Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, son yıllarda bünyesine kattığı üstün teknolojik donanım sayesinde Türkiye’deki en gelişmiş dijital diş hekimliği merkezi olma yolunda öne çıktı. Fakültede, alçı modellerin yerine 3 boyutlu yazıcılardan üretilen modeller kullanılırken, hastaya bilgisayar yazılımı ile oluşturulan ‘Dijital Gülüş Tasarımı’ da çok yakında hizmete sunulacak.
Ankara Üniversitesi, özellikle son yıllarda yoğun olarak gerçekleştirdiği teknolojik yatırımların meyvesini toplamaya başladı. Bunun son örneği Diş Hekimliği Fakültesi’nde kendini gösterdi. ‘Dijital Diş Hekimliği’nin hayata geçtiği fakültedeki teknolojik sistem için Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçarslan’ın yönetiminde doktoralı-uzman genç akademisyenlerden oluşan bir “Ankara Diş” ekibi kuruldu. Ekiple birlikte hem akademik hem de klinik çalışmaları başlatıldı.
“ÖNE ÇIKTIK”
Dekan Yardımcısı ve aynı zamanda Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Kılıçarslan, dijital yolculuklarını şöyle özetledi:
“Fakültemiz, 2012’de Protez Kliniğimize alınan dijital ağız içi tarayıcı ve klinik tipi kazıma cihazı ile teknolojik süreci yakından takip etmeye başladı. Teknoloji, 2016’daki projelerimiz ile diş hekimliği araştırma alanlarına, klinik uygulamalarına ve lisansüstü eğitimlerine katkıda bulunacak şekilde model tarayıcı ve laboratuvar tipi kazıma cihazı araçlarıyla Fakültemizde kendini gösterdi. Üstün özellikteki ağız içi tarayıcısı ve kurulan görüntü arşivleme ve iletişim sistemleri sayesinde Fakültemiz, ülkemizdeki en gelişmiş dijital diş hekimliği merkezi olma yolunda öne çıktı.
3 BOYUTLU YAZICIDAN MODEL
Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Gür de Fakültedeki teknolojik gelişmelerin sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde ses getireceğine inandıklarını ifade ederek, ‘Dijital Diş Hekimliği’ ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Dijital Diş Hekimliği, tüm diş hekimliği uzmanlık alanlarını ve teşhisten tedaviye kadar pek çok çalışma disiplinini içerisinde barındırıyor. Ölçü alınması, son derece gelişmiş materyaller kullanılarak hızlı ve kaliteli restorasyon ve protezlerin üretilmesi, alçı modellerin yerine 3 boyutlu yazıcılardan üretilen modellerin kullanılması ve ortodontik modellerin dijital olarak elde edilmesi gibi dijital yenilikler Fakültemizdeki dijital diş hekimliğinin göstergeleri olarak karşımıza çıkıyor.”
ÇOK YAKINDA ‘DİJİTAL GÜLÜŞ TASARIMI’
Dekan Gür, günümüzde büyük ilgi odağı olan ‘Dijital Gülüş Tasarımı’ uygulamasının da çok yakında hizmete sunulacağını söyledi. Gür, “Dijital gülüş tasarımı; restoratif ve bilhassa estetik işlemlerin daha herhangi bir girişimsel işlem yapılmadan önce hastaya sanal olarak gösterilmesine olanak sağlar. Bu yöntemle hastanın onayladığı restorasyonlar dijital olarak bilgisayar yazılımları ile üretim için tasarlanmakta ve yine bilgisayar destekli frezeleme makineleri ile fabrikasyon olarak standart olarak üretilmiş malzeme bloklarından (seramik, zirkonya, metal veya kompozit) kazınarak üretilir. Böylece klasik yollarla günlerce süren üretim süreci, birkaç saatten en fazla birkaç güne kadar kısalır” dedi.
REKTÖR: “GERÇEĞİ GÖRÜYORUZ”
Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ise bilim, sanat, kültür ve teknolojideki olumlu gelişmelerin ancak nitelikli insan gücüyle gerçekleştirilebileceğine işaret ederek, “Nitelikli insan gücü için vazgeçilmez olan kaliteli ve donanımlı eğitim adına tüm fakültelerimizde hız kesmeden çalışıyoruz. Nitelikli eğitim-öğretim için yeni modeller ve teknolojik değişimlerin ancak bilimsel-kültürel gelişmelerle eş zamanlı-eşgüdümlü gerçekleştirilebildiğini biliyoruz. Bu gerçeği gören ülkeler, eğitim sistemlerini geliştirmek ve vatandaşlarına daha iyi eğitim vermek için büyük yatırımlar yaparak eğitim sistem ve anlayışlarını değiştirmekte, geliştirmektedirler” diye konuştu.
YOK YOK
Fakültede hali hazırda dijital uygulamalarda kullanılan bilgisayarlı tomografi cihazı, farklı özelliklere sahip ağız içi tarayıcıları, ölçü-model tarayıcısı, klinik tipi kazıma cihazı ve laboratuvar tipi yüksek hassasiyetli kazıyıcı bulunuyor.