EY, global biyoteknoloji sektöründeki gelişmeleri mercek altına aldığı Biyoteknoloji 2017 Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre; global biyoteknoloji şirketleri yeni tedavilere yatırımı yapmayı sürdürüyor. İnovasyonlarda ABD global lider olarak konumunu korurken, Çin ve Birleşik Krallık’ın yeni adımlar attığı belirtiliyor. Öte yandan halka açık biyoteknoloji şirketlerinin gelirlerindeki artış iki yıldan bu yana ilk kez iki basamaklı bir seviyeye ulaşamadı. Raporda; ABD ve Avrupa merkezli biyoteknoloji şirketlerinin toplam gelirinin 2016 yılında bir önceki yıla göre %7 yükselerek 139,4 milyar ABD dolar olarak gerçekleştiği ifade ediliyor.
“Biyoteknoloji sektöründe büyüme hızlanacak”
EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri Ufuk Eren konu ile ilgili şunları söyledi:
“Global biyoteknoloji sektörü büyümesindeki yavaşlamanın büyük ölçüde maliyetlerin azaltılmasına yönelik çabaların bir sonucu olarak ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Ancak öte yandan sektör 2016’da devam eden ödemeler, düzenlemeler ve politik belirsizlikler karşısında kayda değer bir direnç sergiledi. Yeni kurulan biyoteknoloji şirketlerinin yüklü miktarlarda girişim sermayesi çekebilmesi ile birlikte AR-GE’ye rekor seviyede yatırım yapılabilmesi, sektörde büyümenin hızlanacağına işaret ediyor. Biyoteknoloji sektörü aynı zamanda veri analizi ile desteklenen bir klinik bilim olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Dolayısıyla, biyoteknoloji şirketlerinin yeni teknolojileri ve işletme modeline ilişkin inovasyonları benimseyerek büyümeyi sürdürülebilir kılmaları gerekiyor.”
Biyoteknoloji şirketleri 51,1 milyar ABD dolar finansman çekti
Biyoteknoloji şirketlerinin 2016 yılında 51,1 milyar ABD dolarlık finansman çektiğinin belirtildiği raporda, söz konusu miktarın sektör için yıllık bazdaki en yüksek üçüncü finansman seviyesi olduğu vurgulanıyor. Bununla birlikte sektöre geçen yıl toplam 10 milyar ABD dolar girişim sermayesi yatırımı yapıldığı ifade ediliyor.
94,4 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti
2016 yılında biyoteknoloji sektöründe toplam 94,4 milyar ABD dolar değerinde 79 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, söz konusu rakamların değer ve hacim bakımından sektörün kaydettiği ikinci en yüksek seviye olduğunu belirtiliyor. AR-GE harcamaları ise bir önceki yıla göre %12 yükselerek 45,7 milyar ABD dolar ile rekor seviyeye ulaştı.