FLO, sektördeki 50 yıllık köklü deneyimiyle Şanlıurfa’yı ayakkabı üretim üssü olması için kolları sıvadı. Türkiye genelindeki ayakkabı atölyelerini üretim için bölgeye davet eden FLO, Şanlıurfa’daki ayakkabı fabrikası ve Organize Sanayi Bölgesi içerisinde hayata geçirilecek ‘ayakkabı üretim üssü’ne dair projelerini yerinde tanıtmak amacıyla Türkiye’nin farklı illerindeki tedarikçilerini Şanlıurfa’da ağırladı.
FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Büyükekşi ve FLO Mağazacılık CEO’su Burak Övünç ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısı, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy ve Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Tan Erdoğdu ile birlikte sektör temsilcileri, FLO Mağazacılık yöneticileri ve tedarikçiler ile birlikte 70’in üzerinde katılımcı ile gerçekleşti. Düzenlenen istişare toplantısında Şanlıurfa’nın ayakkabı üretim üssü olma konusundaki potansiyeli tüm yönleri ele alındı.
“Urfa’daki kümelenme modeli tüm Türkiye’ye örnek olabilir”
Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, “Şanlıurfa’da kümelenme modeli ile yaratılacak ayakkabı üretim üssü Türk ayakkabıcılık sektörü açısından hayati önem taşıyor. Şanlıurfa’da hayata geçirilen proje tüm Türkiye’ye örnek olacaktır. Böylece insanların yaşadıkları şehirlerde üretime katılmalarını sağlayabiliriz. Yılsonuna kadar Şanlıurfa’daki Ayakkabı Sanayi Bölgesi inşasının bitirilmesi hedefleniyor. Böylece hem yeni istihdam olanaklarının yaratılması hem de Türkiye’nin ihracına katkı sunması bakımından büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
“Türkiye’yi global ayakkabı üretim üssü haline getirmek istiyoruz”
Toplantı kapsamında bir konuşma yapan FLO Mağazacılık CEO’su Burak Övünç, “FLO Mağazacılık olarak dünya çapında bir marka olmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirebilmek için de Türkiye’yi dünya genelinde bir ayakkabı üretim ve ihracat üssü haline getirmek istiyoruz. Bu bağlamda Şanlıurfa’da hataya geçirilen ayakkabı üretim üssünün sektörümüz açısından çok önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz” dedi.
Övünç, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’yi ayakkabı üretim merkezi haline getirme vizyonumuz doğrultusunda üç ana stratejinin sektörümüzü başarıya götüreceğine inanıyoruz. Bunlardan ilki bölgesel ayakkabı üretim üsleri oluşturmak. Bölgesel ayakkabı üretim üslerini tüketicilerimizin ihtiyacı olan ürün adedini karşılayabilecek şekilde hayata geçirebilirsek ülkemizin ayakkabı ithalat ihtiyacını komple ortadan kaldırabiliriz. İkinci olarak bölgesel ayakkabı üretim üsleri, devletimizin, kalkınma ajanslarının ve sanayi bölgelerinin yatırımcılara verdiği destek ve yeni açıklanan teşvik programı ile birleştiğinde üreticiler için çok uygun bir maliyet ile üretim yapma imkânı veriyor. Bu imkân sektörümüzü global ölçekte çok daha rekabetçi bir noktaya taşıyor. Üçüncü olarak da oluşturulacak kümelenme modeli başarılı olduğunda bir ölçek ekonomisi yaratılmış olacak. Bu ölçek ekonomisi ile birlikte sektörümüzün teknik ve malzeme yetkinlikleri gelişecek ve beraberinde üretim maliyetleri azalıp verimlilik aha da artacaktır.”
“Şanlıurfa’daki üretim üssü ile 20 bin kişiye iş fırsatı”
Türkiye’yi dünya ayakkabı üretim liginde üst sıralaya taşıyabilmek için bölgesel ayakkabı üretim üssü oluşturmak ve bunun da ilk adımını Şanlıurfa’da atıyor olmaktan büyük heyecan duyduklarını ifade eden Övünç, “Şanlıurfa’daki ayakkabı fabrikamız ile bu yöndeki ilk adımımızı attık. Daha gidecek çok yolumuz var. Hedefimiz, tüm tedarikçilerimiz ve diğer paydaşlarımızın da desteği ile Şanlıurfa’daki ayakkabı fabrikası sayısını 60 fabrikaya çıkarılmasına öncülük etmek. Bugün üretim kapasitemiz 9 bin çift ayakkabı olsa da bu rakamı hızla 10 binin üzerine çıkarmak istiyoruz. Buna ek olarak tedarikçilerimizin yapacağı yatırımlar ile üretim kapasitemizi 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Şanlıurfa’da Organize Sanayi Bölgesi’nde birlikte kurulacak ayakkabı üretim üssü ile toplam 20 bin kişiye yeni istihdam yaratabileceğini öngörüyoruz. Öte yandan mesleki eğitimler ile kentte sektör açısından çok önemli bir insan kaynağı oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Oluşturulacak kümelenme modeli ile birlikte 50 milyon çift ayakkabılık üretim kapasitesine erişebileceğimize inanıyoruz. Şanlıurfa’yı özellikle kadın suni spor ayakkabı üretim merkezi haline getirebiliriz.
“El birliği ile Türkiye’nin en büyük ayakkabı üretim üssünü Şanlıurfa’da inşa edeceğiz ”
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, toplantıda yaptığı konuşmada, “hepimiz aynı gemide yolculuk ediyoruz. Dolayısıyla birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Yapacağımız yatırımlar ile ülkemizi dünya genelinde daha fazla söz sahibi hale getirebiliriz” dedi. Tuna, sözlerine şöyle devam etti: “Şanlıurfa’nın bir ayakkabı üretim üssü olması yönünde atılan adımlar bizi çok mutlu ediyor. Bugün önemli bir tarih yazıyoruz. Şanlıurfa, Türkiye’nin en huzurlu ve güvenli şehirlerinden biridir. Gençlerimizin iyi eğitim alması ve iyi meslek sahip olması için hepimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin en büyük ayakkabı üretim üssünü el birliği ile hep beraber Şanlıurfa’da inşa edeceğiz. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yapılacak her türlü yatırım için yatırımcılara destek olmaya devam edeceğiz. Amacımız, tüm yatırımcıların yatırımlarını başarılı bir şekilde yapılabileceği bir eko sistem oluşturmak.”
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy ise “Organizasyon kapsamında Şanlıurfa’da çeşitli ziyaretlerde bulunduk. Özellikle son iki yılda bakıldığında sektörümüzle kentte sektörümüzle ilgili gelişim çok net bir şekilde belli oluyor. Bu da bizi buraya yatırım yapmak adına oldukça mutlu ediyor. Urfa için yapılan yatırımların yerinde ve çok değerli olduğuna inanıyorum. Sayın Valimizin ve diğer paydaşlarımızın destekleri devam ediyor ve bunu sektörümüz adına bir avantaj olarak görüyorum. Ayakkabı sektörüne yatırım yapanların bu avantajı pozitif olarak kullanacağına inanıyorum. Yapacağımız yatırımlar ülkemiz ihracatının artmasına ve yeni iş imkânlarının yaratılmasına olumlu katkısı olacaktır.”
“TASEV olarak Urfa’daki üretim üssünü desteklemeye hazırız”
Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Tan Erdoğdu ise: “Dünyadaki rekabetle baş edebilmek için katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Küresel ayakkabı pazarındaki payımızı artırmaya öncelik vermeliyiz. Şanlıurfa’da hayata geçirilecek olan ayakkabı üretim üssü bu anlamda çok önemli bir adım olacak. Yeni bir vizyon ortaya konuyor. Burada hareketle hem endüstriyel üretimi hem de verimli bir üretimi burada hayata geçirebiliriz. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) olarak bu projeyi gerek mesleki gerekse teknik eğitimler ile desteklemeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.