Eşbaşkanlığını TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Erkan İbiş ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in yaptığı Üniversite-İş Dünyası İşbirliği Platformu ‘nun Güz dönemi birinci toplantısı ASO ‘da yapıldı. Etkinliğin bir bölümünü Periscope hesabımızdan canlı yayınladık.
Açılış konuşmalarında Sarıtoprak, 15 Temmuz süreci ile haini bol bir ülke olduklarını, kendi öngörülerini gerçekleştirmeyen, planlamayan ülkelerin başkalarının öngörülerini yaşadığını aktarırken, Endüstri 4.0 ile bu süreçten başarı ile çıkılabileceğini kaydetti. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde gördüğü bir fabrikanın Endüstri 4.0 sürecini uyguladığına şahit olduğunu, firmanın teşviklerden yararlanmak için küçük bir bölgede bu tesisi kurma kararı aldığını, 1500 kişinin çalıştığı fabrikada tüm iş süreçlerinin İstanbul’dan planlandığını gördüğünü aktardı. Ankara’da Serdar Plastik isimli firmanın da ardışık haberleşmeye dayanan bir sistem kurduğunu belirten Özdebir, yalın üretime geçilmesi gerektiğini aktardı.
Ankara’nın hem orta ve yüksek teknolojik üretimde hem de beşeri sermayede kentlerimiz arasında göreli bir avantaja sahip olduğunu belirten Özdebir sözlerine şöyle devam etti: “Ankara’ya bu avantajı sağlayan faktörler Ankara’nın yüksek yaratıcı sermaye, insani sermaye ve sosyal sermaye donanımıdır. Yaratıcı sermaye, 1000 kişi başına teknik eleman, kamu ve özel imalat sanayiinde Ar-Ge harcamalarının çıktı içindeki payı, kişi başı akademik yayın sayısı, kişi başına tescilli patent sayısı, kişi başı patent başvuru sayısı gibi değişkenlerden oluşmaktadır. Ankara “yaratıcı sermaye” endeksinde 100 puan ile açık ara birinci sırada yer almaktadır. İkinci sıradaki İstanbul’un puanı ise 56,7’dir. İnsani sermaye endeksi; anaokularından üniversiteye öğretmen başına öğrenci sayısı, ortalama bitirilen okul yılı, okuma yazma oranı, ÖSS başarısı gibi değişkenlerden oluşmaktadır. İnsani sermaye endeksine göre Ankara 100 puan ile birinci, İzmir, 96,4 puanla 7’nci, İstanbul 90,8 puanla 11’inci sırada yer almaktadır.”
“Türk yöneticiler daha çekingen”
Endüstri 4.0 serüvenine değinen GE Türkiye İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz, Almanya’nın zenginleşirken, Hindistan’ın ise fakirleşirken sanayisizleşme süreci yaşadığını aktarırken, tedarik zincirlerini kaçırmamak gerektiğini vurguladı. GE Türkiye İnovasyon Barometresi’ne göre, Türkiye’nin ümit veren bir konumda olduğunu, uzun vadeli bağlılık – uzun süreli çalışma gibi bazı faktörlerde küresel yöneticilere göre geride olduğumuzu aktardı (47 e 41)
Gebze Trafo Fabrikası Pilotu’nda Dijital İz uygulaması geliştirdiklerini belirten Ussal, İzmir ‘de yaptıkları bir uygulamada park içindeki lambalara sensörler yerleştirildiğini, bu verilerin sadece bir kişi geçtiğinde yanma görevi yapmadığını, aynı zamanda park otomasyonu için veri topladığını anlattı. Kuzey Amerika’daki demiryolları endüstrisi için varlık performansı yönetimi uygulamalarının yılda 800 milyon dolar tasarruf getirdiğini örnekleyen Şahbaz, dijitalleşmenin verimlilik arayışı nedeniyle önem kazandığını söyledi.
GE İnovasyon Barometresi’nden bazı veriler % olarak:
İşgücü ne istiyor: 90 , Esnek calısma saatleri: 89 , katılımcı yönetim: 80 , uzaktan calısma: 79 , esnek tatiller: 75, açık calısma düzeni: 71
“Endüstri 4.0 Platformu Geliyor”
Siemens’in Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, 2011 yılında Hannover ‘de fuarda konuşulan Endüstri 4.0 kavramını Türkiye olarak Endüstri 4.0 platformu ile yakalayacaklarını, bu konuda birkaç hafta içinde devletin en üst kademeleri nezninde açıklama yapılacağını, Bilim, Sanayi, Ticaret Bakanlığı’nın yüklenicisi olacağı strateji ile kurullar oluşturulacağını aktardı. “Bu platform ile birlikte Almanya’yı sadece 4 yıl geriden yakalayacağız” diye konuşan Ersoy, Türkiye’nin Balkanlar, Orta Asya, Ortadoğu coğrafyasında Endüstri 4.0 da en çalışkan, en motive insanlardan oluşan en şanslı ülke olduğunu kaydetti.
Periscope hesabımızdan bir bölümünde yayınladığımız konuşmasında Ersoy, İzmir’de bir şirketin Endüstri 4.0 departmanı kurduğunu, Ankara’da ASO’da toplantının yapılacağı gün itibari ile bir firma ile Endüstri 4.0 görüşmesi yapacaklarını belirtti. Ersoy’a göre Endüstri 4.0 işsizlik getirmeyeceği gibi istihdamda yüzde 5-6 lık bir artış yaşanacak fakat bu daha üst düzey nitelikli insanların istihdamı şeklinde gerçekleşecek.
TÜSİAD’ın birçok bileşenle birlikte hazırladığı Endüstri 4.0 serüvenini www.endustri40.com adresinden takip edebilir, partner olmak isterseniz logonuzu vermek sureti ile katkı yapabilirsiniz.