Birincisi geçtiğimiz ay Hacettepe Teknokent’te yapılan Ankara 3D Printing Girişimcilik Buluşmasının 2. cisi 23 Şubat Pazartesi günü ODTÜ Teknokent’te yapıldı.
BTech Innovation ve ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen ve www.businessankara.com olarak medya sponsoru olduğumuz etkinliğe gerek ODTÜ Teknokent firmaları gerek öğrenciler gerek ise dışarıdan firmalar ilgi gösterdi. Etkinlikte BTech Innovation’dan Kuntay Aktaş ve Teknodizayn’dan Ali Can Boysan ile Mehmet Erkan Ustaoğlu sunumlarını gerçekleştirdi, merak edilenleri yanıtladı.
Kuntay Aktaş sunumunda, FDM, 3DP, SLA, DLP, SLS, 3D Printing Sand Casting (Kum Kalıbı), Moving Light Technology, LOM, CBAM (Compozit), Micro Graphene 3D Printing, Magnetic Partner gibi farklı kullanım metodlarından bahsetti. Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında aldığı derece ile ODTÜ Teknokent’in San Francisco Kampına giden Aktaş, orada yaşadıklarını, gördüklerini aktardı. San Francisco’da Nesnelerin İnterneti, 3D Printing ve Büyük Verinin konuşulduğunu aktaran Aktaş “Son dönemde kompozitleri basmaya başladılar. Hibrit malzemeleri üretmeye başladılar. magnetic printer yöntemini gördüm. GSAT gen dizilimini basıyorlar” diyerek gelinen noktayı aktardı.
Cokboyutlu.com adında bir e-ticaret sitesi ile Ankara’da 3D sektöründe hizmet veren Teknodizayn firması yetkilileri ise ağırlıkla hobi amaçlı üretim yaptıklarını aktardı. İstanbul’da müşterileri Dr. Yakup Avşar’ın ameliyatlarda 3D ile yapılmış maskeleri kullandığını aktaran Erkan Ustaoğlu, 3D sektörüne olan beklentinin biraz fazla olduğunu fakat sektörün de beklenenden hızlı büyüyeceğini aktardı. Boyrsan, optik tarayıcılarla üretimin daha kolay olduğunu Bioplotting – Bioprinting gibi teknolojilerin sağlık alanında da oldukça kullanıldığını kaydetti.
Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Katılımcılardan gelen sorulara istinaden aldığımız satır başı notlar şu şekilde:
– Türkiye’de Hidromek, Arçelik ve TAI bu teknolojiden yararlanıyor. Ağırlıkla dental, medikal sektörler kullanımda önde.
– Türkiye’de henüz 3D üretim yapan bir makine geliştirme noktasında yeterli seviyede olunmadığı kaydedildi.
– 3d boyutlu malzemelerin geri dönüşümü noktasında henüz teknolojinin gelişmekte olduğu konuşuldu
Etkinliğin en sonunda ise seçilen iki şanslı isim Optik Tarayıcı ile tarandı, kendilerinin 3d büstleri evlerine gönderilecek.
Bir sonraki 3D Printing Girişimcilik buluşması etkinliği Ostim Sanayici İş Adamları Derneği (OSİAD)’da yapılacak.