12 ŞUBAT 2016-Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Projesi’yle medikal üreticileri dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapar hale geldi. ATO’nun proje kapsamında bir araya getirdiği medikal üreticileri, dünyanın en prestijli fuarlarından Arab Health 2016’dan çok sayıda yeni iş bağlantısı ile döndü.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, 2014 yılında başlatılan UR-GE projesinin ikinci yılında, medikal firma temsilcileriyle ATO Dış Ticaret Ve Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün düzenlediği değerlendirme toplantısında bir araya geldi. ATO’nun Ekonomi Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü UR-GE projesiyle Ankara’nın medikal sektörünün ihracatını sürdürülebilir olarak artırmasını sağlamak için çalışma yürüttüğünü anlatan Bezci, iki yıllık sürede projenin önemli aşamalar katettiğini söyledi.
-“ANKARA ADINA MUTLU OLUYORUZ”-
Proje kapsamında medikal firmaları dört farklı coğrafyada altı fuara götürdüklerini kaydeden Bezci, “Sizi yurtdışına gönderiyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Bizim ihracat elçimiz oluyorsunuz. İhracatımız ne kadar artarsa biz o kadar mutlu oluyoruz. Ankara adına mutlu oluyoruz. Bu konuda ATO olarak elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz” diye konuştu. Bezci, proje kapsamında 1 milyon 250 bin TL harcadıklarını, bunun bir kısmının Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacağını kaydetti.
ATO Genel Sekreteri Ahmet Güran da, Türkiye’nin kilogram başına ortalama ihracat değerinin 1,5 dolar, Ankara’nın ihracat değerinin ise 25 dolar olduğunu belirterek, “Bunda savunma sanayinin, bilişim sektörünün ve medikal sektörünün ciddi katkıları var” dedi. Ankara’nın medikal sektöründe ileri bir düzeyde olduğunu vurgulayan Güran, sektörün ar-ge’ye dayalı üretim yapmasını destekleyerek Ankara’nın ihracat potansiyelini artırmak istediklerini kaydetti. Güran, Arab Health Fuarı’yla ilgili ciddi geri dönüşler olduğunu da sözlerine ekledi.
-“DÜNYANIN HER BÖLGESİNDEN SİPARİŞ ALIYORUZ”
Toplantıda firma temsilcileri de söz alarak proje hakkındaki düşüncelerini anlattılar. Projeye başlarken beklediklerinin çok üzerinde ilerleme kaydettiklerini belirten medikal firma temsilcileri, ATO standının yarattığı sinerji sayesinde daha fazla sayıda ziyaretçi ile görüşme imkanı bulduklarını, Fas, Tunus, Dubai, İran ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu dünyanın her bölgesinden pek çok ülke ile iş bağlantıları kurduklarını ve sipariş almaya başladıklarını bildirdiler.
Toplantıya katılan bir firma temsilcisi, fuarın markalaşma ve ürün satışı konusundaki katkısının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ifade ederken bir başka temsilci ise fuarda 20-25 ülke ile temasa geçtiklerini, geçen yıla göre ihracatlarının yüzde 61 oranında arttığını belirtti.
ATO çatısı altında fuara katılmanın ortak bir sinerji yarattığını ve ziyaretçiler üzerinde güçlü bir algı oluşturduğunu ifade eden firma temsilcileri, ATO Dış İlişkiler ve Dış Ticaret Müdürlüğü ekibine teşekkür ettiler. UR-GE sayesinde uzak ülkelerdeki fuarlara katılabildiklerini anlatan firma temsilcileri, ATO’nun kendilerine her türlü desteği verdiğini kaydettiler.
-UR-GE DEVAM ETMELİ-
Tüm firma temsilcileri, 2016 yılının sonunda bitecek olan UR-GE Projesi’nin devam etmesini istediler. Toplantıda söz alan bir firma temsilcisi, “Dış Ticaret bir maraton. Günlük beklentilerle dış ticaret yapılmaz. UR-GE bize bir öğretmen oldu. UR-GE olmasaydı bunu bireysel olarak yapmamız çok zor olurdu. Başlangıçta hepimiz ayrı ayrı firmalardık. Dubai’deki fuardan sonra büyük bir aile olduk” diye konuştu. Firmalar, iç piyasada yaşadıkları sorunları da dile getirdiler. Yerli malı fiyat avantajı düzenlemesinin uygulamasının detaylandırılması gerektiğini kaydeden medikal üreticiler, üretimde kullandıkları ürünlere yüzde 18 katma değer vergisi ödedikleri halde, ürettikleri ürünlerin katma değer vergisi oranının yüzde 8 olduğunu ve bu durumun rekabet açısından dezavantaj oluşturduğunu bildirdiler.
Dubai’de düzenlenen ve bölgenin en büyük sağlık fuarı kabul edilen Arab Health 2016 Fuarı’na 63 ülkeden 4 bini aşkın ziyaretçi katıldı. UR-GE Projesi kapsamında tıbbi cihaz ve medikal sarf malzemesi üreten 19 firmanın ortak ihtiyaç analizini yapan, ortak öğrenme ve pazarlama çalışmalarını yürüten ATO, Başkent’in medikal sektörünün yurtdışına açılmasını destekliyor. ATO medikal firmalarını Dubai’den önce Rusya, Çin, Tayvan ve Almanya’daki fuarlara götürmüştü.