Ankara’da sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon ekosistemi güçlendirilerek toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulmayı ve toplumsal sorunların çözümünde bir model olarak sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı amaçlayan Ankara Kalkınma Ajansı, Gençler için Sosyal Girişimcilik Programı’na başlıyor. Program ile gençlerin sosyal girişimcilik ile ilgili farkındalıklarının artırılması ve başarılı sosyal girişimcilik modellerinin hayata geçirilmesine destek olunması hedefleniyor.
16-32 yaş aralığındaki gençleri hedefleyen programa başvurular 7 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Ankara Kalkınma Ajansı resmi web sitesinde yer alan başvuru formu üzerinden yapılabilecek. 31 Mart 2019 tarihine kadar devam edecek başvurularda, gençlerin sosyal bir soruna buldukları çözümü, sosyal girişimcilik iş modeli çerçevesinde planlayarak aktarmaları bekleniyor. Programa katılmak üzere seçilen gençler, sosyal girişimcilik alanında eğitimleri, mentorluk faaliyetlerini ve saha gezilerini içeren bir hızlandırıcı programa katılacaklar. Program sonucunda seçilen ekiplere, 25.000 TL birincilik ödülü, 20.000 TL ikincilik ödülü ve 15.000 TL üçüncülük ödülü verilecek.
Ankara Kalkınma Ajansı Sosyal Girişimcilik Programı’nın tanıtımı için düzenlenen faaliyetler, Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı ile başladı. Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Emine Özmete, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in yaptığı açılış konuşmaları ile başlayan program, Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları tarafından gerçekleştirilen sosyal girişimcilik sunumu ile devam etti. Sosyal girişimcilikte iyi uygulama örneklerinin de sunulduğu programda, Başka Bir Okul Mümkün, Meraklı Kedi Ankara Eğitim Kooperatifi Ortağı Derya Dinçer ve Migport Kurucusu Berat Kjamili kendi sosyal girişimcilik deneyimlerini paylaştı.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın sosyal girişimcilikle ilgili çalışmalarını değerlendiren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık “Ankara Kalkınma Ajansı olarak, kalkınmayı ileri teknoloji ve teknoloji girişimciliği, yeni nesil kırsal kalkınma, sosyal yenilik, sosyal girişimcilik ve sosyal kalkınma eksenlerinde bütüncül bir şekilde ele alıyoruz. Sosyal inovasyon, sosyal sermaye ve sosyal girişimcilik gibi kavramlarom sosyal kalkınmanın önemli unsurları olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, sosyal girişimcilikle ilgili faaliyetlere ve proje desteklerine devam edeceğiz.” dedi.
Dünyadaki başarılı girişimcilik örneklerinin kalkınma açısından öneminden bahseden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş “Geleneksel girişimciliğin yanında yaratıcılık ve sosyal inovasyon gibi kavramlar sayesinde, sosyal girişimcilik gibi yeni iş modellerinin ve fikirlerin ortaya çıktığına şahit olmaktayız. Özellikle gençlerin ve kadınların sosyal girişimcilik alanında başarılı olabileceklerine ve bu alanda teşvik edilmeleri gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı Sosyal Girişimcilik Programı tanıtım ve bilgilendirme etkinlikleri, Ankara’da bulunan üniversiteler ve sosyal bilimler liselerinde düzenlenmeye devam edecek.