TÜSİAV Verimlilik Platformu Başkan Kutlu Tamay, Ankara turizminin gelişimi için önerilerde bulundu.
TÜRKİYE Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Verimlilik Platformu Başkanı Kutlu Tamay, Başkent Ankara’nın “turizm” potansiyelinin yeterince ve yerinde kullanılmamasına vurgu yaptı. Tamay, Avrupa’da ve dünyada başkentler denince ülkelerin öncelikli olarak gidilip görülmesi gereken yerleri akla geldiğini belirtirken, Ankara için bundan üzülerek söz edilemediğini dile getirdi.
Tamay şöyle devam etti: “Madrid, Amsterdam, Roma, Paris, Berlin, Londra, Moskova gibi şehirler bulundukları ülkelerin ilk ziyaret noktalarıdır. Ankara’nın da bu şehirler gibi anılması için bir şeyler yapılmasının gerektiğini düşünmekteyim. Bu konuda devlet, yerel yönetimler ve vatandaşlar el birliğiyle çalışıp bunun oluşması için çaba göstermelidir. Paris’i ele alacak olursak; en önemli simgesi olan Eyfel kulesi sayesinde yılda 6 milyon turist çekmektedir. Ankara’ya ise toplamda yılda 500 bin turist gelmektedir. Demek ki tek başına Eyfel Kulesi bile Ankara’nın toplam ziyaretçi sayısının 12 katı turisti şehre çekebilmektedir. Neden Şanzelize Caddesi’nin bir benzeri de Ankara’da olmasın? Bunlar imkansız değil, bu yerler için çok yüksek teknolojiler, çok büyük paralar gerekmiyor. Vatandaşından yönetimine herkesin istemesi, üzerine düşeni yapması Ankara’nın ve dolayısıyla ülkemizin kalkınması ve bilinirliğinin artması için önemlidir. Turizm bir ülkenin belkemiğidir ve de diğer ülkeler için ne ifade ettiğinin bir göstergesidir.”
Ankara’nın kültür turizmi konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başkan Kutlu Tamay, kamu ve özel sektör destekleri ile turizmin çok kolay ve hızlı bir şekilde ayağa kaldırılabileceğini söyledi. Tamay, sadece turizmin canlandırılmasının yetmediğini turizme ve turiste bakış açısının da değiştirilmesi gerektiğini şu sözleriyle vurguladı:
“Ankara’nın bir Paris kadar turist çeken bir merkez olamayacağının farkındayız ama daha yeşil, daha temiz ve düzenli, daha modern, turistin rahat ve mutlu olacağı, Türkiye ve dünyadan önemli eserlerin sergilendiği tiyatroların, hem de güzel kafelerin birlikte yer aldığı, turistleri cezbedecek kültürümüzü yansıtan hediyelik eşyaların satıldığı, araç trafiğine kapalı bir caddemiz olsa Ankaramıza gelen turisti daha mutlu yolcu edebiliriz diye düşünüyorum. Bizlerin bunları yıllar yıllar önce başarmış olan Avrupalılardan bir eksiğimiz yok bence. Sadece turizme ve turiste bakış açımızı değiştirmeliyiz. Türkiye’nin tarihin çok önemli çok kritik bir coğrafyasında yer aldığını, çok önemli medeniyetlerin beşiği olduğu gerçeğini unutmayalım ve bu doğrultuda hareket edip yeni ve yüksek hedefler koyalım.”
Tam Destek Geldi
Ankara’nın ekonomik ve kültürel anlamda gelişmesi adına birçok önemli projeye imza atmış Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak ta konunun önemine dikkat çekerek; turizmin sadece deniz veya kayak turizmi yapılan bölgelerle kısıtlı kalmaması gerektiğini, Ankara’nın turistik değerinin artmasının hem Türkiye’ye hem de Ankara’ya faydasının büyük olacağını ayrıca Sağlık ve Termal turizmi konularında da Ankara’nın büyük bir potansiyele sahip olduğu ve bu potansiyelden daha fazla faydalanılması gerekliliğini vurguladı.