Finansbank’ın sağlıklı bir girişimcilik eko sisteminin kurulmasını desteklemek amacıyla düzenlediği 3’üncü Geleceğin Patronları Yarışması’nda kazanan isim belli oldu. 850 proje arasından sıyrılan 10 fikrin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada, birinciliği geliştirdikleri 3D ZaxeDiscover cihazı ile Zaxe 3D Baskı Teknolojileriekibi kazandı. Ekip, 50 bin TL’lik ödülünü Finansbank Kristal Kule’de düzenlenen törenle Genel Müdür Temel Güzeloğlu’ndan aldı.
Girişimcilik ve melek yatırımcılar dünyasının dört gözle beklenen yarışması Geleceğin Patronları’nda final heyecanı 11 Kasım günü yaşandı.
Koç Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programları tarafından verilen “Geleceğin Patronları Akademisi Eğitimi”ni tamamlayarak son elemeden geçen 10 projenin sahibi, saat 15.00 itibariyle Finansbank Kristal Kule’de jürinin karşısına geçti ve birbirinden değerli isimleri ikna etmek için sırayla ter döktü.
Bu sene EuropeanFundForSoutheast Europe (EFSE) katkısı ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışmada sunumlar, jürinin yanı sıra çok sayıda melek yatırımcı ve ‘melek yatırımcı adayı’ Finansbank müşterisi tarafından da ilgiyle takip edildi.
Yarışmada birinci olan girişimin yanı sıra finalist tüm girişimciler 50.000 TL sıfır faizli kredi desteği ve Moroğlu Arseven Avukatlık Ortaklığı’ndan hukuk danışmanlığı desteği kazandılar.
Daha fazla proje için daha fazla melek yatırımcı
Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, törenin açılış konuşmasında sürdürülebilir bir ekonomi için sağlıklı bir girişimcilik eko sisteminin şart olduğunu belirtti ve buna destek olmak için Geleceğin Patronları’nı düzenlediklerini ifade etti. “Temennimiz bu yarışa katılan tüm arkadaşlarımızın kendi işlerini kurup, fikirlerini başarıya ulaştırmaları” diyen Karabiber, bu aşamada melek yatırımcıların büyük rol oynadığını ifade etti. Melek yatırımcılığa ilişkin Türkiye ve dünya rakamlarını da paylaşan Karabiber, “ABD’de bugüne kadar 300 binin üzerinde melek yatırımcı ile yaklaşık 23 milyar dolarlık yatırım yapılmış; Avrupa’da 70 bin ile 5 milyar; Türkiye’de ise 300 lisanslı melek yatırımcı ile 2.8 milyon dolar… Temennimiz bu rakamların daha da büyümesi ve seneye bu salonda daha fazla melek yatırımcıyı ağırlamak” dedi.
Yenilikçiliğe yatırım yapmamız lazım
onedio.com kurucusu Kaan Kayabalı ve Gazeteci Serdar Kuzuloğlu’nunda birer konuşma yaptığı törende, ödüle hak kazanan isim Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu tarafından açıklandı. Ödül takdiminden önce bir konuşma yapan Güzeloğlu, Türkiye’nin hedeflediği büyümeyi gerçekleştirmek için katma değerli üretim yapması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi: “Bunun için de yeni şeyler üretmemiz lazım. Geçen sene dünyada 300 bin patent tescil edilmiş. 150 bin tanesi Amerika’da. Türkiye rakamı ise 103. Bu tabii ki her şey değil. Ama yeni şeyler üretme kapasitenizi gösteriyor. Bu rakamın artmasını istiyoruz.Eğer ülke olarak ilerlemek istiyorsak yenilikçiliğe, katma değerli üretime yatırım yapmamız gerekiyor.”
Finansbank’ın inovatif fikirleri destekleme amacıyla Geleceğin Patronları yarışmasını düzenlediğini belirten Güzeloğlu, “Finansbank’ın en önemli değerleri liderlik ve yaratıcılık. Bununla beraber banka olarak küçük işletmeler ve girişimler ile ciddi bir bağımız var. Bu nedenle bu alanda sorumluluk üstlenmemiz gerektiğini düşündük ve Geleceğin Patronları’nı düzenledik” dedi.
Güzeloğlu’nun açıkladığı karara göre yarışmada 3’üncülüğü Polizom, 2’inciliği Compay Ödeme Çözümleri kazanırken, Zaxe 3D Baskı Teknolojileriise 1’inciliğe layık görüldü.
Tören, Güzeloğlu’nun birinciye ödülünü vermesi ve finalistler ile jüri üyelerinin toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
3D yazıcıda dünyaya rakip olacaklar!
Yarışmada birinci olan “Zaxe 3D Baskı Teknolojileri” projesi, 3D yazıcı alanında dünyaya rakip olmaya aday. Baki Gezgen, Can Geliş ve Serhat Özperçin tarafından geliştirilen ZaxeDiscover, dünya standartlarının üzerinde gelişmiş bir akıllı 3D yazıcı. Cihaz, endüstriyel seviyede kaliteli ve sorunsuz baskı alabildiğiniz, internete bağlı olarak çalışan ve çok basit kullanıcı arayüzü olan bir masaüstü 3 boyutlu yazıcı. Genel olarak eğitim kurumları, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, ar&ge merkezleri, maker merkezleri ve ev kullanımı amaçlı tasarlandı. Yazılımı ve donanım tasarımı Zaxe mühendisleri tarafından geliştirildi. Cihazın Türkçe ve İngilizce kullanım arayüzü mevcut.
Jüride kimler vardı?
Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Berrak Kutsoy
Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Didem Altop
BIC AngelInvestorsŞirket Ortağı Ebru Gürses
3TS Capitals Türkiye Yatırım Müdürü Elbruz Yılmaz
CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa
Galata Business Angels Başkanı ve Mynet Kurucusu Emre Kurttepeli
Koç Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Ebru Tan
Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan
Infomag Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan
Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Şahinbaş
Diğer projeler hakkında
Geleceğin Patronları’nda finale kalan ve melek yatırımcılara sunulan diğer projeler şunlar oldu:
Girişim Adı: Polizom
Girişimciler: Serkan Altuntaş , TeodoraDjikic
Polizom, yeni ilaç keşfiiçin milyarlarca molekülü test etmesi gereken ilaç firmalarına rakip araçlardan en az 40 kat daha hızlı çalışan bir bilgisayar programı üretir. Her çalışmada milyonlarca molekülü bilgisayarla test etmesi gereken ilaç firmaları ve bağımsızaraştırmacılariçin tek yüksek hızlı çözümOmegaDock’tur. Kullanıcılar kısa sürede daha fazla molekülü test edebildikleri için gereksiz sentez maliyetinden kurtulurlar. Dockingsimülasyonuna dayalı sanal tarama umut vaat eden molekülleri bir filtre gibi ayrıştırıp sadece en iyilerinin sentezinin yolunu açar. Var olan teknolojilerin yavaş ve etkisiz oluşundan dolayı sürekli yeni çözümarayışındakiaraştırmacılariçinOmegaDock en iyi çözümü oluşturur. Kullandığımız GPU teknolojisi, yoğun paralel işlemeyöntemleri ile daha hızlı hesaplama sağlar.
Girişim Adı: Stajim.net
Girişimciler: Emre Aykan, Elis Yılmaz, Ömer Orhanalp
Her üniversite öğrencisinin staj bulup deneyim kazanmasına ve firmaların daha bilinçli yetişerek kendini geliştirmiş deneyimli yeni mezun çalıştırmalarına katkı sağlamayı amaçlayan Stajim.net,Türkiye’nin staj ilan platformudur.
Girişim: ServisSoft
Girişimciler: Anıl Başaran, Eren Asığlı, Ömer Erdoğan
ServisSoft; perakende sektöründe faaliyet gösteren, her türden ve her ölçekte firmaların üretim ve servis hizmetlerini, tek merkezden yönetebileceği SaaS altyapısına sahip bir bulut yazılımıdır.
Üretim yapan fabrikalardan, en küçük işletmeye kadar özelleştirilebilir altyapıya sahiptir. Küçük işletmeleri cüzi miktarlar karşılığında bulut altyapısına taşmaktadır. Büyük işletmelerde ise satış sonrası hizmetlerinde verimliliğini arttırıp, üretim ve AR-GE süreçlerine destek sağlar.
Girişim: Typewonder
Girişimciler: Arda Can Kırkoç, Aynur Gün
TypeWonder, font seçimini kolay ve eğlenceli hale getirir! Web sitesi geliştirme sürecinde, en önemli aşamalardan biri olan font seçimi işleminde site geliştiricilerinin ve site sahiplerinin kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, seçmiş oldukları fontları site üzerinde anlık olarak çok kolay bir şekilde test etmelerini sağlayan online bir araçtır.
Girişim: İstanbulFind
Girişimciler: Çağdaş Yılmaz, Ali Sina Karakaya, Berk Okay, Dilara Coşkun, CefriLevi, Müge Keçeci, Mustafa Köroğlu, Yusuf Tınkır
Turist TV, Türkiye’nin en hızlı büyüyen turist medya ağıdır. Kendi bünyesinde hazırlamış olduğudestinasyon içeriklerini İstanbul’un en iyi otellerinde yayınlar. Ayrıca 4.5 milyon izleyici kitlesi ile Türkiye’nin en geniş otel info kanalıdır. Şehir ve otel hakkında güncel bilgileri sağlayan turistlere yönelik tek otel TV kanalıdır.
Girişim: Smart Touchpoint Platform/Junivo Solutions
Girişimciler: Murat Eren, Ümit Tüzel, Uğur Çetin
Fiziksel mağazalar toplam perakende pazarının yüzde 90’dan fazlasını oluşturmakta ancak analitik veri ve kişisel iletişim yetenekleri bakımından e-ticaret sitelerinin çok gerisinde kalmaktadır.
Smart Touchpoint Platform, müşteri davranışlarını anlamak ve onlarla kişisel iletişime girmek isteyen fiziksel mağaza sahipleri için bu açığı kapayacak bulut tabanlı analitik ve mobil pazarlama platformudur.
Girişim: Pubinno
Girişimciler: Can Algül, Necdet Alpmen, Kemal Dumlupınar, Dilek Karasoy
Pubinno, yiyecek içecek sektörüne özgü nesnelerin interneti çözümleri sunan bir teknoloji şirketidir. İlk ürünü yeni nesil akıllı içecek dispanserleridir. Pubinno, mühendislik ve tasarım kabiliyetlerini, 2,5 Trilyon $’lık içecek sektörünü dijitalleştirmek için kullanır. Geliştirdiği sistem ve topladığı verilerle, içecek markaları ve satış noktalarının satış, pazarlama kabiliyetlerini arttırır, operasyonel giderlerinin azaltılmasını sağlar.
Girişim Adı: Gurmendo
Girişimciler: Barış Kara, Berat Dağlar, Uraz Yekeler
Gurmendo, restoran ve kafe yönetiminin akıllı telefon, bulut bilişim ve sosyal medya ile yeniden tanımlandığı yeni nesil otomasyon sistemidir. Gurmendo, işletmelerin sipariş, stok ve bütçe yönetimi ihtiyacını hiç olmadığı kadar kullanışlı ve ucuz bir şekilde karşılıyor. İşletme müşterilere ise kendi telefonları ile sipariş verebilme ve tecrübelerini dünya ile paylaşabilme imkanı vererek yepyeni bir sipariş deneyimi sunuyor.
Girişim: Compay Ödeme Çözümleri
Girişimciler: İrfan Aslan, Celal Gürcüoğlu, Mine Könüman, Neşen Yücel
ComPay internet alışverişlerinde kartsız ödemeyi tercih eden müşterilere, banka hesaplarından anında ödeme yapabilecekleri online üye işyerleri ve bankalar için hacimleri artıracak, online dünyaya uygun ödeme çözümleri sunuyor.
Bankalar, online üye işyerleri ve müşterileri tek bir platform altında buluşturan ComPay, ödeme anında müşterileri hesabının bulunduğu bankanın internet şubesine bağlayarak,internet alışverişlerinin kolayca ve güvenle yapılmasını sağlıyor.