilik İş Makineleri Takım Lideri Yaprak Çakılcıoğlu da, ülke pazarı hakkında bilgi vererek ihracat uygulamaları ve yasal süreçlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.
“Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz”
Etkinliğin ev sahibi İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, 2016 yılının tüm dünya için tarihi dönüm noktalarının yaşandığı, zorlukların ve değişimlerin yılı olduğunu belirtti. 2016’da tüm kötü olaylar ve zorluklara karşı birlik olmanın, ‘biz’ olmanın önemini bir kez daha hatırlattığını ifade eden Rasim, “Ekonomik açıdan 2016, tüm Dünyada düşük emtia fiyatları, düşük faiz oranları, düşük ticaret hacmi ile düşük büyüme oranının göze çarptığı bir tablo sergiledi. IMF düşük büyümenin en az üç yıl daha devam etmesini öngörüyor.” dedi.
Ekonomide ’yeni normal’in bu şekilde tariflenirken, ülkemizde son dönemde yaşanan döviz kurları belirsizliğinin özel sektörde yatırımların ertelenmesi sonucunu doğurduğunu söyleyen Halide Rasim, şu görüşleri aktardı: “İhracatın artması gereken bu dönemde imalat girdilerinde, hammaddede dışa bağımlılık bu avantajın oluşmasını engellemektedir. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen bizler önümüzdeki dönemde de birlik içinde en iyi bildiğimiz şeyi yapmaya, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.
“Yan sanayi ile büyüyoruz”
Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, “1850 çalışanımız var. 400 tane de tedarikçimiz var Türkiye’nin her tarafından. 400 küçük bir rakam değil! Hidromek’in dışında, Hidromek’e iş yapan 4 bin, 5 bin insan daha var. Bunların kimileri büyüklü, küçüklü ama biz bu 400 yan sanayi ile birlikte büyüyoruz. Eğer bunlar olmasa bizim bu işi başarmamız mümkün değil.” dedi.
Bir firmanın başarı için, sağlam temellere oturmuş, iş yapma prensibine sahip olması gerektiğine işaret eden deneyimli sanayici, şunları söyledi: “Biz kazancımızı sürekli işimize yatırmak ve işimizi büyütmekle devam ettik. İşimize odaklandık. Yatırımlarımızı borçlanmadan öz sermayemizle yapmaya gayret ettik. İsraftan ve lüksten sürekli kaçındık. Takım çalışmasına önem verdik. Öneri ve eleştirileri dikkatle dinledik.
“İşin aslı; kaliteli, rekabetçi üretim yapmak”
OSTİM Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda kürsüye gelen OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, küme çalışmalarının kendileri için işbirliği, güç birliği ve sinerji oluşturma anlamı taşıdığına işaret etti. Aydın, küçük işletmelerin büyüklerin katkısına, desteğine, yol göstermesine ve işbirliğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
OSTİM’de yer alan kümelenmelerin sergilediği işbirliği ve güç birliğinden çok memnun olduklarını kaydeden Aydın, “Bunun yararını ve bereketinin çıktılarını son derece görebiliyoruz. Bir bütün olarak biz ülkemizin ihtiyaçlarını nasıl karşılarız? Yerli üretimi nasıl artırırız? Bunu niye ithal ediyoruz? Bu soruların cevabını bulmak üzere bu çalışmaları yapıyor ve önemsiyoruz. Tek başına insanlar neyi yapıyorlarsa yapsınlar bunun önünde engel değiliz. Nereye uçabiliyorsa, gidebiliyorsa gitsin biz ona engel değiliz. Ama beraber yapmamız gereken işlerde de yapabileceğimiz pek çok sayıda iş olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda, üniversitelerimizi, kamu kurumlarımızı ve bütün bileşenlerimizi buraya davet ediyoruz.” dedi.
Türkiye’deki bütün sorunların çözümünün değer üretmekten geçtiğini vurgulayan Başkan Aydın, sözlerini, “Değer üretmedikçe hepsi lafta kalıyor. Bir şeyi üretip, satacağız ve bu insanlara iş, ekmek, aş bulacağız. Ülkemizin refahını artırmak için başkalarının ihtiyaçlarını da yapacağız ki buradaki refahı artıralım. Bunun dışındaki laflar aksesuar. İşin aslı; kaliteli, rekabetçi üretim yapmak. Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak, artı dünyadaki insanların ihtiyaçlarını da buradan karşılamak benim bulabildiğim, 30 yıldır sanayinin içinde çözebildiğim yol bu. Üretim, değeri artırma. Bunun yolu da bireysel olarak yapabildiklerinizi yapın ama beraber yapabileceklerimizi de beraber yapalım.” ifadeleriyle noktaladı.
“KOSGEB’in sunduğu imkanlardan istifade edin”
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, işletmeleri küçük, büyük demeden Kurumun sunduğu imkanlardan yararlanmaya davet etti. Kümelenmenin çok önemli olduğunu anımsatan Biçer, İŞİM’i Cosme Programı çerçevesinde aldığı Bronz Marka Sertifikası’ndan ve sektöre yönelik çalışmalarından dolayı kutladı.
“KOSGEB sizi desteklemek için var.” diyen Biçer, 50 bin lira sıfır faiz kredisini hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Bunun ilave maliyetleri olacak. 15 bin diye çıktık ama Hükümetimizi, Bakanlıkları ve Maliye Bakanlığı’nı zorluyoruz. İnşallah küçük bir ışık bulduk gibi. Eğer onu tamamlayabilirsek buradan bize sağlanacak ilave kaynaklarla belki 2017 yılını 1 buçuk milyarın üzerinde 2 milyara yakın bir rakamla tamamlama imkanımız var. Dolayısıyla KOSGEB’in sizlere sunduğu imkanları, küçük büyük demeyin istifade edin. Bizim nitelikli eleman diye bir desteğimiz var biliyorsunuz. Yaklaşık yarısını biz ödüyoruz maaşının. Bunu küçümsemeyin; birer tane nitelikli eleman desteği alın ama bu personeli sadece kamu işlerinde, kamu koordinatörü gibi kullanın.”
Kamu-sanayi işbirliğine vurgu yapan KOSGEB Başkanı, “Saha ile olan irtibatı ne kadar hızlandırırsak sizlerin ihtiyacına yönelik olarak yeni destekler sunmak, yeni işbirlikleri hazırlamak ve kendi eksiklerimizi de bu manada gidermek daha da kolaylaşacak.” dedi.