İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması sonuçlarına göre ilk üç sırada Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone yer aldı. Araştırmada ayrıca şirketler donanım, yazılım ve hizmet gelirlerinin yanı sıra faaliyet alanlarına göre dokuz temel kategoride plaket verildi. “Bilişim 500”ün sonuçlarına göre Türkiye bilişim pazarı 2012 yılında yüzde 13,5 büyüdü. 2013 yılında ise bilişim pazarının 61,7 milyar TL olması bekleniyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yaptığı konuşmada firmalara siber güvenlik konusunda kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu. Sosyal medyada kişisel hakaret ve mağduriyetin mutlaka önlenmesi gerektiğini söyleyen Acarer, “BTK Başkanı olarak ben bile bu konularda çok çekiyorsam, vatandaş ne yapsın!” dedi.
Türkiye’nin en büyük ilk 500 bilişim şirketinin yanı sıra pazar verilerinin ve CEO’ların 2013 hedeflerinin açıklandığı “Bilişim 500 Töreni”, 24 Haziran 2013’te, Grand Cevahir Hotel’de gerçekleştirildi. Şirketlerin net satış gelirlerine göre sıralandıkları Bilişim 500’de ilk 10’da yer alan şirketler sırasıyla; Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea, TTnet, Genpa, Teknosa, KVK Teknoloji, İndeks Bilgisayar ve Hewlett-Packard oldu.
Dokuz Temel Kategoride Plaket Verildi
Törende 2012 yılı net satış gelirlerine göre ilk 10’a giren şirketlerin yanı sıra, donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 68 kategorinin birincilerine plaket verildi.
Araştırma kapsamında geçen sene hayata geçirilmeye başlanan şirketlerin kategorilerini kendilerinin belirlediği uygulama bu sene de devam etti. Araştırmada şirketler donanım, yazılım ve hizmet gelirlerinin yanı sıra faaliyet alanlarına göre dokuz temel kategoride ödüllerini aldı.
Kategori birincileri ise şöyle belirlendi:
- Türkiye merkezli üretici kategorisi: Karel
- Uluslararası Türkiye dışı merkezli üreticinin Türkiye temsilcisi/satıcısı kategorisi: Alcatel-Lucent
- Sistem entegratörü kategorisi: Ericsson
- Hizmet sağlayıcı: TTnet
- Telekom şirketi: Türk Telekom
- Dağıtıcı kategorisi: Genpa
- Bayi: Prota
- Perakende zinciri: Teknosa
- E-ticaret şirketi: Hızlıal.com
Bilişim Pazarı 2013’de 61,7 milyar TL Olacak
Araştırmanın Türkiye bilişim pazarına ilişkin ortaya koyduğu verilere göre 2012 yılında Türkiye bilişim pazarı yüzde 13,5 büyüyerek 56 milyar TL’yi oldu. Toplam pazarda telekom hizmetlerinin payı yüzde 57, BT donanımı ve Telekom donanımı pazarlarının payı yüzde 27, yazılım ve BT hizmetleri pazarının payı yüzde 16 oldu. 2012 yılı taşınabilir bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların satışları arttı. Veri merkezi ve bulut hizmetleri yavaş büyürken, mobil telefon hizmetlerinde ise rekabet devam etti. 2013 yılında bilgi teknolojileri pazarının 19,5 milyar TL, iletişim teknolojileri pazarının ise 42,2 milyar TL olacağı öngörülüyor. Pazarın 2012 yılına göre yüzde 10 büyümesi bekleniyor.
Acarer; “Siber güvenlik konusunda bize yardımcı olun”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yaptığı konuşmada Bilişim 500 sonuçlarının sektörü daha iyi anlamak adına son derece önemli olduğunu belirtti. Analog yayıncılıktan sayısal yayıncılığa geçişle ilgili bir karar verileceğini hatırlatan Acarer, “Bu bantın en iyi şekilde kullanılması gerekir. Analog sistem yüzde 7’yi kapsıyor. Yüzde 93 uydu, kablo, internet gibi sayısal teknolojileri tercih ediyor. 400 megaherz’in tamamının sayısal teknolojiye verilmesi bir kıt kaynağın heba edilmesidir. Yeni nesil teknolojilere tahsis edilmelidir” dedi. Yeni ve güncel bir kavram olarak siber güvenliğin de üzerinde duran Acarer, bilişim sektöründeki firmaların bu konuda kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu: “Siber güvenlik, saldırı yapmanın çok kolay ve ucuz, savunma yapmanın ise çok zor ve pahalı olduğu bir alan. Devletlerin savunma amaçlı saldırı yapma hakkı vardır deniliyor. Siber Güvenlik çok tartışılması gereken bir kavramdır. Bal Küpü sistemi, ana omurga sistemlere her gün ortalama 70 civarında saldırı tespit ediyor. Bu konunun uzmanlarının işin içine girmesi gerekiyor. Personelin nitelikleri, eğitim kriterleri belirlenecek. Önümüzde örnek alabileceğimiz belli bir sistem de yok. Çünkü her ülke daha yeni başlıyor. Sivil Toplum Kuruluşları aracılığıyla firmalar kuruma yardımcı olmalı. Aksi takdirde, uygulamada sıkıntılar çıkar. Bize yardımcı olun. Sektör bu süreçte etkin şekilde yer almalıdır.”
Devletin en tepesinde siber güvenlik ihtiyacıyla ilgili çok önemli bir farkındalık bulunduğunu sözlerine ekleyen Acarer, siber güvenlik kurulunun geçtiğimiz yılın sonunda oluşturulduğunu hatırlattı. Ardından Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) kurulduğuna dikkat çeken Acarer, siber güvenlik eylem planının onaylandığını aktardı. Önümüzdeki dönemde siber güvenlik stratejisi kapsamında Siber Olaylara Müdahale Merkezi ve Ekipleri’nin (SOME) siber ortamlarda gerçekleştirilen olaylara anlık müdahale edilmesi için kurulacağı bilgisini verdi. Her kuruluşta siber güvenlik birimleri ya da kişiler tespit edileceğinin altını çizen Acarer, “Ardından bu birimlerde çalışacak personelin nitelikleri ve eğitimleri belirlenecek. Sertifikasyonları belirlenerek denetimleri yapılacak. Artık yepyeni bir pazar oluşuyor” şeklinde konuştu.
Siber güvenlik insiyatifinin çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Acarer, sosyal medyada kişisel hakaret ve mağduriyettin mutlaka önlenmesi gerektiğini, sahte hesapların çok kolay çıkartılmasının önünün alınması gerektiğini vurgulayarak, “BTK Başkanı olarak ben bile bu konularda çok çekiyorsam, vatandaş ne yapsın” dedi.
Akıllı telefonlara büyük bir eğilim olduğunun altını çizen Acarer, 16 milyon ithal cep telefonunun şu anda yüzde 42’sinin akıllı telefon olduğunu, her türlü bilgiye ulaşılabilen akıllı telefonlarda bu sayının çok hızla artacağının gözlendiğini belirtti.
Acarer, Türkiye’de 12-25 yaş arası gençlerin telefonlarda artık konuşmadığını, sosyal medya aracı olarak kullandığını, internet kullanım süresinin 24 saat olduğunu ve Türkiye’nin İngiltere’den sonra interneti en çok kullanan ülke konumunda olduğunu da hatırlattı. BTK Başkanı, ara bağlantı ücretlerinin yüzde 20 oranında düşürüldüğü bilgisini de verdi. Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere Avea için 3,70 kuruştan 2,96 kuruşa, Vodafone için 3,23 kuruştan 2,56 kuruşa, Turkcell için ise 3,13 kuruştan 2,50 kuruşa düşürüldü.
“Kriz Dönemleri Aslında Birer Fırsat”
Bilişim 500 Töreni’nde konuşan Index Grup, Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik katılımcılar ile tecrübelerini paylaştı. Büyük başarılar için hedeften vazgeçmemenin önemine dikkat çeken Bilecik, başarıya giden yolda sabırla ilerlemek gerektiğini ifade etti. Bilecik, “Index Grup olarak tecrübenin satın alınamayacağını, global sermayeden faydalanmanın önemini ve kriz dönemlerinin aslında birer fırsat olduğunu öğrendik. Her gün değişimin kaçınılmaz olduğu sektörümüze yön vermek ve önümüzü görebilmek adına Bilişim 500 araştırmasın çok önemli olduğunu görüyoruz. Bugünden sonra tüm sektörümüz için aslında her şeyin yeniden başladığına inanıyor ve önümüzdeki yıla dair hedef yakalanmasını umut ediyoruz” diye konuştu.
En Önemli Sorun Nitelikli İnsan Kaynağı
Araştırma kapsamında ayrıca ilk 500’deki 446 bilişim şirketinin CEO’larının katılımıyla bir anket gerçekleştirildi. CEO’ların yüzde 60’ı 2013 büyüme hedeflerini artırdıklarını belirtirken hedeflenen sektörler arasından yüzde 52,6 ile kamu, yüzde 45,2 ile Telekom ve yüzde 44,5 ile finans ilk üçte yer aldı. Anket sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 57’sinin AR-GE yatırımı yaptığı tespit edildi. CEO’lar en önemli sorunlarının başında yüzde 67,8’lik oran ile nitelikli insan kaynağı sıkıntısını belirtiyor. Markalaşma ve Pazarlama ise CEO’ların gündeminde yer tutan en önemli konu olarak dikkat çekiyor.