Geçtiğimiz günlerde Ankara’da veri kültürü eksik yazımız oldukça ilgi gördü. Daha ziyade bizzati gelen görüşler, farklı veri araştırmaları sürecinde karşılaşılan olumsuzluk bu yazıda yerini buldu.
Kaçıranlar için tekrar hatırlatalım: https://www.businessankara.com/teknoloji/ankarada-veri-kulturu-eksik.html
Elbette artık veri kavramı, TEDx Tunalı etkinliğinde de zikredildiği gibi, doğal olarak da oluşuyor. Sosyal medya üzerinden akan veriler kadar sosyal medyanın yarattığı kendiliğinden olan veriler de artık bize ışık tutuyor. Peki acaba “Veri Kültürü” yazısında belirttiğimiz Ankara merkezli kurumlar sosyal medyayı ne oranda kullanıyor? Yazıda bahsettiğimiz kurumlardan bahsedelim…
Ankara Ticaret Odası
facebook sayfası var, twitter hesabı son aylarda açıldı. Bir Youtube kanalı bulunuyor, her 3 hesap için de son dönemde aktifliğini artırmaya başladı diyebiliriz; LinkedIn’de sayfası bulunmuyor.
Ankara Sanayi Odası
facebook sayfası var, twitter hesabı “kilitli” kullanımda… Youtube sayfası var, LinkedIn de ise bir mevcudiyeti bulunmuyor…
Düzeltme: Twitter hesabı 21 Ekim 2015 itibariyle kilitten cıkartıldı.
OAİB
OAİB bu listenin en başarılı kurumu, Instagram, Vimeo hesapları ile birlikte her sosyal ağda bulunuyor, daha fazla paylaşım ile önce bölge insanını, sonra bölge insanının vizyonunu yansıtacaklarına eminiz… http://www.oaib.org.tr adresinden erişebilirsiniz.
Ostim OSB
facebook sayfası, twitter hesabı, YouTube sayfası ve LinkedIn sayfası mevcut. Twitter hesabı facebook üzerinden kullanılıyor, hesaplar aktif diyebiliriz.
Anadolu OSB
Twitter hesabı var aktif değil, facebook sayfası son dönemde aktifleşmeye başladı. LinkedIn sayfası yok, YouTube sayfası bulunuyor
İvedik OSB
Herhangi bir sosyal ağda bulunmuyor
Ankara Sanayi Odası 1. Ve 2. Bölge
Sosyal ağlarda bulunmuyor.
Başkent OSB
Sosyal ağlarda bulunmuyor
Dökümcüler OSB
Herhangi bir ağda yer almıyor.
Polatlı OSB
facebook sayfası var, aktif denebilir, diğer mecralarda bulunmuyor. https://www.facebook.com/ptoosborgtr/
Şereflikoçhisar OSB
Herhangi sosyal ağda bulunmuyor.
Gelelim teknokentlere
ODTÜ Teknokent
Türkiye’nin en iyi teknokenti LinkedIn sayfası kullanımı hariç tüm mecralarda yer alıyor, daha ziyade twitter hesabını aktif kullanıyor. YFYİ, Tekno Jump, ATOM için açık olan hesapları aktif..
Hacettepe Teknokent
Twitter hesabı son dönemde oldukça aktif, facebook sayfası kısmen aktif diyebiliriz, LinkedIn sayfası en son içerik 9 ay önce girilmiş…Youtube ta bulunmuyor…
Gazi Teknokent
Twitter hesabı dışında bir mecrada yer almıyor..
Ankara Üniversitesi Teknokent
Twitter hesabı dışında bir faaliyetine rastlayamadık.
Bilkent Cyberpark
Twitter hesabı aktif, zaman zaman İngilizce paylaşımlar da görüyoruz; diğer mecralarda etkisiz..
OSTİM Teknokent
Bir Twitter hesabı var, , diğer mecralarda etkisiz.
Globalleşen dünya ifadesini çoktan aşmış dünyada artık dijital medya elimiz kolumuz olmalı. Hep söylenen ve artık bıkkınlık veren ifade “orta gelir tuzağı”, “yüksek teknoloji ürün üretememek” gibi ifadeler yerine biraz da elimizdekini anlatma derdine düşmemiz gerekli. Ankara’da üretime değen ortak noktalarda;
1) Dijital medyayı iyi bilen profesyoneller istihdam edilmeli
2) İlgili bölge / OSB / teknopark içindeki firmalar ile bu anlamda iyi bir koordinasyon kurulmalı – ABD’liler, İngilizler gibi dijitalde bir yumak gibi birbirini övmek, desteklemek bunları görmeliyiz
3) Mümkünse bir PR ajansı ile çalışmalı, vizyon Uluslararası PR ajansı ile çalışabilmek olmalı
4) Veri üretmeli ve bu raporları basına aktarmalı – bir heyecan oluşturmalı
5) Özellikle LinkedIn kullanımının zayıflığı dikkat çekici buna eğilmeli
6) Yukarıdaki listede neredeyse hiçbir blog kullanımı görmedik.
7) Twitter üzerinden Periscope vs canlı yayın imkanları artık son derece basit, maliyet de yaratmayan uygulamalar kullanılmalı.
Önerilerinizi yorum olarak veya [email protected] adresine iletebilirsiniz